Самозакохані егоїсти, газлайтери та маніпулятори. Так найчастіше описують нарцисів. А що, коли ми скажемо, що частинка нарциса живе в кожному з нас, – і це нормально?

Розбираємося, як розпізнати нарцисизм у собі та близьких у різних життєвих ситуаціях. А ще пояснюємо, де межа між злоякісним і доброякісним нарцисизмом.

*Текст статті не дублює зміст подкасту.

#2 Нарцисизм – «Хвали мене повністю». Хто такі нарциси та як вони народжуються?

слухай на зручній платформі

#2 Нарцисизм – «Хвали мене повністю». Хто такі нарциси та як вони народжуються?

слухати

Ілля Полудьонний

психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи онлайн-терапії Treatfiled

Ілля Полудьонний

психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи онлайн-терапії Treatfiled

Вікторія Сухарєва

лікарка-психіатр, психотерапевтка в напрямі схема-терапія, EFT, EMDR

Ми всі – нарциси?

Нарцисизм – це базова функція психіки. Всі ми так чи так маємо нарцисичні частини особистості. Певною мірою назвати людину «нарцисом» це майже те саме, що сказати: «О, у цієї людини є печінка».

У звичайному житті ми користуємося дуже побутовим розуміння нарцисизму. Коли ж говоримо про нарцисизм із точки зору науки, то це поняття досить розлоге. Крім того, серед психотерапевтів та аналітиків різних напрямів «нарцисизм» означає дуже різне. Це і нарцисична травма, і нарцисична організація особистості, і нарцисична патологія, і нарцисичний розлад особистості.

Нарцисизм – це Континіум, який починається від точки базового нарцисизму, коли все природно. А закінчується тим, що в міжнародній класифікації захворювань називатимуть «нарцисичним розладом особистості». Це дві умовні точки від «ок» до «не ок», причому «не ок» кожен намагається визначити для себе.

З клінічного боку, для нарцисично організованих людей можуть бути притаманні:

  • присутність грандіозного «Я», переживання себе винятковим, єдиноправильним
  • переконання, що інші люди більш нікчемні, менш правильні, менш освічені тощо
  • фіксація на захопленні, велика потреба у визнанні, аплодисментах
  • багато сорому, якого людина старанно уникає
  • ідеалізація та знецінення в стосунках, коли сильна закоханість і розчарування рухаються по колу
  • нездатність переживати близькість: «Мені ніхто не потрібен, я сам все можу»

    95% людей можуть упізнати себе хоча б одній із цих характеристик. Здоровий нарцисизм – це прагнення до любові, визнання, задоволення і до задоволеності. Однак у частини людей ці нарцисичні риси стають єдиним способом адаптації.

    Тоді трапляється так, що нарцисично організовані люди…

    • завжди більше чекають на аплодисменти та захоплення, ніж на любов. Для них любов – це щось незрозуміле та не цінне
    • не можуть терпіти щось неідеальне, особливо стосовно інших людей
    • важко будують горизонтальні стосунки, як-от дружба. Адже тоді потрібно визнати рівність людей і те, що вони не є найголовнішими
    • хочуть бути або з найкращими, або ні з ким. У них «трофейні» партнери та друзі
    • часто успішні зовні, однак самотні та глибоко невпевнені всередині. Вони позбавлені любові й не знають, як це – бути коханими
    • часто нікому не довіряють, адже сприймають стосунки як щось функціональне
    • прагнуть до розкоші та дорогих предметів, аби викликати захоплення

      Ще не втомилися читати? Час розім’яти свої ліниві дупці та пограти в гру, яку вигадали COMFY для вас і ведучих подкасту – Марка й Іллі. Перевірте, чи зможете ви зіграти в неї краще, ніж ці двоє.

      Відгадайте за описом, що це за предмет?

      Цей домашній гаджет продається в COMFY. Тарас, наш звукорежисер, не зміг би його підняти, бо гаджет важкий. Його висота – 187 см, у нього є дверцята, а його поверхня гладка та прохолодна.

      Немає ідей? Клікайте на підказки

      ?

      Цей гаджет допомагає
      сушити та прасувати одяг

      ?

      Він може зволожити й
      очистити повітря в кімнаті

      ?

      Гаджет може
      дезінфікувати речі

      ?

      Він допомагає лінуватися
      навіть найлінивішим дупцям!

      Це ж холодильник

      Якась душова кабіна

      Парова шафа

      Ну майже :) Це AirDresser, або парова шафа, яка допомагає лінуватися по-справжньому. Просто кладеш одяг усередину, а пара допомагає освіжити та навіть продезінфікувати речі, усунути неприємний запах. Також вона може зволожувати повітря в кімнаті. Шафа самоочищується, а керувати нею можна з допомогою мобільного додатку.

      Ага, воно! Це AirDresser, або парова шафа, ще відома як гаджет для суперлінивих дупць. Кладеш одяг усередину – пара допомагає освіжити та навіть продезінфікувати речі, усунути неприємний запах. Також вона може зволожувати повітря в кімнаті. Шафа самоочищується, а керувати нею можна з допомогою мобільного додатку.

