The Village Україна розповідає про вісім подкастів, які запустили 2021 року з коментарями авторів.

Як ти думаєш

Андрій Сусленко

ведучий та автор подкасту

Я вирішив запустити подкаст, щоби реалізувати так свою мрію, яка була ще з 2017 року, коли я йшов з «5 каналу». Уже тоді міркував про вечірнє шоу або шоу-інтерв’ю. Для мене це крок до самореалізації через таку форму. Мене загалом цікавлять люди й те, як вони думають, тому я і створив подкаст «Як Ти Думаєш», він про природу мислення.

У подкасті ми досліджуємо декілька тем: перше – чому наші гості думають саме так, як думають, що на це вплинуло та як вони змінювали свій спосіб мислення. Друге – ми досліджуємо трансформації, через які пройшли наші гості. На якому етапі життя їм довелося суттєво змінити себе, погляди, оточення та загальне бачення світу навколо.

У першому сезоні кожен гість – це мій хороший знайомий. Завдяки нашому знайомству ми маємо достатній рівень контакту. Цей контакт створює місце для більшої відкритості, щирості, навіть інтимності під час інтерв’ю. Наші гості – це часто лідери своїх індустрій, їх виокремлює сміливість, стійкість, оптимізм, відкритість до життя, віра в людей.

Спочатку ми планували випустити 12 епізодів до кінця 2021 (а випустили 14). Очікувань щодо підписників чи переглядів я, щиро кажу, не мав зовсім. Мені просто хотілося створювати те, що створювалося. Говорити з тими, з ким хотілося. Якщо говорити фактами, то ми записали вже 16 випусків, 15 – уже в ефірі, у планах ще 30 записів.

 Лінк


ВЧОМПРИКОЛ

Ярослав Друзюк

заступник головного редактора The Village Україна, співведучий подкасту «ВЧОМПРИКОЛ»

Нові серіали, фільми, альбоми, ігри – цікавий контент виходить щотижня, якщо не щодня. Власне, настільки часто, що в цьому потоці дуже легко загубитися. А так можна й пропустити нову «Гру в кальмара», альбом The Weeknd, хороший стендап чи дискусію про термін «контент». Подкаст «ВЧОМПРИКОЛ» ми запустили якраз для того, щоб ви не пропустили нічого важливого та знали, чому дійсно варто приділити час. За майже п’ять років The Village Україна ми вже зібрали людей, які звикли стежити за новими фільмами чи серіалами за нашими щомісячними добірками, а завдяки вільному обговоренню в подкасті хотілося зробити цей формат ще більш доступним і зручним.

Працює це дуже просто: щоп’ятниці ми випускаємо новий подкаст «ВЧОМПРИКОЛ» про головні прем’єри тижня: виділяємо головну тему (наприклад, уже присвячували окремий епізод «Людині-павуку: Додому шляху нема» й обговорювали нову «Матрицю» та «Дім Ґуччі») та проходимося за списком головних релізів. У п’ятницю ж на The Village Україна виходить і регулярна рубрика «Вихідні вдома», де можна знайти всі ці прем’єри – із загальним контекстом і посиланнями на легальний перегляд/прослуховування/придбання. Тобто перейти на серіал чи фільм на стримінговому сервісі, який вам сподобався в добірці, можна буквально через одне посилання.

Ми запускали «ВЧОМПРИКОЛ» як експериментальний формат і досі адаптуємо його відповідно до побажань аудиторії (таймкоди додаємо, усе буде!), але раді, що він уже знайшов свою аудиторію. Підписуйтеся, щоби більше ніколи не переживати, де шукати новий серіал на вечір, фільм на вихідні чи гру на довгі зимові ночі.

 Лінк


Вржещ

Павло Вржещ

автор і ведучий подкасту, співзасновник креативної агенції Banda

Ідея мого подкасту – подкаст як артпроєкт. У нього є дві частини: це сам зміст епізодів, у яких я розкриваю різні теми. І друга частина – сам подкаст як артпроєкт. Вигляд має як подкаст-берлога. Наприклад, у мене стоїть там 40 великих ховрахів більш як пів метра. Тому мені це робити стає цікаво, креативно.

Подкаст я вирішив записати, коли накопичилося багато особистих усвідомлень, знахідок, змістів, які я не зустрічав у книжках. І я відчув, що дуже хочу ними поділитися. Бо вони свого часу допомогли мені розкриватися творчо.

Усе почалося з Clubhouse. Я там брав участь у різних кімнатах і буквально за кілька тижнів назбирав 40 тис. підписників. Тут я зрозумів, що розмовний – мій жанр. Під час розмови я добре думаю. Думка стає більш кристальною, різкою. Мені здається, що подкаст – це щиріше, тому що коли з’являється відео – починаєш хвилюватися, який вигляд маєш. У відео більше награності, більше роботи як актора, як ведучого. А подкаст виходить глибшим, тому що там тільки суть. Я намагаюся зробити формат «розмова з другом». Коли ти спілкуєшся з кимось цікавим, і ви обговорюєте якусь тему: «А як у тебе?», «А як у тебе те?». Я так спілкуюся з друзями й цей формат переношу в подкаст.

