Літературний подкаст The Village Україна «Станція 451» повертається із другим сезоном. Він присвячений великим історіям в українській літературі. Письменникам, про яких ми чули зі шкільної чи університетської програм, але про їхнє життя знаємо мало.

Цей сезон – особистий. До Олександра Михеда в ролі ведучого приєднався його батько – Павло Михед – професійний літературознавець і людина, яка стала його провідником в українську літературу. Другий сезон – це їхній діалог про літературу й не тільки.

У першому епізоді говоримо про Григора Тютюнника.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Григір Тютюнник народився 1931 року. Коли йому було шість, його 40-річного батька заарештували, пришили політичний мотив і відправили етапом до Сибіру. Лише 1957 року прийшов папірець, мовляв, реабілітований, невинний. І де батькова могила – того ніхто не знає.

Ще за рік, 1938 року, Григору сім. Дядько й тітка, яких він назве «другими батьками», заберуть його до себе на Донбас.

Там він проживе до 1942 року, аж допоки з початком Другої світової не буде змушений пройти через пів країни до рідної Полтавщини.

Будуть у житті Тютюнника й інші непрості часи. Як-от після училища його відправили працювати на завод імені Малишева. Він недовго протримався на заводі й за те, що не відробив обов’язкові три роки після навчання в училищі, його на чотири місяці відправили в Полтавську колонію. Коли Тютюнника випускали, табірний бібліотекар сказав йому на прощання: «Тебя выпускают? Ах, жаль, хороший читатель был».

І це тільки початок його життєвого шляху, сповненого болю й випробувань.

Бо, скажімо, рідну мову він віднайде вже після 30 та почне нею писати.

А в літературу прийде вже сформованим автором, у першій же опублікованій новелі якого можна безпомильно віднайти всі ті речі, за які ми його любимо.

У цьому епізоді ми говоримо і про ранні оповідання Тютюнника, і про його метод «доболювання», і про відточування влучності слова, і вміння вилущити щемкий сум на денці свідомості персонажів.

А ще тут кілька підказок про те, як зчитувати пейзажі Тютюнника. Можливо, те, що ви зазвичай пробігали очима, відкриється вам по-новому.

І ще тут історія про те, як мій батько був на живому виступі Григора Тютюнника.


Що з Тютюнника прочитати для початку?

  • «Чудасія»
  • «Оддавали Катрю»
  • «Холодна м’ята»
  • «Медаль»
  • «Червоний морок»
  • «Обмарило»

Рекомендація від Павла Михеда:

«Три зозулі з поклоном» – сюжет трикутника закоханих, дивовижний навіть у контексті світової літератури. Любов нуртує в душах і тілах героїв, як Боже світло.


Слухайте подкаст про книжки «Станція 451» 

APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFY, GOOGLE PODCASTS

Zagoriy Foundation — Родинний Фонд Великих Історій. Місією Фонду є розвиток культури благодійності в Україні. Zagoriy Foundation підтримує сталі проєкти, що служать його місії, а також мають просвітницький елемент та об'єднують навколо вирішення суспільних викликів.

За підтримки