Дванадцятий епізод «Здорового подкасту» – заключний у першому сезоні. Цього разу Андрій Med Goblin і Віолетта Лійка говорять про зуби.

До виходу нового випуску лікар і медичний блогер Андрій Med Goblin розповідає, чи обов'язково видаляти зуби мудрості, чи потрібні брекети всім, хто має нерівні зуби та неправильний прикус, та як зрозуміти, що стоматолог надає вам справді потрібну послугу, а не просто намагається на вас заробити.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Андрій Med Goblin

лікар і медичний блогер


Ополіскувач для рота – сумнівна історія

Нормальний базовий догляд за зубами, що не викликає жодних суперечок у науковій стоматологічній спільноті, – це чищення зубів м’якою зубною щіткою двічі на день та використання флосу. Також два рази на рік необхідно ходити на професійні чистки до стоматолога. Є ділянки, на яких може утворюватися зубний камінь, що не вдається вичищати звичайними зубними щітками чи побутовими засобами. У цьому може допомогти стоматолог.

Усе інше – трохи від лукавого. Наприклад, ополіскувач для рота – дуже сумнівна історія. Його використання двічі на день пов'язують зі збільшенням ризиків виникнення діабету. Поки що не знаємо, чи це ополіскувач викликає діабет, чи люди з підвищеним ризиком діабету якимось дивним чином більш схильні використовувати ополіскувачі. У нас немає чітких даних, щоб це пояснити, але ми маємо статистичні дані, на які треба звертати увагу. Плюс, ополіскувач – це зброя масового ураження для мікроорганізмів. А не весь мікробіом, що живе в роті шкідливий, тому вбивати всі бактерії не потрібно.

Коли люди купують велику кількість різноманітних технологічних приблуд для догляду за зубами, це може віддаляти їх від стоматолога. Їм може здаватися, що якщо у них у ванній маленька дентіст-лабораторія, то до спеціаліста ходити не обов'язково. Але це може тільки зашкодити.

Із іншого боку, якщо людина ходить до свого стоматолога і при цьому придбала ультразвукові очищувачі, ополіскувачі, йоржики і ще купу різних засобів для зубів, тоді, можливо, в неї є інші невирішені проблеми психологічного характеру.

Стоматологи можуть нав'язувати непотрібні процедури

Зайві процедури та лікування можуть нав'язувати й стоматологи в кабінетах. Найчастіша ситуація, коли стоматолог «знаходить дірку» в зубі та ставить туди пломбу, хоча насправді вона не потрібна. Або ж оглядає пломби пацієнта та каже, що все потрібно змінювати. Стоматологи – такі самі люди, серед них трапляються недобросовісні спеціалісти, які нав'язують пацієнтам певні процедури для свого збагачення. Саме тому обирати стоматолога треба так само ретельно, як і будь-якого лікаря. Також цілком нормальна історія – попросити стоматолога показати, що у вас справді є дірка, яку треба лікувати.

Стоматологи – такі самі люди, серед них трапляються недобросовісні спеціалісти, які нав'язують пацієнтам певні процедури для свого збагачення

Це не означає, що пацієнт має керувати лікуванням і що він сам знає, який вигляд мають проблеми із зубами. Але принаймні це створює в стоматолога відчуття, що пацієнт залучений у процес і певним чином контролює, що з ним відбувається.

Ні, брекети необов'язково ставити всім з нерівними зубами

Якщо вас нічого не турбує, а стоматолог каже, що вам обов'язково потрібні брекети, інакше в майбутньому у вас болітиме голова й буде змінюватися постава через неправильний прикус, краще запитати думку іншого спеціаліста. Неправильний прикус справді може викликати проблеми зі здоров'ям, наприклад, руйнування зубів чи проблеми з шлунково-кишковим трактом. Але так трапляється не завжди. Якщо у вас нерівні зуби, вам не обов'язково потрібні брекети. Саме тому слід запитати думку ще кількох стоматологів.

Найкраще знайти спеціаліста, який не всім своїм пацієнтам ставить брекети.  Це означає, що в нього є професійна етика і він запропонує вам послугу лише тоді, коли вона вам справді показана.

Зуби мудрості не потрібно видаляти всім

У 21-ому столітті ми вже відійшли від ідеї, що в тілі людини є органи, які їй не потрібні та які необхідно видаляти. Ми пройшли історію, коли всі були впевнені, що товстий кишківник, апендикс і гланди потрібно видаляти. Те саме стосується восьмих зубів. Їх не слід видаляти без показань.

У 21-ому столітті ми вже відійшли від ідеї, що в тілі людини є органи, які їй не потрібні та які необхідно видаляти

Екстракція здорових зубів – досить травматична процедура, пов‘язана з додатковими ризиками, як і будь-яке хірургічне втручання із знеболенням. Тож необхідно розуміти, що користь переважає над ризиками. Якщо, наприклад, у людини є проблеми зі здоров'ям, викликані неправильним прикусом, їй потрібно поставити брекети і для цього видалити «вісімки», тоді це виправдано.

А якщо ціль лише в тому, щоб мати більш привабливу посмішку, тоді є питання, чи обґрунтовано це з медичної точки зору. До речі, видаляти зуби мудрості при постановці брекетів потрібно не всім, а лише якщо зуби розташовані дуже щільно в зубному ряді або є інші покази для цього. Рішення про це приймається індивідуально.

Більше про догляд за зубами, поширені міфи та захворювання слухайте в новому епізоді

ведучі: Віолетта Лійка, Андрій Med Goblin

Виконавчий продюсер: Марк Лівін

Продюсер: Тарас Галаневич

РЕДАКТОРКА: Юлія Беба

Обкладинка: Анна Шакун

ВЕРСТКА: Катерина Шерстобітова