У багатьох стосунках час від часу трапляються кризи, після яких пари або розстаються, або виходять на новий рівень стосунків. Щоб ухвалити будь-яке з цих рішень, потрібен час – дехто використовує його, беручи паузу в стосунках. Запитуємо у психотерапевтки Оксани Зінько, для чого потрібна пауза в стосунках, як її грамотно зробити, про що важливо домовитись і як завершити або поновити стосунки після паузи.

Оксана Зінько


психотерапевтка

Що таке пауза в стосунках і для чого вона потрібна

Пауза в стосунках – це потреба найчастіше одного об’єкта комунікації на деякий час припинити спілкування. Для когось пауза стає репетицією розриву, а дехто бере тайм-аут, аби краще почути себе. Саме в цьому полягає користь паузи, оскільки тільки коли ми не чуємо когось, то можемо почути себе. Пауза, яка передбачає мовчання, а деколи й роз’їзд, дає можливість обом партнерам прислухатися та краще зрозуміти себе.

Також пауза в стосунках дає можливість зрозуміти, «як мені, коли тебе поруч немає?». Під час паузи стосунки можуть переживати кризу, в хорошому сенсі цього слова. Оскільки криза стає точкою росту та дає можливість вийти на новий рівень стосунків і спілкування.

У робочих стосунках паузою може бути творча відпустка. Вона потрібна, щоб зрозуміти, «як мені, коли я не роблю цю роботу?».

Якщо людина робить паузу, щоб партнер зрозумів, як йому без неї погано, і при цьому не прислуховується до себе – такі стосунки не стануть краще

Якщо потягу до партнера або роботи не виникає, ймовірно, що після паузи люди не повернуться до роботи або стосунків. Проте якщо пауза в стосунках побудована грамотно, є велика ймовірність, що після неї спілкування буде набагато продуктивнішим і глибшим.

Коли пауза ґрунтується на образах або бажанні зробити партнеру боляче – це неправильно. Якщо людина робить паузу, щоб партнер зрозумів, як йому без неї погано, і при цьому не прислуховується до себе – такі стосунки не стануть краще.

Чому людина може агресивно реагувати на пропозицію зробити паузу в стосунках

Якщо людина емоційно, агресивно, зневажливо реагує на потребу партнера взяти паузу в стосунках, ймовірно, що так само вона реагує й на інші потреби свого партнера. Наприклад, бажання зустрітися з друзями, погуляти в парку чи подивитися фільм.

Людина може агресивно та зневажливо реагувати з багатьох причин. Один із пріоритетних факторів такої реакції – приклад спілкування батьків. Спілкування в батьківській сім’ї формує поведінковий патерн, який прослідковується у стосунках у дорослому житті. Якщо батьки дозволяли емоційно та зневажливо виражати свої почуття одне до одного, велика ймовірність, що діти будуть повторювати таку поведінку у своїх стосунках.

Також агресивну реакцію може викликати психічна структура особистості. Для однієї особистості звільнення з роботи означатиме відкриття нових можливостей, а для іншої – катастрофу. Так само і в стосунках: для когось пауза означатиме можливість покращити себе і повернутись у стосунки іншими, а для когось – кінець усього.

Як грамотно зробити паузу в стосунках

Поговорити з партнером про потребу взяти паузу. Важливо сказати партнеру про потребу взяти паузу та пояснити, для чого вона вам потрібна. Конструктивним меседжем створення паузи буде: «Мені потрібна пауза, щоб почути, усвідомити та прислухатися до себе».

Тобто паузу потрібно робити не для того, щоб зробити партнеру боляче, а щоб зрозуміти, як вам без партнера. Коли в людини вистачить сміливості та сил проговорити це особисто, тоді почнеться здорова комунікація.

Адекватно реагувати на прохання партнера зробити паузу. Важлива мудрість і витримка того, хто чує про паузу. Якщо ваш партнер висловив бажання взяти паузу в стосунках, не потрібно ображатися, злитися, маніпулювати, кидатися болісними фразами чи розривати стосунки.

Важливо розуміти, що пауза свідчить про кризу, яка дає можливість покращити стосунки. Тож коли ви вже прийшли до кризи, потрібно зрозуміти, що вона є та щось із цим робити. Й деколи пауза може бути ледь не єдиним варіантом, аби покращити стосунки та вивести їх на новий рівень.