      Трішки розім’ялися? Слухайте, як із цим завданням упоралися Марк та Ілля, у другому випуску подкасту «Простими словами», який ми створюємо за підтримки ритейлера побутової техніки й електроніки COMFY.

      Вікторія Сухарєва

      Поняття нарцисизм можна розділити на три проміжні точки: від норми до патології.

      Зелена зона:

      Нормальна, здорова любов до себе й інших. Уміння розпізнавати свої потреби й задовільняти їх: «У мене є потреби, як і в іншої людини. Ніхто з нас не є кращим або гіршим, ми рівні. Я не маю заслуговувати любов»

      Помаранчева зона

      Сприйняття себе й інших порушено, неможливість любити й бути коханим, немає відчуття щастя: «Мене можуть любити лише тоді, коли я найкращий. У мене дуже багато вимог до себе та до інших. Зовні я сильний та успішний, а всередині – тендітний і нікчемний»

      Червона зона

      Нарцисичний розлад особистості. Патологія, яка впливає на життєдіяльність: «Я особливий і найкращий, іншим до мене далеко. Тому я можу використовувати їх у своїх цілях. Мені всі заздрять. Поряд зі мною мають бути лише найкращі».

      «Я тебе люблю, якщо... » Як не виховати дитину-нарциса?

      Ілля Полудьонний

      За яких умов розвивається нарцисична частина особистості – пояснила Аліс Міллер у книзі «Драма обдарованої дитини і пошук власного Я».

      Визначальним для дитини і її розвитку є те, як проходять перші роки її життя. Завдання батьків – підтримувати дорослішання та самоідентифікацію дитини, відзеркалювати емоції та почуття фразами: «Я бачу, що ти злишся». Це дозволяє дітям краще розуміти себе, свої емоції та бажання.

      Розвитку нарцисизму в дитини сприяє те, що хтось або щось заважає індивідуалізації. Батьки інтуїтивно, несвідомо, сприймають її як функцію. Вона стає інструментом для закриття потреб, планів, нереалізованих бажань батьків.

      Батьки нав’язують свої очікування, створюють лабіринт для дитини, у якому їй треба рухатися певним чином, аби батьки були задоволені. З допомогою дуже конкретних очікувань батьки позбавляють дитину природної спонтанності: захотів – побіг, захотів – заплакав.

      Коли дитина не отримує любові та підтримки, то починає «торгувати»: стримуючи себе – отримує потрібне. Дитина вгадує, що потрібно батькам, аби уникнути гніву й отримати «любов». Часто це стає основною функцією – «Добре знати, що потрібно мамі\татові». У таких умовах дитина втрачає здатність розуміти себе, починає підлаштовуватись під старших і закривати їхні потреби.

      Нарциси часто дуже успішні, вони добре відчувають інших. Дитина знає, що потрібно батькам, але не розуміє, що потрібно йому. Починає адаптуватися до світу через нарцисичний спосіб комунікації. Трагедія нарцисично організованої людини не в тому, що він самозакоханий егоїст, а в тому, що людина нічого про себе не знає.

      Найчастіше нарцисичні особистості виростають саме в сім’ях, де відсутній один із батьків і немає альтернативи: вітчима або мачухи. Або ж у повній сім’ї, де немає зв’язку з одним із батьків або сім’я є дисфункціональною, наприклад, батьки зловживають алкоголем.

      Як можна мене не слухатись? Перекладаємо з нарцисичної

      Вікторія Сухарєва

      Ми всі можемо бути нарцисами в різних стосунках і життєвих ситуаціях. Але й інші можуть поводитись нарцисично щодо нас. Як у звичайному житті проявляється нарцисизм і як на нього реагувати?

      Батьки – діти

      Що говорять:

      «Як ти можеш себе так поводити! Ми ж тебе так добре виховали».

      Що це означає:

      У мене є очікування, яким ти маєш відповідати, щоб отримати любов. Я боюсь, що хтось подумає, що ми не така ідеальна сім’я.

      Як реагувати:

      «Я ваша дитина й не маю виконувати якісь умови, щоб заслужити любов. Мені боляче, що я повинен задовольняти ваші бажання». 

      Романтичні стосунки:

      Що говорять:

      «Ти маєш поганий вигляд. Тобі потрібно сходити в зал».

      Що це означає:

      Я боюсь, що хтось подумає, що зі мною щось не так, бо поруч неідеальна людина. Тому я буду тебе принижувати та змушувати змінитися. Мною мають захоплюватися, коли ти поруч.

      Як реагувати:

      «Мені боляче, що ти мене приймаєш лише тоді, коли я відповідаю стандартам краси. Ти хочеш підлаштувати мене під той образ, який схвалить суспільство».

      Керівник – підлеглий:

      Що говорять:

      «Я твій начальник, і ти повинен мене завжди слухати»

      Що це означає:

      Я доклав багато зусиль, аби цього досягти. Ніхто не може поставити під сумнів мою компетентність і зрозуміти, що я насправді невпевнений у собі.

