Другий сезон подкасту «Простими словами» присвячений захисним механізмам психіки. У попередніх випусках ми почали розглядати захисні механізми з точки зору гештальт-підходу й пояснювали, що таке конфлюєнція, ретрофлексія, дефлексія та профлексія. В останньому епізоді другого сезону говоримо про еготизм.

Еготизм – це один із найскладніших способів переривання контакту. Цей спосіб адаптації формується на піку циклу контакту, коли імпульс до задоволення потреби високий, але раптово задоволення потреби переривається. Наприклад, ви хотіли попити води, вже майже зробили ковток, як хтось вибив у вас пляшку з рук. Потреба незадоволена, відповідно виникає багато переживань.

Щоб упоратися з переживаннями, психіка може застосовувати еготизм як спосіб адаптації. Його можна описати як внутрішню оболонку, яка не пропускає переживання як ізсередини назовні, так і ззовні всередину.

Еготична людина не може впустити й випустити свої переживання в момент незадоволення своєї потреби через те, що боїться втратити контроль і піддатися впливу ззовні. Такі люди часто не можуть віддатися танцям або співам на концертах, розслабитися під час сексу, закриваються в моменти емоційної близькості.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Підтримай подкаст
«Простими словами» на Patreon

Що таке еготизм

Еготизм – це один із найскладніших способів переривання контакту. У циклі контакту цей спосіб адаптації перебуває на піковій точці, адже еготичне переривання відбувається з досвіду, який перервався майже на межі задоволення потреби. Тобто потреба ось-ось мала задовольнитися, але щось пішло не так.

Наприклад, дитина біжить до мами в обійми, в момент, коли мама починає обіймати дитину, її імпульс задоволення потреби перебуває на піку, але раптово мама каже: «Фу, ти що, вимазався?» – і припиняє обіймати дитину. У цей момент задоволення потреби різко обірвалося. Відповідно, в дитини виникає багато переживань, із якими потрібно якось обійтися.

Умовно його можна описати як внутрішню оболонку, яка не пропускає переживання як ізсередини назовні, так і ззовні всередину

Якщо навести побутовий приклад, то уявіть, що ви дуже хотіли пити, майже зробили ковток, як хтось вибив у вас пляшку з рук. Тобто потреба була на піку задоволення, але обірвалася.

Бути на межі контакту дуже боляче, тому людина вчиться ізолюватися від нього.

Як спосіб адаптуватися до складних переживань через незадоволення потреби може з’являтися еготизм. Умовно його можна описати як внутрішню оболонку, яка не пропускає переживання як ізсередини назовні, так і ззовні всередину.

Як влаштовані еготичні люди

Еготична людина не може впустити й випустити свої переживання в момент незадоволення своєї потреби. Якщо в еготичновлаштованої людини щось трапляється, вона ізолюється, замість того, щоб дати відчуттям увійти та вийти.

Вона ніби відчуває, що щось не так, але на запитання, чи все добре, відповість: «Так, усе окей».

До прикладу, якщо на сесії психотерапевт скаже людині щось, що викличе в неї злість, то за ретрофлексії в людини стиснуться кулаки. Тобто імпульс енергії буде направлений на себе, але енергія матиме рух. Еготичноорганізована людина в цьому випадку скаже: «У мене все добре», але не буде розуміти своїх почуттів.

Еготизм часто описують фразою: «Я не дозволю тобі мене змінити». Еготизм стає наслідком того, що людина настільки виснажилась незадоволенням потреби на її піку, що була вимушена виростити всередині себе оболонку, яка не пропускає нічого всередину та назовні. Це пов’язано з темою контролю та страхом змінитися під упливом інших.

Таким людям складно танцювати на вечірці або концерті, оскільки еготизм і контроль стримує їх від того, щоб віддатися танцю чи співам. Часто еготичні люди не можуть розслабитися та віддатися процесу під час сексу. Бо в цей момент, замість того, щоб отримувати задоволення, вони думають про те, що вони займаються сексом. Секс передбачає злиття, а еготичні люди не можуть злитися із процесом і партнером у цей момент, їх це дуже лякає.