Мені здається, вийшов дуже хороший подкаст. З першого випуску став №1 в українському чарті Apple Store подкастів. Найбільш прослуховуваний подкаст в Україні на той момент. І кожен випуск знову там опинявся. Я отримав дуже багато позитивного фідбеку, історій, від деяких аж сльози набиралися, коли читав, що повпливав. Люди ділилися, що після прослуховування знайшли мотивацію рухатися далі, змінитися, прийняли свою внутрішню дитину чи розкрили свою творчість. Я такого позитивного фідбеку не отримував ніколи в житті, ні на які свої проєкти, і це мотивує.

Проєкт на віддавання. У ньому немає комерційної складової. Його можу робити, можу не робити. І я радий, що виходить віддати щось цінне для людей. Я записую, на жаль, значно рідше, ніж хотілося би. Стараюсь себе не силувати. Писати не так просто. Писати та зібрати думки в цілу глибоку історію займає багато часу. Підготовка до кожного випуску займає дуже багато часу. Сподіваюся, з часом я навчуся робити це простіше. А може, ні. Може, такий формат рідких випусків і буде.

 Лінк


Дій!

Олександр Васецький

ведучий подкасту «Дій!»

Андрій Фединишин

продюсер подкасту «Дій!»

У подкасті «Дій!» підприємці з малого та середнього бізнесу діляться досвідом запуску власної справи та практичними порадами.

Окрім нашого основного бізнесу (консалтингової компанії з продуктового маркетингу), ми паралельно розвиваємо власні крафтові проєкти. Нам було цікаво дізнатися досвід таких самих підприємців, як і ми – які інструменти вони використовують, із якими перешкодами стикаються, як борються зі стресом. Тож ми почали записувати з ними інтерв’ю. Виявилося, що ці історії дуже надихають людей і фідбек, який ми отримали після перших кількох випусків був просто неймовірним.

На початку не було жодних очікувань. Ми просто знайомилися з крутими людьми, надихалися їхніми історіями, обмінювалися досвідом. Але після кількох перших епізодів подкаст почав стрімко рости, у нас з’являлося все більше слухачів, і це дуже мотивувало продовжувати.

Десь за пів року ми зрозуміли, що наше хобі переростає в серйозний проєкт, адже нами почали цікавитися рекламодавці, потік охочих стати гостем почав різко зростати.

Ми дуже раді, що маємо можливість підштовхувати людей до позитивних змін. Читати відгуки на кшталт: «Дякую за вашу роботу, я нарешті наважився стартувати власну справу» – найбільший кайф для нас. Цього року ми будемо продовжувати, маємо безліч ідей, як ще можна допомогти молодим підприємцям. Тож долучайтеся, слухайте наш подкаст, надихайтеся та дійте!

 Лінк


Вийди та зайди нормально

Діана Даюб

ведуча та співзасновниця подкасту

«Вийди та зайди нормально» – подкаст про підприємництво та різні професії. Формат подкасту – інтерв’ю, де два хости, Даша Герасимова та Діана Даюб, та один гість у кожному випуску. Гості із різних сфер: підприємці, стартапери, маркетологи, музиканти, художники, ведучі, архітектори. Запитуємо, слухаємо відповіді, жартуємо жарти.

Серед гостей: архітектор Слава Балбек, режисер Марк Вілкінс, кофаундер Reface Іван Алцибєєв, підприємиця Альона Мисько, фотограф Роман Пашковський, музикант Cape Cod Макс Сікаленко.

«Ми помітили, що багато людей у нашому оточенні (а іноді й ми самі) не люблять те, чим займаються. Можливо, вони не знають, чого хочуть насправді, або знають і не розуміють, як почати, або бояться робити кроки назустріч своїй улюбленій справі, або просто люблять страждати. Ми робили подкаст для таких людей (і для себе), щоб показати, що не обов’язково прокидатися щоранку з ненавистю до своєї роботи. Що можливо знайти те, що буде драйвити особисто тебе та приноситиме гроші.

 Лінк


«Снобы»

таня Тадай

спіавторка та співведуча проєкту

Ми поєднали дві найпопулярніші теми – мистецтво та психологію – в один подкаст. Є два експерти, мистецтвознавець і психотерапевт, які допомагають заглибитися в мистецтво та митця, а не дивитися на нього поверхово.

Ми шукали новий формат подкасту, який сподобається аудиторії та буде заряджати нас, так і вийшло.

