Радість, багато енергії, постійні жарти та кепкування – з першого погляду здається, що перед вами людина життєрадісна та щаслива. Однак якщо придивитися, за активністю та гумором ховається біль і депресія.

Розбираємо маніакальний тип особистості: говоримо про звички, поведінку, гумор, а також про істинну причину шаленої енергії.

*Текст статті не дублює зміст подкасту.

#4 Маніакальний тип особистості – Антидепресія. Що ховається за манією?

слухай на зручній платформі

#4 Маніакальний тип особистості – Антидепресія. Що ховається за манією?

слухати

Ілля Полудьонний

психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи онлайн-терапії Treatfiled

Ілля Полудьонний

психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи онлайн-терапії Treatfiled

Злата Гнатюк

психотерапевтка

Як депресія, тільки навпаки

Ілля Полудьонний

Маніакальний і депресивний типи особистостей це діаметрально протилежне зі спільним початком. В обох випадках коренем є саме депресія.

Маніакальний тип особистості це фактично депресивний тип, який використав сильніший інструмент захисту, щоб упоратися з болем усередині. Людина не закрилася в собі, не втратила енергію, а, навпаки, намагається прискоритися, заперечувати й уникати біль.

В основі такого типу особистості є рання втрата об’єкта прив’язаності. Наприклад, смерть одного з батьків, розлучення або ж складні життєві ситуації, коли контакт дитини з батьками переривається.

Депресивно організовані люди, коли стикаються з болючим досвідом втрати в ранньому віці, не можуть пережити це повною мірою й адаптуються до світу за допомогою депресії. Водночас за маніакальної організації людина заперечує та знецінює депресію, намагається втекти від себе та «сумного» стану. Адже переконана, що коли зупиниться її наздожене депресія.

Проте рано чи пізно депресія все ж «наздоганяє», і людина переживає депресивний епізод. Однак із часом знову повертається до маніакального способу адаптації, і так по колу.

Саме тому маніакально організованим людям важливо навчитися зупинятися, спускатися «вниз» до болю та повністю його проживати. Варто тренувати навичку переводити депресію в горювання.

«Біжу від себе». Як формується маніакальний тип особистості?

Ілля Полудьонний

Що визначає, як людина буде адаптуватися до світу депресивним чи маніакальним способом?

1

Для маніакального типу людей втрата, яка сталася в ранньому дитинстві, та біль, який виник після цього, є нестерпним. Просто не проживати ці відчуття для неї недостатньо, щоб упоратися з ними. Тому людина починає заперечувати ці емоції, щоб пережити.

2

Схильності й особливості характеру. Наприклад, у людини достатній рівень енергії, щоб упоратися з болем через стан гіперактивності.

3

До маніакального способу адаптації частіше схильні чоловіки, а жінки до депресивного.

4

За депресивного типу особистості людина присвоює собі багато переконань навколишніх  інтроєктів. Наприклад, у дитинстві людина чула, що плакати це погано, тож починає думати, що виражати емоції неправильно. За маніакального способу адаптації дитина була сама по собі, не було когось, хто б міг зупинити й віддзеркалити її поведінку. Тому така людина немає інтроєктів. Іншими словами: у депресивно організованих людей занадто міцні стіни, а в маніакальних стін узагалі немає.

Розпізнавати та розуміти власні емоції та почуття інших – важлива складова усвідомленого життя. А як добре відчувають одне одного люди, які довго працюють і створюють щось разом? Перевіримо це разом з COMFY та ведучими подкасту – Марком та Іллею.

Завдання на емоційний контакт від COMFY: кожен із ведучих таємно обрав по три гаджети, які допоможуть їм щасливо лінуватися до кінця життя. Тепер завдання кожного – відгадати, що ж це за пристрої.

Ілля про Марка та його ліниві гаджети

По-перше, я думаю, що Марк лінується по-різному, в залежності від обставин.

На людях це десь 5 із 10 за шкалою ліні, а вдома, мабуть, усі 9.

