Психопат – це маніяк із відомого фільму «Сяйво» Стенлі Кубрика? Так, але це поняття містить у собі набагато більше, ніж просто образ злочинця чи тирана.

У новому тексті пояснюємо, як формується психопатичний тип характеру, чи можуть такі люди жити звичайним життям і чи психопати завжди стають злочинцями.

*Текст статті не дублює зміст подкасту.

#8 Психопатичний тип особистості –  Про людей, що не вміють любити

слухай на зручній платформі

#8 Психопатичний тип особистості –  Про людей, що не вміють любити

слухати

Ілля Полудьонний

психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи онлайн-терапії Treatfiled

Хто такі психопати?

У побуті ми часто можемо вживати слово «психопат», яке стосується всіх антисоціальних людей, злочинців, маніпуляторів і тиранів. Однак із клінічної точки зору варто окремо виділяти «психопатичний тип особистості».

Психопатичний тип особистості – тип характеру, за якого людина схильна до антисоціальної, жорсткої поведінки для досягнення своїх цілей. У той час як психопати – це люди, які мають найбільш насичені психопатичні ознаки, що не піддаються корекції чи лікуванню.

Психопатичні люди схильні до агресії, постійного контролю, маніпуляцій і цинічної поведінки. Вони не здатні до емпатії, співчуття та співпереживання. Найчастіше цей тип притаманний чоловікам, однак жінки з психопатичним типом особистості також є.

Психопатичні люди прагнуть влади, легко порушують закони та правила, не здатні побудувати близькі стосунки. Вони також не можуть відчувати любов чи прив’язаність, а також сором чи провину – такі люди їх просто не розуміють. У них є свої вподобання та захоплення, однак звичне для нас почуття любові вони не сприймають і не переживають.

Континіум психопатії: норма та патологія

Зелена зона

Психопатичний тип особистості

Закриті та холодні люди, що прагнуть влади. У деяких випадках можуть здаватися іншим цинічними, однак живуть звичайним життям.

Помаранчева зона

Антисоціальний розлад особистості

Люди не здатні до емпатії чи співпереживання, можуть бути жорсткими в стосунках з іншими. Можуть маніпулювати та керувати іншими для своєї вигоди.

Червона зона

Психопат

Люди з патологічним складом особистості. Їхня поведінка деструктивна, переходять норми моралі, схильні до вчинення злочинів.

Найчастіше психопатичні особистості посідають високі посади, стають успішними політиками, держслужбовцями, започатковують власні компані. Люди з таким типом особистості ефективно керують і маніпулюють, що дає їм змогу швидко досягати своїх цілей. Це ті люди, які готові йти «по головах» на кар’єрному шляху.

Збоку такі особи можуть викликати захоплення: «Вау, він так класно може керувати величезною компанією». Однак у близьких стосунках із ними важко, їхні спосіб мислення та поведінка можуть лякати близьких.

Психопатичні особистості легко обманюють, ідуть на злочини чи махінації, водночас не відчувають сорому. Навпаки – вважають себе переможцями, якщо когось вдало обманули. Можуть бути конфліктними, дратівливими.

Наочно показує типову поведінку психопатів відома історія з Греції. Тоді грабіжники ввірвалися до квартири, убили дружину, побили чоловіка і викрали кілька тисяч євро. Цей випадок мав великий розголос, похорон жінки був дуже емоційний, сім’я та чоловік загиблої сильно горювали.

Згодом виявилося, що вбивцею був саме чоловік. Він у пориві гніву випадково вбив свою дружину, а після цього інсценував пограбування – дуже детально та продумано.

Людина з іншим типом особистості, коли стається щось настільки жахливе, відчуває страх, жах, провину тощо. А психопати продовжують зберігати холоднокровність і шукають способи, як зробити так, щоби їх не спіймали.

За думкою психоаналітика Отто Кернберга, психопатія може бути найбільш насиченою стадією нарцисизму. У цих типів характеру справді багато спільного, однак багато авторів підкреслюють, що відмінності все ж є. Не кожен нарцис – психопат, однак психопати досить часто мають схильність до нарцисизму.

