«Та це просто поганий настрій. Посміхнися!». Це слова, які водночас можуть завдати сильного болю людям із депресивним типом особистості та які лунають на їхню адресу занадто часто.

Розбираємося, яким є депресивний тип особистості, як він розвивається і як будувати стосунки з такими людьми.

*Текст статті не дублює зміст подкасту.

#3 Депресивний тип особистостіВсе «пічалька»? Що відчуває людина в депресії

слухай на зручній платформі

#3 Депресивний тип особистості – Все «пічалька»? Що відчуває людина в депресії

слухати

Ілля Полудьонний

психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи онлайн-терапії Treatfiled

Ілля Полудьонний

психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи онлайн-терапії Treatfiled

Євгенія Чернега

психотерапевтка

Настільки погано, що аж порожньо

Ілля Полудьонний

Депресивний тип особистості означає, що людина адаптувалася до світу депресивним способом і справляється з емоціями та відчуттями з допомогою депресії. Стан меланхолії змінюється депресивними епізодами. Людина не здатна пережити весь біль і затримує почуття в собі.

Депресія – це не горе чи сум. Це неможливість повноцінно переживати ці емоції. Всередині депресивно організованих людей багато енергії, яка не може вивільнитися в контакті з іншими людьми.

Людина з депресією ніби носить у собі потужний емоційний заряд, не вивільняючи його. Витрачається дуже багато зусиль на втримування цієї енергії, тож людина стає меланхолійною.

Печаль і депресія це два різні поняття, вони не є синонімами, хоча у звичайному житті їх можуть плутати. Коли людина каже, що вона «зловила депресняк», і починає далі описувати свої почуття, стає зрозуміло це не депресія, а переживання печалі або горя. За депресії людина, як правило, не жаліється. Вона не переживає горе, бо просто не вміє.

Депресія це також один із механізмів адаптації депресивного типу особистості, однак виникати вона може і в людей інших типів особистості. В цьому головна відмінність між депресією та депресивним типом особистості.


Для депресивного типу особистості характерні:

  • неможливість переживати почуття
  • налаштованість на негатив
  • переживання себе поганим
  • неможливість виражати злість
  • враження, що депресія це і є норма
  • уникання соціальних контактів
  • катастрофізація подій – усе закінчиться погано

Євгенія Чернега

У напрямі когнітивно-поведінкової терапії (КПТ), із яким я працюю, не ділять людей на типи особистостей. Натомість використовують термінологію ДСМ-5. Це ​​діагностичний і статистичний посібник із психічних розладів, розроблений Американською психіатричною асоціацією (АПА/APA). Він містить реєстри й описи психіатричних діагнозів, аналогічні керівництвам Міжнародного класифікатора хвороб (МКХ). У ДСМ-5 є окремо розлади особистості, назви яких частково збігаються з назвами типів особистості з психоаналізу, але це не одне й те саме, і є термін «клінічна депресія». Депресивного розладу особистості в ДСМ-5 немає.

Депресію може переживати людина з розладом особистості або без нього. В чому ж різниця?

За депресивного епізоду людина розуміє, що це хвороба, якої можна позбутися.

Приклад:

«Зараз мені погано, але я знаю, що можу почуватися краще та хочу цього позбутися»

Людина з розладом особистості, яка переживає депресію, може бачити себе центром проблеми, асоціювати себе із захворюванням, сприймати депресію як норму.

Приклад:

«Я поганий. Я не можу справлятись із життям... Життя похмуре, і це – реальність. Краще вже не буде»

При цьому «пічалька» це стан суму, який є тимчасовим. Виникає через певні ситуації, де щось не вийшло, або цінність/потреба не реалізувалася.

Приклад:

«Я люблю життя, мені цікаво його проживати, але деякі моменти змушують мене сумувати»

    Видихайте, це маленька перерва для лінивих дупць. Для вас є завдання від COMFY – краще зрозуміти ведучих подкасту Марка й Іллю. І дізнатися трішки більше про лінь.

    Це гра в картки:

    У Марка на лобі є картка з назвою гаджета, що допомагає лінуватися. І купити його можна в COMFY

    Марк не знає, що в нього на лобі

    Вам потрібно допомогти Марку відгадати, що саме написано на картці

    Підказка від Іллі:

    ?

    Ця річ допомагає лінуватися із самого ранку

    ?

    Особливо тим, хто не дуже любить ранки на кухні

    ?

    А ще про неї можна жартувати токсично-маскулінні жарти – з цим гаджетом будь-який чоловік буде крутішим

    Це тостер

    Міксер

    Яйцеварка!

    Ну майже. Це все ж була яйцеварка. Якщо вам також цікаво, який вона має вигляд – спеціально для лінивих дупць COMFY відкривають нові магазини у великих ТРЦ і «COMFY-Точки» нового формату по всьому Києву. Щоб вам було ще зручніше купувати домашні гаджети дорогою на роботу чи додому.

    Ага, воно. Якщо вам також цікаво, який вигляд має яйцеварка – спеціально для лінивих дупць COMFY відкривають нові магазини у великих ТРЦ та «COMFY-Точки» нового формату по всьому Києву. Щоб вам було ще зручніше купувати домашні гаджети дорогою на роботу чи додому.

    Слухайте, як із цим завданням упоралися Марк та Ілля, у третьому випуску подкасту «Простими словами», який ми створюємо за підтримки ритейлера побутової техніки й електроніки COMFY.

    Як народжується депресивна особистість?

    Ілля Полудьонний

    Ми народжуємося з певною організацією нейронних зв’язків у мозку, різними тілами й відбитками пальців. Так само у всіх різний «малюнок» особистості та схильність до певної її конституції. Те, як особистість буде розвиватися, здебільшого залежить від середовища, у якому росте дитина, та її адаптації до зовнішнього світу.