Думаю, Марк обрав:

  • телефон, бо в Марка там усе життя
  • приставку, бо Марк любить пограти
  • електробарабани!

Удома я лінуюся десь на 5 максимум – не можу довго спокійно сидіти.

  • З телефоном – правда.
  • А ще я обрав пилосмок, бо дуже люблю чистоту та відчуття чистого дому.
  • І навіть не так – я обрав два пилосмоки, тому що раптом зламається перший?

Марк про Іллю та його ліниві гаджети

Думаю, що в роботі Ілля лінується десь на 4. Йому важливо зберігати експертизу, якісно виконувати роботу. А от удома, думаю, лінується на 8.

Думаю, Ілля обрав:

  • холодильник, бо Ілля гурман, їжа – це чуттєвий досвід для нього
  • смартгодинник, бо Ілля продовжує обманювати себе, що от-от займеться спортом :)
  • і тостер!

Насправді десь так і є. Особливо те, що я дуже лінивий удома.

  • Я справді обрав холодильник. Я людина депресивна та люблю добре поїсти.
  • А ще я обрав мультиварку, бо ця річ реально допомагає мені лінуватися.
  • І бойлер – дуже важлива в нашій країні сезонна річ. Мої потреби не сильно відрізняються від первісної людини.

Слухайте повний запис експерименту в четвертому епізоді подкасту «Простими словами», який ми створюємо за підтримки ритейлера побутової техніки й електроніки COMFY. Саме там, у COMFY, можна придбати всі гаджети для щасливої ліні, яку обговорювали ведучі.

Коли все «занадто добре». Як проявляється депресивний тип у житті?

Ілля Полудьонний

Нездорове відчуття радості, піднесеності

Не просто хороший настрій, а енергія та радість, що лякають. Людина постійно в турборежимі, і це не просто тимчасовий образ.

Постійні жарти, гумор, кепкування

Часто маніакально організовані люди поєднують життя з гумором: стають ведучими, радіоведучими тощо, багато часу проводять на публіці, комунікабельні та дуже соціальні. Жарти, гумор, активність – форма взаємодії маніакально організованих людей зі світом та із собою.

Постійні неспокій і напруга

Коли людина не може розслабитися, її тіло постійно в напрузі. Часто трясе ногою, кусає губи, жує гумку, щоб лише щось робити.

Неможливість говорити серйозно

З маніакально організованими людьми неможливо поговорити на серйозну тему, сповільнитися, згадати щось важливе. Будь-які спроби повернути людину до серйозної чи важливої теми можуть викликати агресію. Спілкування з маніакальним типом особистості – як гра у пінг-понг: спершу весело та класно, а потім роздратування через неможливість поговорити серйозно.

Злата Гнатюк

Схильність до ідеалізації

Людина легко кимось або чимось захоплюються, але реакція гіперболізована. Виражають велике захоплення речами або людьми, які є звичайними для інших.

Важко переживають самотність

Намагаються постійно бути з іншими людьми, щоб не залишатися наодинці.

Раптові прояви агресії

Люди з маніакальним типом особистості не завжди можуть зрозуміти, що з ними відбувається. Наприклад, коли втомлені, роздратовані, зляться. Саме тому зміни у спілкуванні можуть бути дуже раптовими, різкими, агресивними, адже вони не вміють вчасно розпізнавати свої відчуття та на них зреагувати.

Порушення особистих кордонів

Маніакально орієнтовані люди звикли жити активно, постійно в русі, тож у стосунках хочуть, щоб їхній партнер чи друг також був гіперактивним. Часто на цьому ґрунті може з’являтися сильний тиск, порушення кордонів, нав’язування своїх ідей.

Швидкий темп мовлення, активна жестикуляція

У маніакального типу особистості велика швидкість внутрішніх процесів думки не встигають за діями.

Не потребують відпочинку

Тому можуть багато працювати, вважаючи себе трудоголіками, думають, що їм не потрібно спати. Водночас відпочинок для них теж повинен бути активним.

