У дев’ятому випуску «Здорового подкасту» Андрій Med Goblin і Віолетта Лійка пояснюють, як працюють гормони, чому гормональний фон – це міф для викачування грошей із пацієнтів, а гормонального лікування боятися не варто (воно врятує вам життя, і ні, ви не наберете вагу, якщо будете слідкувати за харчуванням).

До виходу нового епізоду сімейна лікарка Віолетта Лійка разом із лікаркою-ендокринологом Анастасією Галецькою пояснюють, як насправді працюють гормони та як здоровий спосіб життя допомагає підтримувати їхній рівень у нормі.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Віолетта Лійка

сімейна лікарка, співзасновниця спільноти лікарів-блогерів «Свій.Док»


Як насправді працюють гормони

Гормони – це речовини, що виділяються ендокринним органом (залозою) або органом з ендокринною функцією. Вони працюють у сукупності, пов’язані між собою та відіграють дуже важливу роль в організмі людини. Вони визначають ріст і розвиток, реакцію на стрес, відповідають за розмноження, настрій, водно-сольовий баланс, за сон і бадьорість.

Гормон інсулін виробляється в підшлунковій залозі та відповідає за зниження рівня глюкози в крові. Якщо підшлункова залоза не виробляє гормон або виробляє недостатньо, розвивається цукровий діабет першого типу. Це захворювання не сумісне з життям, проте в наш час чудово корегується.

Гормони щитоподібної залози Т4, Т3 і кальцитонін регулюють обмін білків, жирів і вуглеводів в організмі, діяльність серцево-судинної системи, відповідають за репродуктивну систему чоловіків і жінок, за фізичний та інтелектуальний розвиток. І дефіцит, і надлишок цих гормонів є небезпечними для організму та викликають чимало проблем.

Ми спимо, прокидаємося та відчуваємо себе бадьорими також за допомогою гормонів. Кортизол, який ще називають «гормоном стресу», виробляють наднирники. Завдяки ньому ми прокидаємося вранці. Протягом дня його рівень знижується, а ввечері починає вироблятися мелатонін, або «гормон сну». Він регулює циркадні ритми (цикли бадьорості та сну), залучений до роботи репродуктивної системи та має антиоксидантну дію.

Адреналін – також гормон наднирників, який допомагає нам адаптуватись і швидко реагувати в екстремальних умовах.

Соматотропний гормон, або соматотропін, виділяється гіпофізом і діє на велику кількість клітин у нашому організмі. Завдяки ньому ростуть наші кістки й органи.

Статеві гормони виробляються наднирниками, яєчками і яєчниками. Вони регулюють менструацію у жінок, розвиток і виділення сперматозоїдів у чоловіків, а також дітородну функцію. Заразом вони відповідають за ріст кісток, м’язів, настрій і мають чимало інших функцій.

Гормони визначають ріст і розвиток, реакцію на стрес, відповідають за розмноження, настрій, водно-сольовий баланс, за сон і бадьорість

Це далеко не весь перелік гормонів, що дає зрозуміти: організм і всі функції залежать від гормонів. Вони , зокрема, впливають на наш настрій і ментальне здоров’я.

Гормони щитоподібної залози відповідають за настрій і психоемоційний стан. Наприклад, велика кількість тироксину викликає дратівливість, безсоння та поганий настрій. А високий рівень гормону прищитоподібної залози паратгормону призводить до роздратованості та плаксивості.

Адреналін робить людину агресивною та небезпечною, а надмірна кількість кортизолу викликає підвищену агресивність, плаксивість і роздратованість.

Гормони гіпофізу, як-от: пролактин , фолікулостимулювальний гормон і лютенізувальний гормон – регулюють менструальну функцію, вироблення жіночих і чоловічих статевих гормонів і, як наслідок, впливають на характер, стійкість до стресу та настрій.

