Сонцезахисні окуляри – не просто стильний літній аксесуар. Вони мають захищати очі від ультрафіолетового випромінювання.

Запитуємо офтальмолога, на що потрібно звернути увагу під час вибору окулярів, чому носити окуляри без UV-захисту шкідливо для очей і навіщо потрібна поляризація.

Софія Павлів

лікарка-офтальмолог


Чому важливий захист від ультрафіолету?

Коли ми перебуваємо в темному приміщенні, наші зіниці розширюються, а коли виходимо на вулицю – звужуються. Це природний рефлекс, який захищає нашу сітківку – дуже чутливу частину ока.

Сітківка дає нам можливість бачити зображення, оскільки вона трансформує світло в імпульси, що передаються в мозок. Сітківка чутлива до різних типів випромінювання, таких як лазери, сонце, світло від комп‘ютера. Щоб їй не нашкодити, наші зіниці за контакту зі світлом звужуються.

Коли ми надягаємо темні окуляри, мозок думає, що ми перебуваємо в темному приміщенні. Відповідно, зіниця залишається розширеною, а природний захисний бар‘єр звуження не працює. Через розширену зіницю на сітківку потрапляє багато сонячного випромінювання, що шкодить їй. Якщо напряму дивитися на сонце чи на сонячне затемнення через темні окуляри без захисту від ультрафіолету, можна дістати опік центральної ділянки сітківки, макули, та втратити зір. 

Також якщо постійно носити окуляри без захисту від ультрафіолету, це може призвести до фотостаріння, появи зморщок, пігментації й погіршення якості шкіри навколо очей.

UV-захист (ultraviolet protection) – це захист від ультрафіолету й один з основних показників, який повинен бути в якісних сонцезахисних окулярах.

Є декілька різновидів захисту: UV-A, UV-B, UV-C. Ці літери означають різний тип випромінювання і різну довжину сонячних хвиль. Відповідна позначка на окулярах означає тип сонячного випромінювання, від якого вони захищають. Вважається, що C-хвилі не долітають до Землі, А-випромінювання не таке шкідливе для очей. Тому на окулярах зазвичай вказують або UV-B protection, або UV-захист, як узагальнення всіх типів випромінювання.

Лінза окулярів повинна мати мінімальний показник UV-400 або UV-protection. Зазвичай ступінь захисту вказується на спеціальній наліпці на лінзах. У комплекті з дорогими сонцезахисними окулярами зазвичай є сертифікат, що підтверджує рівень захисту від ультрафіолету.

чи має значення поляризація лінз?

Поляризовані лінзи в сонцезахисних окулярах зменшують кількість відблисків. З їх допомогою розсіяне світло від машин чи ліхтарів збирається докупи й відблиски майже зникають.

Люди часто плутають поляризацію із захистом від ультрафіолету. Однак це різні характеристики й різні матеріали, які наносяться на окуляри. Поляризована лінза може не захищати від ультрафіолету, тому потрібно обирати окуляри із обома показниками.

Як обрати категорію затемнення?

Категорія затемнення – це те, наскільки лінзи пропускають світло. Є п’ять таких категорій: від нуля до п’яти. Що більша цифра, то більший захист від сонячних променів мають окуляри.

Показник нуль означає, що лінзи пропускають світло на 80–100%. Для повсякденного носіння та подорожей на море ідеальною є третя категорія.

Четверта категорія підійде для сходження на вершини гір. Такі лінзи мають дуже сильний захист від сонячних променів. У горах дуже яскраво світить сонце, тому якщо взяти прозорі окуляри без захисту, то можна отримати опік. Одне з ускладнень гірської хвороби – це втрата зору.

Але такі окуляри не підходять для водіїв, тому що вони занадто затемнятимуть усе довкола.

Чи важливий колір лінз?

Захист від ультрафіолету наноситься на лінзу окремо й не залежить від її кольору.

Колір лінз потрібно підбирати під ситуацію. Наприклад, якщо ви шукаєте окуляри для відпочинку на пляжі, то не варто обирати прозорі лінзи. Через них ви будете мружитися й довкола очей виникатимуть мімічні зморшки. Це також може призвести до фотостаріння, коли шкіра навколо очей стає тонкою через сонячні промені.

Якщо постійно носити окуляри без захисту від ультрафіолету, це може призвести до фотостаріння, появи зморщок, пігментації й погіршення якості шкіри навколо очей

Класна альтернатива для водіїв – фотохромні окуляри, їх ще називають окулярами-хамелеонами. Це окуляри для зору, які також можна використовувати як сонцезахисні, оскільки вони затемняються за контакту із сонцем. Тобто в приміщенні такі окуляри прозорі, а на вулиці стають темнішими. Це дуже зручно, оскільки, по-перше, не потрібно носити із собою декілька пар окулярів. По-друге, у них є відразу захист від синього випромінювання, що походить від наших ґаджетів. 

Який матеріал лінз обрати?

Найкращий матеріал – це склопластик. Він міцний, достатньо легкий і не так сильно дряпається, як звичайний пластик.

Скляні ж лінзи мають ряд недоліків. По-перше, вони тяжкі. По-друге, можуть розбитися на дрібні шматочки й пошкодити шкіру навколо очей. Тому краще обирати сплав скла й пластика.

Як перевірити якість окулярів у магазині?

Не варто купувати сонцезахисні окуляри на вулиці чи на стихійних ринках. Зазвичай там продають розфарбовані пластмасові окуляри без жодного захисту.

Найкраще шукати якісні окуляри в оптиках та офтальмологічних клініках.

Щоб перевірити якість окулярів, потрібно орієнтуватися на наявність поляризації та захисту від ультрафіолету. Перевірити захист від ультрафіолету можна за позначками UV-protection або UV-В 400.

Щоб перевірити, чи поляризовані лінзи, в пунктах продажу можна попросити зробити спеціальний тест. Це картинка з певним малюнком, яка змінюється під різним кутом нахилу. Якщо в лінзах є поляризація, то малюнок обов’язково буде видно. Якщо ж поляризації немає, тоді й зникне малюнок.

Щоб перевірити фотохромність окулярів, потрібно посвітити на їхню лінзу спеціальним лазером. Фотохромна лінза повинна не пропускати світло.

За купівлі окулярів варто запитати, чи є в них сертифікат і попросити тест для перевірки захисту. Такі лазери й тести є в більшості оптик та офтальмологічних клініках. Їх також можна придбати додому.

Як часто потрібно змінювати окуляри?

Змінювати сонцезахисні окуляри потрібно відповідно до їхнього стану. Якщо ви бачите, що лінза потерта, на ній з’явилися подряпини й це викликає у вас дискомфорт, то такі окуляри варто замінити.

Дуже важливо правильно доглядати за окулярами: носити їх у чохлі, протирати спеціальними серветками, а не паперовими чи одягом, змивати сіль після купання в морі. В жодному разі не можна залишати окуляри на панелі автомобіля, адже лінза може перегрітися, деформуватися й втратити свої захисні покриття. Якщо дотримуватися цих правил, сонцезахисні окуляри служитимуть довго і їхнє покриття не зітреться.