У восьмому епізоді «Здорового подкасту» Андрій Med Goblin і Віолетта Лійка говорять про біль: від чого болять голова та спина, чи шкідливо пити знеболювальне, чому не можна «вправляти» хребет і що робити, коли ліки не допомагають.

До виходу нового випуску лікар і медичний блогер Андрій Med Goblin розвінчує міфи, пов’язані з болем, розповідає, чому не варто відразу йти до остеопата чи на масаж, коли болить спина, та як розпізнати недоказові методи лікування болю.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Андрій Med Goblin

лікар і медичний блогер


Терпіти біль – небезпечно

«Біль можна перетерпіти», «Не буду пити знеболювальне, бо це хімія» – чимало людей вірять цим міфам. Насправді терпіти біль – не завжди безпечно. Наприклад, якщо не лікувати головний біль, він може стати хронічним й сильно погіршуватиме якість життя. А хронічний біль може перерости в нейропатичний – це коли причина болю зникла, а він залишився. Наприклад, людина втратила руку, але час від часу вона болить.

Навіть якщо йдеться про періодичний біль або головний біль напруги, немає жодної причини, щоб не випити знеболювальне. Дехто думає, що підсяде на препарати або посадить собі печінку чи шлунок, якщо питиме таблетку знеболювального кілька разів на місяць, але це не так. Підсісти на таблетки й справді можна, якщо йдеться про наркотичні анальгетики, але ці препарати виписують у виняткових випадках і продають за рецептом. Якщо йдеться про звичайні «Парацетамол» чи «Ібупрофен», то «посадити» щось на них можна, якщо пити ці ліки не за інструкцією. Якщо дотримуватися інструкції, шкоди це не завдасть.

Є й інший бік проблеми – дехто місяцями п’є знеболювальні та не звертається до лікаря, щоб вирішити проблему. Це теж неправильний підхід. Якщо ви вживаєте знеболювальне, яке самі собі призначили, протягом двох тижнів, це вже червоний прапорець. Із цим час іти до лікаря.

Тиск, напруга, мігрень чи затиснення судин – чому насправді болить голова

Найчастіше головний біль виникає через підвищений тиск або напругу. Наприклад, людина піднімає щось важке, в голову різко притікає велика кількість крові, судини розширюються й тиснуть на мозкові оболонки в голові – це спричиняє біль. Такий біль можна «переходити», а можна випити знеболювальне й не чекати. Якщо ж біль викликаний високим артеріальним тиском, «Ібупрофен» чи «Парацетамол» тут не допоможуть, адже причина в тиску.

Існує думка, ніби голова часто болить через проблеми в шиї, але це не так. Дійсно, іноді головний біль виникає через затиснення судини. До неї надходить недостатньо крові, відбувається гіпоксія, і в результаті це викликає головний біль. Але з усіх варіантів ця причина найбільш рідкісна. У більшості випадків справа в підвищенні тиску, напруженні або в мігрені.

Терпіти біль – не завжди безпечно. Наприклад, якщо не лікувати головний біль, він може стати хронічним

Від інших різновидів головного болю мігрень відрізняє насамперед інтенсивність – іноді голова болить так, що аж нудить. Людина може наперед відчувати, що скоро в неї болітиме голова (і це найкращий час, аби почати пити знеболювальні). Сам біль пульсівний і розташований в одній частині голови, як правило, в ділянці навколо ока або за ним. Напади болю погіршує яскраве світло.

Дехто думає, ніби мігрень – це щось із романів Джейн Остін, коли тендітні аристократичні панянки вигадують собі проблему, щоб нічого не робити. А комусь здається, що мігрень можна просто «переходити». Але все це міфи. За мігрені голова болить настільки сильно, що людина не може знайти собі місця, не може переходити й заснути. І навіть, якщо вона засне, то не завжди прокинеться зранку без болю. У деяких випадках звичайні знеболювальні препарати тут не допомагають. Із мігренню потрібно обов’язково йти до лікаря-невропатолога. Найкраще – до того, хто спеціалізується на головному болю.

Масаж або «закачування» спини – не найкращі варіанти під час болю

Біль у спині – те, з чим варто також звернутися до лікаря. Якщо відразу піти на масаж чи «закачувати» спину в залі, це може закінчитися невідворотною шкодою, адже причиною болю може бути протрузія, міжхребцева грижа чи защемлення корінців нервів. Якщо довго ходити з болем у спині й не розбиратися із причиною, може скластися ситуація, коли спершу болить тільки спина, пізніше додається біль у нозі. Людина поступово звикає до цього й думає, що це все мине. Але насправді вона втрачає час, адже їй потрібно зробити операцію.

Якщо жодних серйозних проблем немає, можна коригувати біль різними методами. Лікар допоможе визначити причину та підібрати оптимальний метод лікування чи фізичних навантажень. Комусь допоможе плавання, комусь варто почати займатися із фізіотерапевтом. А в когось просто спазмовані м’язи й потрібен масаж. Варто лише переконатися, що це не «костоправство». Масаж – це коли вам розминають м’які тканини й не тиснуть на хребці, щоб кудись щось вставити. А от вправляння хребта може бути небезпечним.

Сакральна остеопатія та БАДи не працюють

Часто люди із хронічним головним болем чи болем у спині натрапляють на різноманітні нетрадиційні методи лікування. Наприклад, до остеопатів, або «спеціалістів», які займаються так званою краніо-сакральною терапією. Вони починають розказувати, що в людини підвивих у шийному відділі якогось хребця й через це її шия, рука та нога тягнуться в один бік, і це викликає біль. Коли до цього додається маніпулювання енергією та чакрами, енерготочки чи різноманітні трави й БАДи – тікайте. Якщо йти з болем у спині одразу до остеопата, усе може закінчитися в операційній.

Якщо вам починають казати про приховані образи, порушення ваших меж чи «випивання» з вас енергії, це червоний прапорець

Так само й із нав'язуванням, що причина болю – психосоматика. Дійсно, біль має психосоматичний компонент. Саме тому за хронічного болю в попереку деяким людям можуть призначати антидепресанти, і це полегшує біль. Також на інтенсивність болю може впливати те, багата людина чи бідна, наскільки вона задоволена стосунками із близькими й обставинами в себе вдома. Тому за хронічного болю може допомогти психотерапевт або психіатр.

Але якщо вам починають казати про приховані образи, порушення ваших меж чи «випивання» з вас енергії, це червоний прапорець. Такі речі можуть говорити недипломовані спеціалісти, які надають допомогу в психологічній сфері. Так із людей просто витягують гроші, адже коли сильно болить, люди готові віддати будь-які кошти, щоб відчути полегшення.

ведучі: Віолетта Лійка, Андрій Med Goblin

Виконавчий продюсер: Марк Лівін

Продюсер: Тарас Галаневич

РЕДАКТОРКА: Юлія Беба

Обкладинка: Анна Шакун

ВЕРСТКА: Катерина Шерстобітова