Чому неможливо вирівняти
«гормональний фон»

Сьогодні часто можна почути твердження на кшталт «набрала вагу – усе через гормональний фон» або «треба вирівняти гормональний фон». Насправді в медицині поняття «гормонального фону» не існує. Є ендокринні органи, які виробляють гормони. Порушення відбуваються тоді, коли ці органи не виділяють гормонів або виробляють їх забагато чи замало. Такі стани потребують діагностичного пошуку та лікування.

Оскільки ендокринна система складна, то вплинути на неї одним препаратом неможливо. Тому, коли Instagram-блогери рекламують черговий БАД для «нормалізації гормонального фону», вони просто викачують з людей гроші. Якщо ендокринний орган не виробляє гормону, то ніякі БАДи з цим не допоможуть. Наприклад, пацієнт має захворювання аутоімунного тиреоїдиту й на цьому фоні в нього розвинувся гіпотиреоз (зниження функції щитоподібної залози). Це означає, що залоза не може виробляти необхідну кількість гормонів для повноцінного функціонування, і необхідне прицільне лікування.

Інша річ, коли пацієнт має дефіцит певних речовин в організмі, які необхідні для нормального вироблення гормонів. Скажімо, людина не їсть тваринні продукти чи достатню кількість йоду. Тоді їй необхідно вживати йод і тирозин (білкова амінокислота) у вигляді добавки. Вони можуть поліпшити стан і функцію залози.

У будь-якому разі розбиратися з причинами та призначати необхідне лікування має лікар-ендокринолог.

Як сон, їжа та спосіб життя впливають на рівень гормонів

Здоровий спосіб життя завжди допоможе підтримувати організм і рівень гормонів. На жаль, це не стосується аутоімунних, спадкових та онкологічних захворювань.

Здорове харчування, відмова від великої кількості цукру та фізична активність збережуть вагу в нормі, попередять розвиток метаболічного синдрому і, як наслідок, цукрового діабету.

Достатня кількість йоду в раціоні допоможе щитоподібній залозі виробляти достатню кількість власних гормонів.

Здоровий спосіб життя завжди допоможе підтримувати організм і рівень гормонів

Відмова від зловживання алкогольними напоями збереже наднирники від надмірного виділення кортизолу та попередить виникнення серйозних захворювань наднирникових залоз. Також алкоголь, нікотин і наркотичні речовини впливають на яєчники і яєчки, порушуючи їхню функцію. Зловживання може призвести навіть до безпліддя.

Достатня кількість сну (приблизно 7 годин ) – це теж дуже важливо, інакше є шанс порушити вироблення мелатоніну, кортизолу та статевих гормонів.

Чому не варто боятися гормональних препаратів, які призначив лікар

Чимало людей відмовляються від лікування, коли дізнаються, що препарати містять гормони. Мабуть, найпопулярніший міф про те, що від гормонів набирають вагу. Але це не так. Лише деякі гормональні препарати мають такий побічний ефект, але далеко не всі. За правильно підібраних доз і препаратів ми можемо врятувати людину та поліпшити якість її життя.

Наприклад, у людини з діабетом першого типу підшлункова залоза не виробляє інсуліну. Без нього ми не можемо нормально існувати. Ін’єкції інсуліну дозволяють врятувати життя, продовжити його тривалість і поліпшити якість.

Без гормонів щитоподібної залози також виникає велика кількість проблем. Тому, якщо з різних причин пацієнту потрібно було видалити залозу, йому призначають замісну гормонотерапію, що дозволяє жити повноцінним життям, зокрема завагітніти та народити дитину.

Мазі, креми та пасти з глюкокортикоідами (надникникові гормони) мають місцевий і протизапальний вплив. Їх не варто боятися, адже вони не впливають на організм загалом.

ведучі: Віолетта Лійка, Андрій Med Goblin

Виконавчий продюсер: Марк Лівін

Продюсер: Тарас Галаневич

РЕДАКТОРКА: Юлія Беба

Обкладинка: Анна Шакун

ВЕРСТКА: Яніна Сич