У фінальному епізоді подкасту «Станція 451» говоримо про початок кар’єри Миколи Гоголя.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

У травні 1821 року Гоголь починає навчання в Ніжинській гімназії вищих наук, йому 12 років. Він хворобливий, слабкий хлопчик.

У гімназії працювали 9 викладачів, навчалися 44 учні на пансіоні та 13 учнів, які відвідували заняття та жили у зйомних квартирах. Гоголь – на пансіоні, з головою занурений у життя гімназії.

Директор Іван Орлай – приятель Гете, в Кенігсберзі отримав звання магістра словесних наук і доктора філософії, в Дерптському університеті – звання доктора медицини та хірургії.

Навчання тривало дев’ять років. Гімназія давала широкі енциклопедичні знання. І дослідники вказують, що обшир зацікавлень і знань Гоголя фундувався саме в Ніжині. 1828 року він складав випускні іспити за 24 предметами.

Час від часу Гоголь отримував погані оцінки за поведінку – «шутовство, упрямство, неповиновение».

У гімназії, як і в будь-якому закритому закладі, де купі підлітків немає чого робити, несуться прізвиська. Одному лише однокласнику Гоголя Михайлу Ріттеру належали прізвиська: Барончик, Дорімончик, фон-Фонтік, Купідончик, Мішель Дюсенька, Хопцики.

Гоголя прозвали «таинственный Карла». Прізвисько взялося з публікації 1824 року російського перекладу роману Вальтера Скотта, який в оригіналі називався «Black Dwarf» (Чорний карлик), а російською – «Таинственный Карло». Головний герой роману Вальтера Скотта – таємничий мізантроп, який знецінює слова інших

У Ніжині Гоголь пише в поті чола. Віршована балада – «Дві рибки», за спогадами тих, хто чув цей вірш, – це історія про долю юного Гоголя та його померлого брата Івана. Гоголь пише акровірш «Спиридон», трагедію у віршах «Розбійники», п’ятистопним ямбом пише повість «Брати Твердиславичи». З поеми «Россия по игом татар» до нас дійшли два рядки:

Раздвинув тучи среброрунны,

Являлась трепетно луна.

Ще одна річ, про яку хочеться згадати – в середовищі гімназистів точилися дискусії про те, якою мовою писати. Наприклад, Євген Гребінка – байкар, поет, автор романсу «Очи черные» – в 1840 році допомагав Тарасу Шевченку з виданням «Кобзаря». Гребінка навчався в Ніжині з Гоголем в один час. І під час навчання задумав амбітний проєкт – перекласти українською поему «Полтава» Пушкіна. Перші приклади перекладу будуть опубліковані 1831 року. В рік, коли Гоголь опублікує «Вечори на хуторі побіля Диканьки».

І Гребінка у своєму виборі писати українською – не поодинокий приклад серед ніжинських гімназистів.

Окремий різновид літератури, писаної Гоголем у цей період, це його листи до батьків. З року в рік кристалізується стиль, але незмінним лишається постійна нестача грошей, які він просить у маменьки та папеньки.

Ну, ще можна вислати сушених вишень без кісточок.

Ну, ще можна пообіцяти на початку жовтня, що якщо батьки вишлють грошей для занять танцями, то до Різдва ти точно встигнеш.

1825-го Гоголь пише до матері, яка після 17 років шлюбу, лишилася сама. 16-літній Гоголь екзальтовано закликає:

Сделайте милость, я вас прошу, молю, заклинаю всем, что есть свято, что осталось еще любезным для вашего сердца, заклинаю вас именем ваших детей, которые не могут жить без вас; отвечайте мне, не мучьте меня мрачною неизвестностью. Пожалейте своего несчастного сына; несчастного оттого, что он теперь находится в самом горестном состоянии. Он не знает об вашей участи. Одна только мысль меня немного подкрепляет, немного утешает горестного: скоро каникулы, и я увижусь с вами, тогда-то я вас утешу. Впрочем я не знаю, можно ли так печалиться, как вы.

1827 рік. Гоголю 18. Він пише поему «Ганц Кюхельгартен. Идиллия в картинах». Вийде вона друком у Петербурзі за два роки, під псевдонімом В. Алов. «Алый» – в сенсі «багряний».

Чому ця поема отримала шквал критики, як Гоголь був змушений скуповувати наклад, як зрештою віднайшов свій письменницький голос і якою була історія кохання його батьків – слухайте в подкасті на всіх платформах.

У цьому епізоді вчитуємося в перші тексти Миколи Гоголя, розбираємо диво знайомства його батьків і його народження та слухаємо спогади тих, хто навчався з ним у Ніжині. І зрештою – намагаємося збагнути складові його провального поетичного дебюту й успіх прозового. А ще тут Павло Михед розповідає про те, чому більшу частину життя займається вивченням Миколи Гоголя, пояснює, що таке – «апостольський проєкт» Гоголя та ділиться враженнями – чим став для нього другий сезон подкасту «Станція 451».

ЩО З ГОГОЛЯ ПРОЧИТАТИ ДЛЯ ПОЧАТКУ:

  • «Пропала грамота»
  • передмови пасічника Рудого Панька до обох
  • частину «Вечорниць побіля Диканьки»

РЕКОМЕНДАЦІЯ ВІД ПАВЛА МИХЕДА:

З ранніх творів Гоголя я б виділив «Страшну помсту», в якій письменник через оповідь про українську історію виходить на універсальні чи загальнолюдські проблеми та розглядає їх крізь призму християнської етики, Страшного Суду. Це оптика зрілого Гоголя.


Слухайте подкаст про книжки «Станція 451» 

APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFY, GOOGLE PODCASTS

Zagoriy Foundation – Родинний Фонд Великих Історій. Місією Фонду є розвиток культури благодійності в Україні. Zagoriy Foundation підтримує сталі проєкти, що служать його місії, а також мають просвітницький елемент та об’єднують навколо вирішення суспільних викликів.

За підтримки