У п’ятому епізоді «Здорового подкасту» Андрій Med Goblin і Віолетта Лійка розвінчують міфи про шкірні захворювання та пояснюють, як насправді лікуються акне, псоріаз та атопічний дерматит. А ще дають рекомендації із правильного догляду за шкірою.

До виходу нового випуску сімейна лікарка Віолетта Лійка пояснює, чому псоріаз не пов’язаний із глистами, «брудною» лімфою чи грибками в кишківнику, чи існує зв’язок між молоком та акне і як насправді лікуються ці хвороби.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Віолетта Лійка

сімейна лікарка, співзасновниця спільноти лікарів-блогерів «Свій.Док»


Молоко не винне

Навколо шкірних захворювань, таких як акне, атопічний дерматит, псоріаз та екзема, побутує чимало міфів. Дехто вважає, що у всьому винне молоко, слабка печінка, глисти, «брудна лімфа», «дірявий кишківник» чи прихована образа. Навіть серед деяких лікарів досі є уявлення, ніби всі проблеми зі шкірою – від шлунково-кишкового тракту. Але це не завжди так. Іноді проблеми зі шкірою – це просто проблеми зі шкірою. Більшість шкірних захворювань генетично зумовлені, а зовнішні фактори, такі як спосіб життя та харчування, можуть збільшувати ймовірність того, що хвороба дасть про себе знати.

Інстаграм-дієтологи продовжують повторювати: відмовтесь від «молочки» та глютену й акне пройде. Але це просто черговий міф. Дійсно, деякі дослідження стверджують, що між виникненням акне та вживанням продуктів із високим глікемічним індексом є зв’язок. Але ми не можемо стверджувати, що це працює для всіх і це є головною причиною чи методом лікування. То навіщо витрачати час на сумнівні методи, якщо існує ефективне лікування?

Дехто думає, що псоріаз можна вилікувати «дієтичними столами» (дієти, що обмежують певні продукти й раніше застосовувалися за різних захворювань). Але це не працює, а «столи» давно скасовані в медицині. Це не означає, що за харчуванням не треба слідкувати. Раціон має бути збалансованим, різноманітним, містити білки, жири, вуглеводи – потрібно їсти овочі, фрукти, м’ясо, рибу, яйця, каші, боби. Але якщо ви помічаєте, що після якогось продукту вас обсипає, спробуйте вилучити його з раціону.

Псоріаз – не від образи чи низької самооцінки

Існує упередження, ніби причина псоріазу – приховані образи, заздрість, проблеми із самооцінкою чи інші так звані психосоматичні причини. Серйозні життєві потрясіння, такі як смерть близької людини, раптова втрата роботи чи розлучення, можуть спровокувати появу псоріазу. Але це може статися лише якщо в людини є до цього схильність.

З цього виходить, що псоріаз не лікується лише у психотерапевта. Дійсно, психотерапія може стати підтримкою. Дослідження показують, що люди, які мають прояви шкірних захворювань, частіше страждають на депресію та навіть схильні до суїцидальних тенденцій. Це й не дивно, адже коли постійно відчуваєш свербіж, ловиш на собі погляди людей, які витріщаються на висипання, або кажуть щось на кшталт: «Тобі просто треба частіше вмиватися», це може вводити у складний психоемоційний стан. Психотерапія тут може бути корисною. Але лікування шкірних захворювань відбувається в лікаря-дерматолога медикаментозно.

Вилікуватись раз і назавжди – неможливо

Ще один міф говорить: зараз тебе гарненько «прокапають», дадуть випити чудо-пігулку – і псоріаз пройде раз і назавжди. Насправді псоріаз ніколи не пройде, це хронічне захворювання, що рецидивує, воно з людиною на все життя. Але якщо правильно його лікувати й постійно доглядати за шкірою, вийти у стійку ремісію можливо.

Якщо в людини є будь-які висипи на шкірі, що не проходять кілька тижнів, варто звернутися до сімейного лікаря. Він збере анамнез, якщо треба, призначить додаткові обстеження та може призначити лікування або направити до лікаря-дерматолога.

Як лікується псоріаз

Лікування в більшості випадків місцеве – топічними стероїдами. Їх не потрібно боятися, адже вони працюють лише на поверхні шкіри й за правильного використання не викликають звикання. Не можна самостійно зменшувати або збільшувати собі дозу, переривати курс лікування або «підмазувати» висипи час від часу. Це може викликати звикання й таке лікування не буде ефективним. Іноді під час псоріазу необхідне стаціонарне лікування, але це точно не про те, щоб прийти в лікарню та «прокапатися».

Людині із псоріазом та атопічним дерматитом необхідно завжди доглядати за шкірою. Для цього використовують емоліенти – зволожувальні засоби, що мають схожу структуру до ліпідного шару шкіри. Їх потрібно застосовувати мінімум двічі на день, але краще частіше. Економити не варто, слід наносити засіб на шкіру в достатній кількості, аби це мало ефект.

Ніякі чищення лімфи, глистів чи вилучення молока з раціону не допоможуть

Існує міф, що людям із захворюваннями шкіри не можна купатися та мочити уражені ділянки. Але гігієна та миття важливі. Також людям із захворюваннями шкіри слід носити одяг із натуральних тканин і відмовитися від синтетики, адже вона може погіршувати стан. Корисно буде придбати зволожувач повітря, використовувати його в офісі й у спальні, особливо під час опалювального сезону. Коли у квартирах увімкнені батареї, вологість може падати до 15–20%. Для нашої шкіри це катастрофа.

Для лікування псоріазу також ефективна фототерапія. Однак не треба забувати про базовий догляд. Якщо людина раз на рік проходить лікування, а потім перестає доглядати за шкірою, не варто очікувати на позитивні результати.

Також існує біологічна терапія псоріазу й атопічного дерматиту. Зараз активно проводяться клінічні дослідження таких методів, вони допомагають більш системно боротися зі шкірними захворюваннями та вводити людину у тривалу ремісію.

Як лікується акне

Деякі форми акне можна лікувати місцево за призначенням лікаря-дерматолога. Він допоможе підібрати засоби під ваш бюджет і стан шкіри. У лікуванні тяжких форм акне застосовуються системні ретиноїди – це похідні вітаміну А, що вживають усередину у вигляді пігулок. Вони мають ряд протипоказів і побічних ефектів, але якщо вживати їх винятково за призначенням лікаря, ці засоби є дуже ефективними в боротьбі з акне. Якщо системні ретиноїди слід пропити курсом, то правильний косметичний догляд за шкірою має бути завжди. Це важливо як для жінок, так і для чоловіків.

Ніякі чищення лімфи, глистів чи вилучення молока з раціону не допоможуть. Такими методами людина просто витрачає час, який можна було б витратити на нормальне лікування.

Більше про міфи, пов’язані зі шкірними захворюваннями, правильне лікування, захист від сонця та базовий догляд слухайте в новому випуску

ведучі: Віолетта Лійка, Андрій Med Goblin

Виконавчий продюсер: Марк Лівін

Продюсер: Тарас Галаневич

РЕДАКТОРКА: Юлія Беба

Обкладинка: Анна Шакун

ВЕРСТКА: Катерина Шерстобітова