Часом еготизм зустрічається у стосунках. У момент зближення людина може закриватися і ставати відстороненою, бо інколи близькість буває дуже лячною. У момент близькості ми змінюємося під дією інших людей. А еготичновлаштованим людям дуже складно змінюватися, оскільки для них це втрата суб’єктності. Людина впевнена, що якщо вона зміниться, то втратить себе.

Це може проявлятися в тому, як еготичні люди виправдовуються. Вони намагаються зберегти себе й заперечують будь-що. Просити пробачення, а, точніше, дати себе пробачити, це в якомусь сенсі піддатися зміні. Для еготистів момент пробачення може бути дуже страшним.

Еготизм у професіях

Серед психотерапевтів багато еготичних людей. Річ у тім, що психотерапевти існують у життях багатьох людей, так само як багато людей існують у їхньому житті. У будь-якому разі клієнти впливають на психотерапевтів, тому інколи буває страшно й не хочеться піддаватися цьому впливу.

Витримувати велику кількість спілкування складно, тому в певний момент люди можуть вимикати чутливість та ізолюватися – це локальний еготизм. Деколи потрібно побудувати внутрішню оболонку, щоб зайве не проникло всередину.

До прикладу, лікарям-хірургам в деякі моменти доводиться бути еготичними, бо інакше складно справлятися з об’ємом складних переживань. Хірургам часто доводиться стикатися із трагічними подіями, смертями пацієнтів, оповіщенням родичів у смерті людини – це все, безумовно, впливає на них. У таких випадках еготизм рятує від цього впливу.

Людина може бути дуже успішною, відомою, багатою, але вона відчуває себе незадоволеним, через що не може радіти

Мінуси цього механізму

Основним негативним наслідком еготизму є не можливість будувати близькі стосунки, оскільки еготистів лякає близькість. Вони бояться, що їх змінять.

Також за еготизму складно радіти. Найбільша проблема еготизму – незадоволеність.

Людина може бути дуже успішною, відомою, багатою, але вона відчуває себе незадоволеним, через що не може радіти. Таким людям недоступна радість, бо щоб радіти, треба втратити контроль, а еготичновлаштовані люди бояться цього.

Як поводитись з еготичними людьми

За еготизму умовна внутрішня оболонка дуже щільна. Якщо до неї наблизитися, вона ще більше ущільниться. Але й віддалення не зробить оболонку тоншою.

У стосунках із закритими й неемоційними людьми віддалення не зробить стосунки ближчими, як і наближення. Це як із котом, який заліз під диван. Якщо намагатися його витягти звідти, він ще далі сховається в куток.

Еготична людина боїться втратити контроль і змінитися, якщо вона відчуває, що він від неї щось хочуть, вона лякається, бо це може вплинути на неї. Тому людина закривається ще більше. У цей момент у партнера може виникати безсилля або навіть злість. Але треба спробувати з розумінням поставитися до цього.

Не тиснути не людину, але і не кидати її. Обережно «виманювати» її та створювати атмосферу, в якій можна безпечно розчиняти оболонку, яка з часом стане тоншою й людина зможе з неї вийти. Для цього потрібна витривалість.

Що подивитися на цю тему

Мультфільм «Вперед і вгору» (2009) – те, як живе дідусь, головний герой мультфільму, є еготичним. Він чинить опір хлопчику та собаці не тому, що вони заважають йому жити, а тому, що вони не можуть його не змінити. Для нього страшно змінитися.

Що почитати на цю тему

Астрід Ліндгрен «Малий і Карлсон, що живе на даху» – Карлсон є прикладом еготика, бо він ніяк не змінюється протягом усієї історії. Щобільше, в сучасній парадигмі його можна назвати токсичним, бо він маніпулює хлопчиком та експлуатує його.

Новий сезон «Простими словами»

Apple Podcasts, SoundCloud,
Spotify, Google Podcasts

ПРОДЮСЕР: Тарас Галаневич

ВЕРСТКА ТА ДИЗАЙН: Катерина Шерстобітова

ОБКЛАДИНКА: Альбіна Колесніченко

Текст: Анастасія Шумілова

ВЕДУЧІ: Марк Лівін, Ілля Полудьонний