The Village Україна збирає в список найкращі нон-фікшн книги, які ми читали у 2021 році. Раніше опублікували список важливих книг, які вийшли в Україні в цьому році.

Як екранна залежність призводить до стресів і депресії, пояснює Андерс Гансен

Наш мозок формувався не для сучасної цифрової епохи зі смартфонами та планшетами. Не для середовища, де вдосталь їжі й мізерні шанси стати обідом хижака. І навіть не для світу, де відчайдушно прагнуть щастя. Мозок розвивався в умовах, де на першому місці було виживання (який сенс робити людину щасливішою, якщо завтра її з’їсть гепард?) Він винагороджував людину дофаміном за калорійну й солодку їжу, що насичує й рятує від голоду. Але часи змінилися, а мозок лишився таким самим. Як не з’їхати з глузду від свого смартфона? Це питання поставив собі шведський психіатр, доктор медицини Андрес Гансен.

Читати

Як Netflix стала компанією мрії

У 2020 році Netflix очолила топ технологічних компаній, до яких хочуть потрапити на роботу. Ще кілька років тому на цих позиціях утримувався Google. Чим же корпоративна культура настільки вабить нових працівників і наскільки вона є кращою, ніж в інших медіагігантів?

Свобода й відповідальність – ось основні правила роботи Netflix, про які сама компанія навіть зняла окреме відео. Ці принципи містять у собі надзвичайно багато ціннісних елементів. Це і щирість, і розуміння, як діяти в інтересах компанії, і зобов’язаність постійно критикувати роботу інших, щоб зробити спільний результат кращим.

Читати

Що схожого в Гаррі Поттера й Ісуса Христа? Ще 12 правил життя Джордана Пітерсона

Як не потонути, коли доводиться вступати в грузьке болото? Чому хаос і порядок рівноцінно важливі? Як переживати втрати, відчай і страждання й однаково лишатися вдячним? Чому варто зробити одну кімнату в домі найкрасивішою? Як пов’язані надмірний контроль і тоталітаризм? На це й інше відповідає Джордан Пітерсон.

Він обґрунтовує глобальні питання, апелює до історії, філософії, психологічної практики, а також до прикладів із власного життя.

Читати

«Не лише їжа та сон». Як теорія потреб Маслоу може поліпшити життя

«За межами піраміди потреб. Новий погляд на самореалізацію» розкриває ті питання, які так і не зміг свого часу розкрити Абрагам Маслоу, і робить деякий перегляд оригінальної піраміди потреб.

Книжка вчить, як реалізуватися в такий спосіб, щоб ставити якісь значно важливіші цінності вище за потреби власного егоїстичного «Я». І стати так усвідомленішим, зреалізованим і значно щасливішим. Публікуємо уривок із книги.

Читати

Світ гендерної нерівності: як чоловіки століттями формували покоління «зручних» жінок

Книжка «Невидимі жінки» авторства Керолайн Кріадо Перес написана винятково на фактах, статистиці та результаті 100 років досліджень прихованих гендерних даних про жінок, що творили історію на рівні з чоловіками.

Королева Британії додала авторку до списку найвідоміших борців за права та свободи людей, а сама книжка отримала статус найкращої науково-популярної книги за версією Королівської спільноти. У своєму дослідженні Керолайн порушує чимало важливих тем, й ось найгостріші та найактуальніші з них, такі знайомі сучасним жінкам порушення їхніх прав і свобод.

Читати

10 правил життя Метью Макконагі з його книжки-бестселера «Зелене світло» 

«Зелена світло» – це книга, що створена на щоденникових записах Макконагі, які він вів протягом понад 30 років. Актор занотовував успіхи й невдачі, а ще – випадки, які змушували дивуватися й сміятися. Його книга про те, як насолоджуватися життям й усім, що воно пропонує. Як замість стресу отримувати задоволення. Як більше веселитися й менше страждати. Як любити людей і бути справедливим. Як знаходити сенс в усьому й більше бути собою.

Це своєрідний посібник, що допоможе ловити на дорозі життя якомога більше зелених вогнів світлофорів, а жовті й навіть червоні сприймати як сигнали про те, що незабаром загориться зелене світло.

Читати

Як подолати залежність від алкоголю, мастурбації, геймінгу

Це книжка про задоволення. А також про біль. Однак найважливішим є те, що вона про взаємозв’язок між задоволенням і болем.

«Дофамінове покоління. Де межа між болем і задоволенням» розповідає про сучасні джерела викидів дофаміну та дає поради, як із ними боротися: наркотики, їжа, новини, азартні ігри, шопінг, геймінг, надсилання текстових повідомлень, обмін повідомленнями інтимного змісту, ведення блогів, спілкування в соціальних мережах (як-от: фейсбук, інстаграм, ютуб, твітер), тролінг. А головне, вона пропонує практичні рішення того, як нам упоратися з компульсивним надспоживанням у світі, де споживання стало всеосяжною рушійною силою життя кожного.

Читати

Наше життя – це лише 4000 тижнів. Як встигнути все й не боятися жити?

Людське життя сміхотворно коротке. Усе, що ми маємо, – це в середньому 4000 тижнів, або ж 80 років. Як зрозуміти, що для нас є справді важливим, а що не варте й крихти нашого часу? Як наповнити своє життя сенсом і зосередитися на справді важливих для нас речах? Розібратися в цьому допоможе книжка «Чотири тисячі тижнів. Тайм-менеджмент для смертних» Олівера Беркмена.

Читати

Чи може біологія пояснити, чому ми хороші або погані?

Чому люди рятують і вбивають, пробачають і мстять, люблять і ненавидять? Один вказуватиме на емоції, другий – на гормони, третій шукатиме причини в дитинстві, а четвертий – у середовищі. Хто має рацію? Усі й ніхто водночас. Бо для повної картини потрібні аргументи з кожної галузі.

Як пояснити пасивну агресію «підрізаного» водія? Чому в підлітковому віці дітям «зносить дах» і вони втікають із дому чи ув’язуються в сумнівні компанії? Чому нас нудить не тільки від зіпсованої їжі, а й від подій? Як вияв люті однієї людини зміг перерости у 20-мільйонний протест – Арабську весну? Це й інше в людській поведінці різнобічно пояснює Сапольскі.

Читати