    У людей із депресивним типом особистості найчастіше присутня рання втрата контакту з первинним об’єктом любові та прив’язаності, тобто батьків. Особливо травматичною є відсутність контакту з мамою.

    Втрата необов’язково означає смерть, це можуть бути й важкі життєві ситуації: розлучення чи переїзд батьків, фінансові проблеми тощо. Діти зчитують нестабільність батьків, постійно перебувають у тривожному середовищі, що впливає на відчуття безпеки. Якщо батьки не можуть впоратися із власною тривогою, це також впливає на дитину.

    У ранньому віці прив’язаність до батьків остаточно не сформована, дитина ще не навчилася переживати втрату та горе, а втрата вже сталася. Доступ до печалі ніби неможливий, бо зв’язок ще не до кінця встановився, а ми його вже втратили. Дитина підсвідомо звинувачує себе в цьому: «Мене покинули, значить, зі мною щось не так». І починає адаптуватися депресивним способом.

    Є ще поняття депресивний досвід це досвід бути покинутим і неможливість пережити це в контакті, наприклад, розізлитися на когось. Через що людина може дуже багато терпіти.

    «Захищати свою вразливість»

    Емоційний перекладач із депресивної поведінки

    Євгенія Чернега

    Кожна людина, яка перебуває в депресії, обирає свої механізми адаптації до життя. Ці інструменти залежать від досвіду, який отримала людина в дитинстві, та її життєвих переконань.

    Стримування емоцій і сліз

    Починається з дитинства, якщо батьки знецінювали емоції дитини або ж ігнорували.

    «Мама відверталася від мене, коли я плакав. Значить, це огидно та соромно, так робити не можна»

    Накопичування життєвих проблем

    Людина малює песимістичну картину щодо можливості розв’язання проблем на роботі чи в навчанні, тому стає пасивною.

    «Я – лузер, нічого не зможу виправити. Тому нічого й не буду робити»

    Ізоляція від близьких

    Найперша причина відсутність ресурсу на контакт, а також переконання у своїй нецікавості, непотрібності. Або ж страх відкритися та бути ображеним.

    «Зі мною нецікаво. Краще не обтяжувати інших людей своєю присутністю» або «Люди небезпечні. Це небезпечно, якщо вони побачать мою слабкість – мене можуть образити»

    Зосередження на негативному

    Когнітивне викривлення, яке є в кожної людини, проте за депресії людина більше схильна вірити в це.

    «Усе буде погано. Закінчиться все катастрофою»

    Втрата інтересу до життя

    Людина зменшує приємні активності через брак енергії та песимізм. Проте якщо не робити нічого приємного, настрій не покращиться».

    «Усе немає сенсу. Всередині дуже порожньо, і це не можна нічим закрити»

    Інструкція: як будувати стосунки з депресивним типом особистості

    Євгенія Чернега

    Що не робити?

    • Токсичний позитив. «Думай позитивно», «Просто посміхнись», «Це лише чорна смуга». Такі фрази знецінюють переживання людини й направлені не на підтримку під час депресії, а на подолання свого дискомфорту від чужих страждань.
    • Вимагати емоцій і близькості. Емоційне заморожування  один із головних симптомів депресії. Людина не здатна переживати емоції, тому може здаватися байдужою та відстороненою, але це не так.
    • Будувати очікування. Зламана нога не заживе за один день, а її загоєння потребує часу. Так само і з депресією: людина не повинна посміхатися та вдавати, що все добре, щоб іншим було комфортно.

    Що робити?

    • Бути поруч, не вимагаючи від людини нічого замість.
    • Слухати та прислухатися, не переконувати, що це не страшно, що це поганий настрій, і все мине.
    • Не намагатися «поремонтувати» людину. Не розв’язувати проблему, не давати порад, коли не просять, не змушувати до дій.
    • Прийняти людину та її депресію. Дайте людині простір і можливість бути в депресії, з пригніченим настроєм тощо.
    • Намагатися зрозуміти, як себе почуває людина. Запитуйте про відчуття, адже від людей поруч потрібна емпатична присутність і ненав’язлива увага.
    • Нагадувати людині, як ви її любите та цінуєте. Людина в депресії переконує себе, що вона тягар і нікому не потрібна. Тому цінним буде нагадувати: «Я так радий, що ти є в моєму житті».

    Неофіційний спосіб визначення себе – це лінива дупця. Думаємо, знайома та рідна категорія для багатьох :)

    Нові «COMFY-Точки» в Києві:

    • ТЦ Smart Plaza Polytech, метро «Політехнічний Інститут», пр. Перемоги, 26
    • вул. Андрія Малишка, 4/2, метро «Дарниця»
    • вул. Теодора Драйзера, 8
    • ТРЦ «Аладін», метро «Позняки», вул. Михайла Гришка, 3А
    • ТЦ NOVUS, село Софіївська Борщагівка (Київська область), вул. Соборна, 120
    • ТЦ NOVUS, метро «Осокорки», пр. Миколи Бажана, 8-А

    Нові магазини COMFY у Києві:

    • ТРЦ Ocean Plaza, вул. Антоновича, 176
    • ТРЦ Respublika Park, Кільцева дорога, 1В

    «COMFY-Точки» – це...

    • мінімагазин і максісклад
    • широкий асортимент товарів у зручних магазинах дорогою на роботу чи додому
    • можливість день у день забрати інтернет-замовлення або зробити купівлю найбільш популярних товарів
    Ліниві дупці купують техніку тут

    Матеріал підготовлено за підтримки