У другому епізоді подкасту «Станція 451» говоримо про Валер’яна Підмогильного

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Народився він 2 лютого 1901 року, в селі Чаплі, що на Катеринославщині. Тепер – це район міста Дніпро.

У шкільному журналі він публікує свої перші літературні спроби. Під псевдонімом Лорд Лістер. Лорд Лістер – це персонаж бульварно-розважального штибу, пригоди якого почалися 1908 року у книжках німецьких авторів. Лорд Лістер – чесний злодій, джентльмен, лікар, хімік, винахідник. Серед суперсил Лорда Лістера – незгірше за Бетмена – кілька будинків, літак і підводний човен. Перші оповідання під псевдонімом саме такі – кримінально-пригодницькі.

1917 рік. Підмогильному 16 років. Перше оповідання не під псевдонімом. «Важке питання» – про двох хлопців, які відчувають «потребу в женщині» й намагаються розв’язати це питання.

У 18 років трапляється справжній дебют: 1919 року в катеринославському збірнику «Січ» публікують оповідання «Ваня» та «Гайдамака». Повірте, «Ваня» – одне з найстрашніших оповідань, які вам узагалі потрапляли до рук.

1920 року виходить дебютна збірка оповідань – «Твори. Т. 1». Очевидно, сама назва мала би претензійно вказувати на особливий статус цієї книжки. Мовляв, так видають лише класиків. Це жорсткі, дуже сучасні оповідання з наскрізною темою пошуків Бога та сумнівів у ньому. Та ще й жаскими прикметами часу.

В оповіданнях про голод, що лютував в Україні на початку 1920-х, вповні постане один із провідних конфліктів, які так часто зображуватиме Підмогильний – поміж спраглим тілом і піднесеним, гордим духом, що прагне його подолати та щоразу зазнає нищівної поразки.

1928 рік. Валер’яну Підмогильному 27 років. Накладом у 4000 примірників виходить роман «Місто». За рік – додатковий наклад у 5000 примірників. Ще за рік, 1930, роман виходить російською в Москві, накладом у 3000 примірників.

Підмогильний перекладає із французької – 11 томів творів Анатоля Франса, 4 томи творів Бальзака, Меріме, Дідро, Жуль Верн, Віктор Гюго та багатьох інших.

Коли Підмогильного арештовують, йому 33 роки.

Валер’ян Підмогильний розстріляний 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох.

Збірка вибраних творів Валер’яна Підмогильного вийшла в Радянському Союзі лише в 1989 році.

У цьому епізоді ми говоримо і про ранні оповідання Підмогильного, і про трьох китів, на яких тримається його світ, і про використання психоаналізу, аби розтинати спадщину класиків. І трохи про об’єктивацію та дивовижну актуальність творів Підмогильного.

А ще тут історія про те, як мій батько із самого дитинства зрозумів, що не хоче вступати до комуністичної партії, тож залишався безпартійним.


ЩО З ПІДМОГИЛЬНОГО ПРОЧИТАТИ ДЛЯ ПОЧАТКУ:

  • «Ваня»
  • «Син»
  • «Іван Босий»
  • «В епідемічному бараці»
  • «З життя будинку»

РЕКОМЕНДАЦІЯ ВІД ПАВЛА МИХЕДА:

«Невеличка драма» – за цілісністю задуму, композиційною виваженістю та графічністю письма чи не найдовершеніший твір Валер’яна Підмогильного.


Слухайте подкаст про книжки «Станція 451» 

APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFY, GOOGLE PODCASTS

Zagoriy Foundation — Родинний Фонд Великих Історій. Місією Фонду є розвиток культури благодійності в Україні. Zagoriy Foundation підтримує сталі проєкти, що служать його місії, а також мають просвітницький елемент та об'єднують навколо вирішення суспільних викликів.

За підтримки