У сьомому випуску «Здорового подкасту» Андрій Med Goblin і Віолетта Лійка пояснюють, як працює серцево-судинна система та чому з нею виникають проблеми: гіпертонія, атеросклероз, інфаркти, інсульти, тромбози. Як запобігти поширеним захворюванням серця й судин і виграти десятиліття життя, якщо ви все-таки захворіли – про це говоримо в подкасті.

До виходу нового епізоду сімейна лікарка Віолетта Лійка пояснює, чому ліки проти тиску треба пити постійно, а не час від часу, чому діагнозу вегето-судинна дистонія не існує та як розпізнати проблеми із серцем на ранній стадії.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Віолетта Лійка

сімейна лікарка, співзасновниця спільноти лікарів-блогерів «Свій.Док»


Якщо не пити ліки проти тиску постійно, можна втратити роки життя

Серцеві атаки й інсульти – головна причина смертності й інвалідизації у всьому світі. Україна серед світових лідерів за кількістю смертей від серцево-судинних захворювань. І цей показник продовжує зростати. Згідно з Міжнародним дослідженням тягаря хвороб, ми також втрачаємо набагато більше років здорового життя через серцево-судинні захворювання, ніж сусідні країни та США.

Причина в тому, що більшість людей у нас звертаються до лікарів уже в не дуже хороших станах. Мало хто профілактично приходить до спеціаліста, щоб перевіритися та зважити ризики. Мовляв, якщо не відвалюється – то нема чого йти. Саме тому ми рідко діагностуємо серцево-судинні захворювання на ранніх стадіях.

Тиск різко підвищився – випили таблетку, нічого не турбує – закинули. Це не працює, так люди тільки скорочують тривалість свого життя

Наступна причина: коли люди дізнаються про своє захворювання, вони не хочуть вживати таблетки постійно. Тиск різко підвищився – випили таблетку, нічого не турбує – закинули. Але це не працює, так люди тільки скорочують тривалість свого життя. Якщо в пацієнта гіпертонічна хвороба, треба змиритися з тим, що доведеться до кінця життя пити 2–3 таблетки на день, – і все буде окей. Так можна виграти десятиліття життя.

Вегето-судинної дистонії не існує

Мабуть, найпоширеніший міф про серцево-судинні хвороби – це діагноз вегето-судинна дистонія (ВСД). Це так зване «захворювання» містить величезний комплекс симптомів, за яких зазвичай призначають усілякі «крапання судин» і купу фуфломіцинів, що не працюють. Насправді такого діагнозу не існує у світовій медицині. Ставлять його зазвичай тоді, коли лікар не може з’ясувати, що відбувається з пацієнтом. За ВСД часто стоять тривожний розлад, різноманітні захворювання, пов’язані з ендокринною та серцево-судинною системами.

Аби не пропустити справжню проблему за неіснуючим діагнозом, варто зробити кардіограму, УЗД серця, пройти тести з навантаженням у кардіолога, здати аналізи на гормони. Якщо жодні фізіологічні причини поганого самопочуття не виявлені, а скарги пацієнта не вщухають, найкраще звернутися до психіатра та пройти психодіагностику. Можливо, людина страждає на тривожний розлад чи депресію і їй просто потрібна допомога психіатра чи психотерапія.

Якщо тиск 160 і нічого не турбує – час бігти до лікаря

Найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи – артеріальна гіпертензія. Простими словами – підвищений тиск. Він небезпечний тим, що негативно впливає на судини та міокард, а тому з часом може призводити до інфаркту й інсульту.

Медицина досі не знає істинних причин її виникнення. Вторинна гіпертензія може з’являтися через неправильну роботу нирок та проблеми з обміном речовин. Але причини первинної артеріальної гіпертензії достеменно невідомі. 

Однак існують фактори, що збільшують ризики. По-перше, це генетика. Якщо ваші мама, тато, дідусь чи бабуся мали гіпертонію, в них траплялися інсульти й інфаркти, найімовірніше, вам це також загрожує. Тож варто обов’язково звертатися до лікаря профілактично.

Існує думка, ніби з тиском 160 на 100 можна спокійно жити й не звертатися до лікаря, якщо почуваєшся нормально. Але це жахливий міф

По-друге, ризики збільшує наш спосіб життя. Куріння (в тому числі й електронних сигарет), вживання алкоголю, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, об‘єм талії понад 80 см у жінок і понад 90 см у чоловіків, стреси – все це збільшує шанси отримати серцево-судинні хвороби. По-третє, на це впливають хронічні захворювання, наприклад, цукровий діабет.

Існує думка, ніби з тиском 160 на 100 можна спокійно жити й не звертатися до лікаря, якщо почуваєшся нормально. Але це жахливий міф. Судини цієї людини постійно страждають, а резерви міцності вичерпуються. У результаті – рано чи пізно вона отримує серцеві атаки чи інсульти.

Як розпізнати проблеми із серцево-судинною системою на ранній стадії

Якщо людині 20 чи 30 років і періодично вона відчуває прискорене серцебиття, перебої в роботі серця чи головний біль, варто звернутися до сімейного лікаря з цими скаргами. Навіть якщо не турбує нічого, слід раз на рік проходити електрокардіограму, здавати загальний аналіз крові та холестерин. Людям старшого віку також необхідно міряти тиск і робити електрокардіограму раз на рік, а також брати до уваги ризики, наприклад, чи хворіли на серцево-судинні захворювання їхні батьки.

Якщо виявити проблему на ранній стадії, ймовірно, її вдасться скоригувати способом життя. Але навіть якщо людині показані ліки, модифікацію способу життя ніхто не скасовує: варто відмовитися від куріння й алкоголю, слідкувати за масою тіла, мати збалансоване харчування та зменшити кількість солі в раціоні, а також додати фізичну активність, тобто ходьбу. Усі ці прості речі рятують життя.

БІЛЬШЕ ПРО ТЕ, ЧОМУ ЛІКИ НЕЕФЕКТИВНІ ЗА ІНСУЛЬТУ, ЯК НАДАТИ ПЕРШУ ДОПОМОГУ ЗА ІНФАРКТУ, ЯК УНИКНУТИ ТРОМБОЗІВ, ЯКЩО ВИ ЧАСТО ЛІТАЄТЕ Й МАЄТЕ СИДЯЧУ РОБОТУ, – СЛУХАЙТЕ В НОВОМУ ВИПУСКУ

ведучі: Віолетта Лійка, Андрій Med Goblin

Виконавчий продюсер: Марк Лівін

Продюсер: Тарас Галаневич

РЕДАКТОРКА: Юлія Беба

Обкладинка: Анна Шакун

ВЕРСТКА: Катерина Шерстобітова