 Лінк


По-своєму подкаст

Аліна Гисева

засновниця проєкту

Вирішила запустити подкаст, тому що вже мала досвід спілкування з яскравими українцями під час роботи над серією документальних фільмів «Фантастичні українці». Я була креативною продюсеркою та брала інтерв’ю для фільмів. Кожне тривало приблизно годину, а іноді більше. Щоразу після мені ставало так шкода матеріалу, що не ввійде. Бо в кожному з фільмів приблизно 15 унікальних історій і всього-на-всього 80 хвилин загального таймінгу.

На монтажі я з болем відривала чи не кожну фразу героя, бо всі вони важливі, бо всі надихають. І врешті-решт, я вирішила, що є інший спосіб бути почутими крутим українцям — це подкаст. Тут не доведеться вирізати вагомі уривки.

Уся команда, що робить подкаст — це кіношники, мої колеги з «Фантастичних українців», тому ми не могли не зробити версію для Youtube. Там нас можна дивитися на однойменному каналі.

Ми визначаємо «По-своєму» як подкаст про вибір, який змінив усе. Кожен із наших гостей — це тією чи іншою мірою публічна особистість, приклад для наслідування для підлітків і дорослих. Запрошуємо героїв, які не бояться ділитися своїми переживаннями, відверто розказати про складні та вирішальні вибори у своєму житті.

Наразі є три випуски з піарницею та співведучою відвертого шоу «Ебаут» Катею Мотрич (Мотричкою), блогером і ведучим «Орел і Решка» Кирилом Макашовим і письменником і співвидавцем The Village Україна Марком Лівіним.

Результатом наразі задоволені, тому що бачимо коменти людей, які закликають нас продовжувати справу, дехто пише в direct із вдячністю, і це мотивує найбільше. Приємно, що платформи НВ і Megogo зацікавилися нами та запропонували розміщуватися ще й у них. Тому у 2021 плануємо масштабуватися та запрошувати крутих гостей.

 Лінк


Лєро, коли онуки

Лєра Широкова

авторка та ведуча подкасту

Це іронічна, часом саркастична, розмова про сучасні жіночі теми: «Чому я сама псую собі оргазм» або «Як вгамувати лють у ПМС». Експертками стають ті жінки, які змогли розв’язати конкретну проблему, або медійні чи немедійні фахівці. Вони діляться «не правилами гри» штибу «вживай здорову їжу та будеш худнути», а успішними та провальними власними кейсами, «щоб позбутися люті у ПМС.

Мета подкасту – протягом 20–50 хвилин розв’язати одну проблему та посміятися. Перший сезон був про різні жіночі теми (прийняття тіла, як будувати графік відповідно до циклу, як не псувати собі оргазм невчасними думками). А другий – про вагітність, бо я завагітніла, а вагітність – це складно.

Запустила подкаст, бо у 2021 я не змогла знайти україномовного подкасту, який би говорив сучасною мовою про проблеми жінок. Я слухала американський проєкт, де ведуча кликала в гості своїх подруг, і вони щиро допомагали розв’язати одна одній якусь проблему.

Мене вразив епізод «Як я навчилася танцювати стриптиз своєму хлопцеві». Знаєте, я круто танцюю для себе. Роблю це у ванній перед дзеркалом, коли ніхто не бачить. Але я не можу наважитися показати це комусь. Це не питання навичок, це питання прийняття свого тіла, сексуальності, це питання впевненості на 100%, що ти – пушка, а твій танець – це подарунок, а не кумедна історія, як усе пішло не так.

В Україні традиційно для обговорення такої теми покликали би танцівницю з ідеальним тілом і психолога, який узагалі не танцює, з порадами, як розслабитися. Для мене це так не працює. Мені цікаво послухати просту дівчину, яка буде така ж трошки незграбна та невпевнена, як я. І якщо вона змогла, то саме її досвід стане моєю підказкою. Так у мене з’явилася перша тема «Як секс-селфі допомогло мені полюбити своє тіло».

Мої гості – ті, хто на власному досвіді можуть показати, як працює їхнє рішення. Хтось користується багаторазовими прокладками вже рік – як це? Хтось народив дитину та продовжив жити нормальне життя – як це?

У моїх топепізодах понад 10 тис. прослуховувань. Утім, тішать мене маленькі перемоги справжніх жінок. Після епізоду про менструальні чаші одна дівчина написала мені в приват, що вперше почула про них від мене, спробувала, і в неї більше не має подразнення шкіри під час місячних. Мій подкаст позбавив одну справжню жінку страждань.

Інша написала мені про другий сезон – материнство і вагітність – таке: «Твій подкаст – це терапія для таких «надто правильних» матерів, як я. Ти кажеш, що жінка має право бути незадоволеною материнством та егоїстично виокремлювати час на себе, до подкасту я вважала себе поганою жінкою та матір’ю за такі думки».

 Лінк