Зіставити, чим є пауза для кожного з вас. Якщо ваш партнер говорить про бажання зробити паузу, а для вас пауза – це репетиція розриву, озвучте своє розуміння другій стороні комунікації. Скажіть: «Я правильно тебе почув/почула…» й уточніть, як ви розумієте слова вашого партнера. Треба перевірити, щоб сказане та почуте було про одне й те саме.

Визначити чіткий термін паузи, який буде комфортний для кожного в парі. Період паузи визначається індивідуально, оскільки є різні стосунки. Для шлюбної пари з дітьми місяць паузи може бути забагато, а для друзів чи пари, що не живе разом, нормально. Треба домовитись про середній варіант, який підійде для обох сторін.

Проговорити умови паузи. Після того, як ви вирішили взяти паузу та визначилися з її терміном, важливо проговорити умови, яких кожен із вас має дотримуватися. Це може звучати так: «Мені важливо, щоб на період нашої паузи ти пообіцяв/пообіцяла мені забезпечити такі умови...».

Умови паузи також індивідуальні. Для когось важливо домовитися про відсутність телефонних дзвінків або повідомлень на цей період, а дехто домовляється, що не буде вступати в романтичні стосунки з іншими партнерами.

Паузу можна взяти, але її можуть не дати. Крім того, що хтось бере паузу, хтось її дає.

Не дати паузу можна порушенням домовленостей, які були встановлені відразу. До прикладу, дзвінками, візитами. Правила в стосунках дуже важливі і якщо вони приймаються, вони мають дотримуватися. Гармонічні стосунки – це коли кожен із партнерів може озвучити правила, прийняти та дотримуватися їх.

Як провести паузу з користю

У період паузи варто зайнятись самопізнанням, самореалізацією, самовдосконаленням, самоосвітою. Приставка «само» тут головна. Треба дати можливість повернутися у стосунки на новому рівні себе і подивитися, чи провів партнер роботу над собою. Потім стане зрозуміло, чи допомогла пауза вийти стосункам на новий рівень.

У період паузи може виникати багато тривожних думок про минуле або майбутнє, тому раджу орієнтуватися за принципом «тут і тепер» і сфокусуватися на тому, як вам зараз без цього партнера.

Буває, що людина не може витримати паузу. Це може свідчити про страх почути себе. Для зрілої особистості відчуття себе – це важлива потреба, а відчути та почути себе можна, коли світ навколо замовкає.

Важливе завдання психотерапії зробити так, аби людині було добре із собою, а з кимось ще краще. Добре, якщо в паузі виходить прийти до цього стану. Партнери, робота, друзі можуть змінюватися, але ви залишаєтесь. Потрібно пам’ятати про це.

Як завершити стосунки після паузи

Буває, що після паузи люди розходяться. У такому випадку потрібно розібратися, чому так сталося. Якщо партнери не чули одне одного ні в стосунках, ні в паузі, ймовірно, що розрив буде неекологічний.

Після закінчення паузи парі треба зустрітися та поділитися своїми відчуттями

Найкращий спосіб екологічного розставання – проговорити все та подякувати одне одному. «Я дякую тобі за все, але я йду далі».Якщо кожен із партнерів може це сказати, всім буде легше йти далі та починати нову сторінку свого життя.

Як поновити стосунки після паузи

Після закінчення паузи парі треба зустрітися та поділитися своїми відчуттями. Якщо в паузі ви розуміли, що вам добре із собою, але все-таки гірше, ніж без партнера – варто поділитися цими відчуттями з вашою коханою людиною. Треба чесно зізнатися: «Мені без тебе було погано». Партнер поділиться своїми враженнями й залишиться подивитися, наскільки пазли сходяться.

До криз і пауз в стосунках варто ставитися, як до завдань в парі. Якщо ви самостійно не справляєтеся, стосунки ускладнюються і ви не чуєте один одного –варто звернутися до сімейного психотерапевта. Спеціаліст допоможе вам почути один одного, вивести стосунки на новий рівень або безпечно завершити їх, щоби ви не повторювали цих помилок у майбутніх стосунках.