      Як реагувати:

      «Я поважаю вас як спеціаліста і не сумніваюся у вашому авторитеті. Лише висловлюю думку, бо теж хочу досягнути гарного результату».

      Колеги:

      Що говорять:

      «Я краще знаю, що робити. У мене червоний диплом».

      Що це означає:

      Моя основна цінність – у сертифікатах і дипломах, без них я нічого не вартий. Це має викликати повагу інших, мене мають слухатись.

      Як реагувати:

      «Я не заперечую твої досягнення і червоний диплом – це круто. Але мені б хотілося, щоб ти пояснив, чому цей варіант є для нас найкращим».

      Друзі:

      Що говорять:

      «Тобі правда подобається така музика?! Фу, це несмак».

      Що це означає:

      Лише моя думка та мої переконання є правильними. Мені важко прийняти, що хтось може мати іншу думку, адже тоді це мене знецінює.

      Як реагувати:

      «Я відчуваю, що це емоційна тема для тебе. Я не сперечаюся, а лише висловлюю свою думку. Нам може подобатись різне, і це нормально».

      Полюбити себе й інших. Як «вилікувати» внутрішнього нарциса?

      Вікторія Сухарєва

      Робота з нашою нарцисичною частиною особистості починається з роботи з внутрішньою дитиною. Нам потрібно сказати й дозволити собі те, чого нам бракувало в дитинстві від батьків.

      Найголовніше – навчитися розпізнавати свої потреби та задовольняти їх здоровим шляхом. Наприклад, людина хоче отримувати любов, а замість цього йде на 20-й навчальний курс за новим дипломом.

      Для нашої нарцисичної частини особистості важливо усвідомити, що немає кращих чи гірших. Усі люди мають право на любов в турботу, бути почутими й отримати підтримку. Ми всі однакові, просто в нас різні життєві досвіди. Але наш досвід ніяк не характеризує нас як людей.

      Це ілюзія, коли ми завжди ставимо себе на перше місце, то будемо найщасливішими. Насправді це працює інакше: коли людина починає принижувати інших, не цінувати близькість і ставитися до стосунків функціонально, вона не зможе отримувати любов. Аби відчувати любов – потрібно так само віддавати цю любов.

      Що сказати своєму нарцисичному «Я»? Слова, які допомагають:

      Вікторія Сухарєва

      1. З тобою все ок. Усі твої емоції, бажання та потреби нормальні. Ти маєш право на свої почуття та думки й можеш висловлювати їх іншим.
      2. Прислухайся до себе і навчись задовільняти свої потреби. Давай собі те, чого потребуєш, якщо це можливо. Запитуй себе: «Чого я потребую зараз і як я можу дати це собі?».

      1. Немає жодних умов, за яких ти будеш цінним для інших. Це те, що виникає просто так.
      2. Не існує вищих і нижчих людей – ми всі рівні. З твоїми близькими та рідними також усе добре. Кожен із вас має право бути почутим і заслуговує на любов просто так.
      3. Ти можеш піклуватися про себе і водночас піклуватися про інших. І робити це без вигоди чи схвалення.
      4. Зрозумій, що люди можуть тебе приймати й любити без медалей, дипломів і перемог. Можна бути непродуктивним і просто відпочивати – це не робить тебе поганим і не може позбавити любові.
      5. Не бійся просити про допомогу чи підтримку. Люди не зобов’язані відразу ж тобі це давати чи ставити твої потреби вище за свої. Близькі не знецінюють тебе і твої почуття – просто зараз не час.

      Неофіційний спосіб визначення себе – це лінива дупця. Думаємо, знайома та рідна категорія для багатьох :)

      COMFY, ритейлер #НАМБЕРВАН, турбується про ліниві дупці й робить усе, щоб усім лінивим дупцям було зручно купувати домашні гаджети поряд із домом або офісом. Тому COMFY подвоює кількість своїх магазинів у Києві та відкриває «COMFY-Точки» нового формату в різних районах столиці.

      Нові «COMFY-Точки» в Києві:

      • ТЦ Smart Plaza Polytech, метро «Політехнічний Інститут», пр. Перемоги, 26
      • вул. Андрія Малишка, 4/2, метро «Дарниця»
      • вул. Теодора Драйзера, 8
      • ТРЦ «Аладін», метро «Позняки», вул. Михайла Гришка, 3А
      • ТЦ NOVUS, село Софіївська Борщагівка (Київська область), вул. Соборна, 120
      • ТЦ NOVUS, метро «Осокорки», пр. Миколи Бажана, 8-А

      Нові магазини COMFY у Києві:

      • ТРЦ Ocean Plaza, вул. Антоновича, 176
      • ТРЦ Respublika Park, Кільцева дорога, 1В

      «COMFY-Точки» – це...

      • мінімагазин та максісклад
      • широкий асортимент товарів у зручних магазинах дорогою на роботу чи додому
      • можливість день у день забрати інтернет-замовлення або зробити купівлю найбільш популярних товарів
      • повноцінний сервіс великого магазину COMFY – від професійної консультації продавця до можливості протестувати товар і навіть оформити кредит
      Ліниві дупці купують техніку тут

      Матеріал підготовлено за підтримки