The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві і не тільки.

Фото: Анна Бобирєва

ПОВЕРХ:

3

Кількість кімнат:

3

Площа:

76 м²

Висота стель:

4 м


Художниця Маша Рева живе у квартирі на вулиці Рейтарській уже шість років. «Завжди хотіла жити саме тут. Після Одеси не можу жити у великих будинках». У квартирі три кімнати, з яких найбільшу займає майстерня художниці. Майже всі стіни у квартирі – білі. Темною залишили лише одну стіну в кухні для контрасту. Маша пояснює: «Мені потрібно, щоб простір був білий. Коли більше білого – мене це менше напружує. А ось одяг має бути чорний».

Коли художниця заїжджала, квартира була майже порожня. Усе, що було з меблів – стіл зі стільчиками, який, за словами Маші, дуже постраждав від вечірок. Дизайн і наповнення придумувала самостійно. «Ми з друзями разом фарбували стіни. Зі старої шафи зробили тумбочку, яка тепер у майстерні. Просто зняли верхню секцію шафи, прикрутили колеса. Коли викидали шафу, Саша Курмаз спустився на ній, як на скейті, зі сходів. У нас навіть із друзями був Tumblr цієї квартири, який називався 2929. Тоді тут усе було інакше: все кольорове, скатертина в горошок».

Коли Маша навчалася за кордоном – у квартирі мешкали її друзі, які привносили щось своє до простору. Після повернення смак Маші змінився і вона переробила дизайн квартири. Тепер тут білі стіни та мінімум речей. «Насправді мені подобаються красиві речі, але чим старшою я стаю, тим більше мені подобається, коли є мінімум всього».

У спальні Маші: ліжко, рейл з одягом і дзеркало та комод від ІКЕА. Стільчики – колаборація Реви для Make My Cake. У сусідній кімнаті – майстерня художниці. «Мені зручно, що майстерня поряд. Я люблю комфорт – полежати, потім помалювати. Я працюю у форматі колаборацій. А саме тут все акумульовано – ми і працюємо, і робимо вечірки».

У майстерні – великий дерев’яний стіл, який зробили на замовлення знайомі Реви. На стінах повісили мудборди з візуалізаціями та планами і планшети з ескізами й роботами, які Маша використовує і як тло для фотографій. На книжковому стенді – всі матеріали, які були потрібні для дипломної роботи в лондонському Central Saint Martins, лекала. Але найнеобхідніші книги – на робочому столі. Серед них альбоми з роботами Пікассо та книга батька Маші – Михайла Реви – про кераміку.

«Тут все бюджетно. Крісла купила за 300 грн на OLX, планшети зробила з картону, який можна замовити за 15 грн і його привезуть на вантажній машині. Мені не подобається купувати щось дороге. Головне – аби було класним. Це навіть такий азарт: знаходити дуже дешеві речі, а потім їх самій дороблювати».

У квартирі багато робіт друзів Маші: фотографії Діми Толкачьова, робота художника Діми Красного. Величезний білий прапор з надписом Conversation – частина інсталяції Віті Глущенка, який курував виставку «Робочий процес» художниці. Також у квартирі багато вазонів та квітів.

У третій кімнаті – склад речей, велосипеди та вихід на балкон. Маша розповідає, що часто їздить на велосипеді на Лук’янівський ринок: купити продукти і квіти.