Психопатично організованим людям важливо відчувати себе кращими за інших.

Вони схильні до токсичної грандіозності. Наприклад, радіти тому, як талановито підробили бюджет і вкрали грошей.

Часто можна спостерігати, що злочинці абсолютно спокійно розповідають про те, як убили людину. Психопат буде насолоджуватись тим, що він зміг усе продумати та класно реалізувати.

Задоволення від реалізації своїх намірів отримують не тільки психопати. Хто не радіє, коли йому щось вдається? Ми, наприклад, радіємо, коли можемо зайвий раз полінуватися. Інколи наша лінь досягає апогею, і тоді народжуються справжні винаходи. Як-от у Марка й Іллі.

Завдання:

COMFY запропонував ведучим подкасту «Простими словами» та всім читачам вигадати гаджети, які дадуть змогу лінуватися досхочу там, де раніше треба було напружуватися. Перевірте, чи добре ви знаєте, у чому проявляється лінь Марка, а в чому – Іллі?

Хто хоче такий гаджет?

Не змушує їсти котлети, а дає пігулку з необхідною кількістю жирів, білків і вуглеводів. І в ньому можна змінювати капсули, як у кавомашині.

Марк

Ілля

Жоден із них

Так, Марк дійсно вважає, що є речі, цікавіші за їжу.

А от і ні. Про цей гаджет мріє Марк.

Не сумнівайтеся в креативності ведучих! Ця ідея належить Марку.

Марк

Ілля

Жоден із них

Марк

Ілля

Жоден із них

Буде мене одягати, як мама в дитинстві. Бо взимку це реально напряжно: спочатку – підштанки, потім – шкарпетки, штани, футболка, сорочка, кофта. Думаю, що він матиме вигляд шафи.

Марк

Ілля

Жоден із них

Вгадали! Марка втомлює одягатися самостійно, особливо в зимові місяці.

Ноу! У Іллі з цим проблем немає, а ось Марк лінується одягатися.

Не вгадали! Марк дуже хоче шафу-одягайку.

Чистити зуби без рук. Просто закусуєш його, як капу, і навіть тримати нічого не потрібно.

Марк

Ілля

Жоден із них

Цього разу ні! Автор гаджета – Ілля.

Правильно, Ілля хотів би спростити свій ранковий ритуал.

Насправді це був Ілля.

Марк

Ілля

Жоден із них

Нарцис у квадраті. Яка поведінка притаманна психопатичним людям?

Контроль

Психопатичні люди прагнуть до контролю, щоби бути захищеними.

«Усе має бути так, як я цього хочу. І я знаю, як можна цього досягти».

Відсутність емпатії

Можуть ігнорувати емоції та почуття інших. Навіть якщо вони помилилися.

«Я не вважаю, що зробив щось не так. Але зараз мені треба вибачитися, щоб вона від мене відчепилася».

Маніпуляція

Усвідомлено використовують інших для своїх цілей. Легко знаходять можливості для маніпуляцій.

«Я здіймаю істерику, щоб вони зробили те, що мені треба».

Відсутність почуття провини та сорому

Як правило, для психопатичних людей це незнайомо зовсім або дуже слабко виражено.

«Мені соромно не тому, що я це вчинив, а тому, що я недостатньо добре це реалізував, і мене спіймали».

Упевненість у своїй правоті

Навіть якщо це об’єктивно не так. Нездатність робити висновки з негативних подій чи вчинків.

«Я зробив усе правильно та зроблю так ще раз».

Відчуття захвату від обману

Або що їхній задум був реалізований.

«Я такий крутий – зміг їх обманути й отримати свою нагороду».

Відсутність соціальних норм

Для психопатичних особистостей немає правил, окрім тих, які вони встановили собі самі.

«Я не маю підкорятися комусь. Це інші мають слухатися мене».

Схильність до жорстокості,

Якщо потрібно дійти до цілі. Часто це притаманне людям, що мають владу, тиранам.

«Кілька тисяч життів – це просто ціна за досягнення мети».

Цинізм

Лишаються холоднокровними під час ухвалення рішень, які впливають на життя інших.