Розпилення уваги

Зосереджені на кількох речах одночасно, все роблять в один момент. Це люди, які багато чого знають, але не можуть зосередитися на одному.

Перекладач із маніакальної

Злата Гнатюк

«Ти людина, яка вплинула на моє життя та докорінно змінила моє ставлення. Я так тобою захоплююся»

«У мене є лише дві крайності: або я чимось захоплююся, або ніяк до цього не ставлюся. Інакше я не вмію»

«Обожнюю проводити час з іншими, нам завжди є чим зайнятися. Тому я шукаю собі багато справ»

«Мені страшно залишатися наодинці, адже тоді мені доведеться зустрітися з болем, який я заперечую»

«Я веселий, люблю посміятися та пожартувати. Це моя фішка»

«Коли весело, проблеми зникають. Це мій спосіб захиститися та знецінити біль усередині»

«Я веселий, люблю посміятися та пожартувати. Це моя фішка»

«Коли весело, проблеми зникають. Це мій спосіб захиститися та знецінити біль усередині»

«Та годі тобі, нічого страшного не сталося. Все буде добре, це не варте моїх переживань»

«Я знецінюю переживання та хочу швидко змінити тему. Я не вмію переживати негативні емоції»

«Я так люблю свою роботу, що можу не відпочивати. Сон для слабаків»

«Моє життя нічим не наповнене, крім роботи. Я не вмію сповільнюватися, стан спокою для мене дискомфортний»

«Я можу встигати робити набагато більше за інших. Це так круто – бути постійно в тонусі»

«Мені страшно, що коли я зупинюся – доведеться зустрітися з депресією. Для мене це нестерпно»

Чи є в мене причина для радості?

Злата Гнатюк

Де ж ця межа між «людині просто добре» та маніакальною особистістю? Найбільша різниця між маніакально організованою та просто активною людиною в останньої завжди є причина для радості. Люди з маніакальним типом особистості радісні без причини. Наприклад, звичайний міський пейзаж буде викликати величезне захоплення. Привід непропорційний реакції, яка виникає.

Маніакальний тип особистості також не може перемикатися на стан спокою. Вони завжди на високій швидкості та можуть довго не зупинятися. Пауза відбувається тоді, коли людина вже повністю виснажується, буквально падає з ніг.

Оскільки в маніакального типу психіка постійно перебуває у стані перезбудження, то й перезарядження їм не потрібно. Це люди, які не встигли прокинутися, а вже щось роблять. Їхній зв’язок із тілом дуже поганий, вони не можуть зрозуміти, коли втомилися. А просто активні люди втомлюються, їм потрібні перезавантаження, відпочинок і спокій.

Неофіційний спосіб визначення себе – це лінива дупця. Думаємо, знайома та рідна категорія для багатьох :)

Нові «COMFY-Точки» в Києві:

  • ТЦ Smart Plaza Polytech, метро «Політехнічний Інститут», пр. Перемоги, 26
  • вул. Андрія Малишка, 4/2, метро «Дарниця»
  • вул. Теодора Драйзера, 8
  • ТРЦ «Аладін», метро «Позняки», вул. Михайла Гришка, 3А
  • ТЦ NOVUS, село Софіївська Борщагівка (Київська область), вул. Соборна, 120
  • ТЦ NOVUS, метро «Осокорки», пр. Миколи Бажана, 8-А

Нові магазини COMFY у Києві:

  • ТРЦ Ocean Plaza, вул. Антоновича, 176
  • ТРЦ Respublika Park, Кільцева дорога, 1В

«COMFY-Точки» – це...

  • мінімагазин і максісклад
  • широкий асортимент товарів у зручних магазинах дорогою на роботу чи додому
  • можливість день у день забрати інтернет-замовлення або зробити купівлю найбільш популярних товарів
Ліниві дупці купують техніку тут

Матеріал підготовлено за підтримки