Фосфорна атака – це «смертельний салют», що супроводжується яскравим світлом, іскрами та білим їдким димом. Такий «салют» від російських окупантів  українці вже бачили в Ірпіні, Гостомелі, Краматорську, Рубіжному, Попасній та Авдіївці. Фосфорні боєприпаси є водночас і запалювальною, і хімічною зброєю, яка заборонена Женевською конвенцією, адже спричиняє важкі каліцтва та повільну й болісну смерть.

В Україні вже не перший тиждень допускають ймовірність хімічної атаки з боку рф. Крім того, російські військові почали вживати антидоти до фосфорорганічних сполук, повідомляють у Центрі протидії дезінформації посилаючись на спеціалістів з InformNapalm.

Крім фосфору, хімічні атаки можливі за домогою фосфороорганічних сполук та інших речовин. Розпізнати їх (ФОС) можна за стійким запахом камфори, паленої гуми чи за сильним фруктовим запахом, розповідають волонтери та лікарі Катерина Масляк та Роман Гичка. Вони розробили інструкцію, що допомагає виявити симптоми отруєння та надати першу медичну допомогу.

Симптоми отруєння:

  • слинотеча, сльозотеча, виділення з носа
  • стиснення за грудиною, утруднене дихання
  • стійке звуження зіниць, яке проявляється пізніше, якщо речовина потрапляє на шкіру
  • посмикування м’язів, місцеве потовиділення при потраплянні на шкіру
  • при потраплянні в шлунок нудота, блювання та спастичний біль у животі 

Що робити, якщо перебуваєте в приміщенні

Як надати Першу медичну допомогу

Як врятувати тварину в разі фосфорної атаки, розповіли в організації UAAnimals.

  • Якщо фосфор потрапив на шерсть тварини, варто одразу накрити місце ураження вологою тканиною.
  • Щоб тварина не вдихала дим, на неї треба обережно надягнути мокру тканину.
  • Надавши першу допомогу улюбленцю, відведіть його на огляд до ветеринара.

Крім фосфору, хімічні атаки можуть бути із застосуванням хлору, аміаку, зарину, іприту. Від аміаку треба ховатися у підвалах та підземних укриттях, адже він легший за повітря. Від інших газів треба рятуватися, навпаки, на підвищеннях, бо вони важчі за повітря.

Як поводити себе під час хімічної атаки, також розповідали у МОЗ.