«Я завтра ж усіх звільню. І неважливо, що вони тут працюють понад 10 років».

Здатність імітувати почуття

Психопатичні люди не знають, що таке любов чи співчуття. Однак можуть їх імітувати, коли це потрібно.

«Мені треба сказати, що я її люблю – інакше я не отримаю те, що хочу».

Як формується психопатичний тип особистості?

Психопатичний тип особистості формується на генетичному рівні. Тобто людина народжується зі схильністю до такого типу характеру. Часто це люди, які мають багато вродженої агресії.

Якщо людина зі схильністю до психопатії виросла в теплій, люблячій сім’ї – ці психопатичні гени можуть «заснути» і не так сильно впливати на поведінку та способи адаптації. Їхня психопатична частина особистості не зникне, однак буде проявлятися в дрібних побутових ситуаціях. Наприклад, у жорстокому поводженні під час гри в настільні ігри.

Однак якщо людина зі схильністю до психопатії народжується в сім’ї, де не було любові та співчуття – психопатичний тип особистості стає вираженим. Те, що ми бачимо з біографій відомих людей із таким типом характеру – нерідко вони виховувалися в нарцисичному або маргінальному середовищі. Або ж росли без батьків або людей, до яких можна було прив’язатися.

У таких випадках вроджена агресивність дитини помножується на середовище, яке не зупиняє в проявах агресії, а навпаки, її стимулює. Наприклад, коли токсично-маскулінний батько переконує сина в тому, що в цьому світі вижити може лише найсильніший. Коли хлопчика побили на вулиці, то вдома батько поб’є його ще раз за те, що він не зміг себе захистити. У таких умовах агресивність розвивається все більше, немає любові, яка би це зупинила.

Як психопатичні особистості будуть стосунки з іншими?

Будувати стосунки з психопатичними людьми складно. Вони найчастіше не отримують задоволення від спільного проведення часу з близькими, від сміху чи жартів, музики. Якщо інші люди дружать, щоб отримувати емоційну підтримку, то психопати дружитимуть тому, що це вигідно. Вони можуть удавати дружбу та підлаштовуватися під інших заради вигоди.

Психопатичні люди можуть прив’язуватися до інших, однак часто це пов’язано з відчуттям володіння. «Вона належить мені, і це прикольно. Радує мене та забавляє». Можна сказати, що психопатичні люди навіть можуть любити, однак це патологічна любов, яка позбавлена ніжності й емпатії.

Люди з психопатичним типом особистості хочуть усе контролювати. Однак це не тривожний контроль, коли людина переживає, чи все добре з партнером і чи він не зраджує. Психопатичні люди просто прикріплять на людину gps-мітку та знатимуть, де вона перебуває. Коли ж партнер це помітить, то психопатична людина скаже, що: «Вибач, я за тебе переживаю та дуже люблю. Не хочу, щоби щось сталося». Однак усередині подумає: «Дідько, мене спалили. Що я зробив не так?».

Неофіційний спосіб визначення себе – це лінива дупця. Думаємо, знайома та рідна категорія для багатьох :)

Нові COMFY-Точки в Києві:

  • ТЦ Smart Plaza Polytech, метро «Політехнічний Інститут», пр. Перемоги, 26
  • вул. Андрія Малишка, 4/2, метро «Дарниця»
  • вул. Теодора Драйзера, 8
  • ТРЦ «Аладін», метро «Позняки», вул. Михайла Гришка, 3А
  • ТЦ NOVUS, село Софіївська Борщагівка (Київська область), вул. Соборна, 120
  • ТЦ NOVUS, метро «Осокорки», пр. Миколи Бажана, 8-А

Нові магазини COMFY в Києві:

  • ТРЦ Ocean Plaza, вул. Антоновича, 176
  • ТРЦ Respublika Park, Кільцева дорога, 1В

COMFY-Точки – це...

  • мінімагазин і максісклад
  • понад 2000 товарів у кожній Точці дорогою на роботу чи додому
  • можливість день у день забрати інтернет-замовлення або зробити купівлю найбільш популярних товарів
Ліниві дупці купують техніку тут

Матеріал підготовлено за підтримки