Редакція The Village Україна запитала людей з різних сфер, коли вони встигають читати книжки.


Данило Голота

маркетолог

Є один секретний секрет. Щоб виділяти час на читання книжок, треба виділяти час на читання книжок. Так, я капітан очевидність. Але це як з усім іншим. Якщо ти чогось справді хочеш, ти знайдеш час на це. Якщо людина не читає книги чи не читає стільки, скільки хоче, і жаліється на те, що в неї нема на це часу – вона лузер. Хочеш читати – читай. Не читаєш – значить не хочеш, тому досить нити.

У мене немає спеціального місця для читання – я читаю скрізь. Завжди читаю в метро. Коли особливо цікаво, я можу читати на ходу, коли кудись йду. Читаю вдома ввечері й зранку, коли снідаю. Зараз тепло, тому я люблю сісти на вулиці з чашкою кави і читати.

Насправді в мене на це мало часу, бо я працюю 10-12 годин на день. Але я свідомо виділяю час і планую читання. Тому мені вдається багато читати. Для мене це пріоритетніше за багато інших речей.

Я читаю 4-6 книжок на місяць. У січні поставив за мету прочитати 100 книг за рік, але я вже знаю, що не виконаю її, і – якщо чесно – мені все одно. Це була дурна мета, вона не має нічого спільного з користю від книг. Прочитати 100 книжок – це не цінність. Використовувати в житті інформацію, взяту з книжок, щоб робити своє життя кращим – ось це вже цінність. Тому тут якість відіграє більшу роль, ніж кількість. Станом на сьогодні з початку року я прочитав десь 30 книжок. Я себе не підганяю. Іноді читаю тиждень, іноді прочитую книгу повністю за один раз.

Більшість літератури, яку я читаю – професійна, нон-фікшн, наукова. Це книги з маркетингу, бізнесу, реклами і дизайну. Фундаментальна література з історії, фізики, філософії і психології. Художню читаю, але рідко. Почав активно читати її останнім часом, бо зрозумів, що в мене є великий провал у художній літературі, особливо це стосується авторів-класиків. Більшу частину того, що входить у цей список класиків, я не читав. У якийсь момент зрозумів, що мені це цікаво і я знаходжу в цій художці багато фундаментальних філософських і світоглядних речей, які мені потрібні. Тому зараз я читаю Гемінґвея, Гюго, Ремарка.


Настя Мозгова

блогерка

У середньому я читаю по 4-5 книжок на місяць, але іноді встигаю прочитати 7-8. Я дуже люблю читати й отримую від цього процесу неймовірне задоволення. Я користуюсь сервісом Goodreads і вже вдруге беру участь у Goodreads Reading Challenge. Торік я хотіла встигнути прочитати 50 книжок за рік, а в результаті прочитала 59. Цього року моя мета – 60, тридцять дві з яких я вже завершила. Мені подобається це «випробування», тому що воно нагадує мені про мої пріоритети. Інколи роботи стає дуже багато, а часу – мало, тоді я звертаю увагу на відсутність прогресу і починаю ретельніше планувати свій графік.

Читаю завжди й де завгодно: вдома зранку, під час перерв, увечері, а також у громадському транспорті та в чергах. Майже ніколи не виходжу з дому без книги, а іноді оформлюю підписку на онлайн-сервіс Bookmate, завдяки якому читаю з телефона.

Наостанок не можу не порекомендувати онлайн-магазин Book Depository, де є я зазвичай замовляю англомовні книжки. Там – адекватні ціни та безкоштовна доставка в Україну.


Люба Цибульська

засновниця «Зигзагу» та співвласниця «Косатки»

Уже не ставлю собі ніяких цілей щодо кількості книг, бо невиконання обіцянок собі самій погано впливає на мотивацію. Часом вдається прочитати 2-3 за місяць, але іноді можу читати одну книгу досить довго. Стараюся не рахувати, це ж не спорт і тут немає з ким змагатися.

Найкращий спосіб встигати читати – не сидіти в соцмережах. Ніщо так не краде час. Я тільки почала рухатися цим шляхом, повністю відмовитися не виходить. Ще одна підказка – не чекати «священного» моменту для читання, але мати з собою книгу і читати щоразу, коли є вільна хвилинка: у чергах, у перервах між зустрічами, у транспорті.

Якщо говорити про те, що читаю, то художня література стала для мене розкішшю. Книг, що пов’язані з роботою, значно більше. Зараз читаю нову книгу Тімоті Снайдера, а також книгу про праворадикальні рухи в Європі. Але нещодавно перечитала «Тигролови» Івана Багряного і була на сьомому небі від щастя. Це кардинально інший тип задоволення: смакування мови, образність. Але найбільше бракує часу на читання поезії. Тому поетичні збірки в мене мають бути на видному місці – щоб іноді відволікатися, зупинятися і читати.


Фото: обкладинка – Hermana Vuestra; 1 – Анна Бобирєва; 2 – Анна Лебедєва; 3 – Володимир Шуваєв