Другий сезон подкасту «Простими словами» присвячений захисним механізмам психіки. У попередніх епізодах ми розповідали вам про проєкцію, інтроєкцію, проєктивну ідентифікацію, ідеалізацію та всемогутній контроль.

У шостому епізоді подкасту говоримо про примітивне відсторонення та пояснюємо, чому деякі люди ховаються від напружливої реальності в комп’ютерних іграх, фентезі, багато сплять або ховаються у свій внутрішній світ. А також про те, з чим пов’язане бажання проспати Новий рік, і що робити, коли відсторонення порушує якість соціальної комунікації.

Це останній епізод у 2020 році. Подкаст «Простими словами» йде на канікули й повернеться вже 21 січня.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Підтримай подкаст
«Простими словами» на Patreon

Що таке «примітивне відсторонення» та як воно працює

Примітивне відсторонення – це захисний механізм психіки, який спрацьовує, коли виникає напруга в міжособистісній сфері, страх або тривога. Це коли людина поринає в себе та створює альтернативну реальність, як правило – внутрішню. Людина несвідомо перемикається на внутрішній світ, коли переживає певну напругу. Наркотики, алкоголь та комп’ютерні ігри також є частиною відсторонення. Якщо людині погано й вона відчуває певні переживання, то може піти у свій внутрішній світ.

У клінічному підході цей тип захисту належить до шизоїдного типу особистості. Ці люди більш чутливі. Коли в людини виникає сильна напруга в міжособистісному контакті, у неї з’являється бажання відсторонитися. Наприклад, хтось кричить на дитину, а вона ніяк не реагує та продовжує займатися своїми справами й ніби не чує, що їй говорять. Також часто підлітки відсторонюються за допомогою комп’ютерних ігор або читання фентезі. Це певний спосіб відійти від реальності.

Люди з шизоїдним типом особистості багато часу проводять усередині себе, їм важко контактувати з іншими людьми, тому виникає напруга. Цей захисний механізм зустрічається дуже часто саме в таких людей. Наприклад, людина може спати кілька діб. Це свого роду спосіб переживати напругу.

Дослідження в напрямі тілесно орієнтованого підходу показали, що діти в утробі матері по-різному реагують на стрес. У момент стресу в матері діти або розширюються й намагаються зайняти більше простору в утробі, або, навпаки, стискаються, у них навіть кров приливає до центру. Це також схоже на шизоїдний спосіб захиститися – піти всередину себе.

Багато творчих людей шизоїдно організовані, тому що вони багато часу проводять у внутрішньому світі. За примітивного відсторонення людина відчуває напругу в реальності й вирішує сховатися від неї всередині себе. Умовно кажучи: під час якогось конфлікту людина ніби на ліфті спускається всередину себе й до неї неможливо достукатися. Наприклад, ви намагаєтеся говорити до людини, а вона сидить і крутить пульт у руках – вона відсторонилася.

Часто люди відсторонюються напередодні Нового року, оскільки на горизонті видніються складні переживання. Наприклад, страх самотності або, навпаки, у людини виникає напруга, коли їй доводиться перебувати в колі людей, які зібралися для святкування. У людей може виникати стрес у період новорічних свят, тому деякі люди сплять на Новий рік.

Що з цим робити

Коли людина в такий спосіб захищає себе від зовнішньої напруги, вона якоюсь мірою вбезпечує себе – і це добре. Але цей спосіб може погіршувати якість соціальної комунікації. З такою людиною може бути складно, оскільки з нею важко побудувати контакт. Для інших людей це ніби сидіти біля нори й чекати, коли тваринка відчуватиме себе безпечно та вилізе з неї.

Якщо це стає проблемою, момент усвідомлення – це вже хороший спосіб просування на шляху її розв’язання. Необхідно помітити, які потреби ховаються за певними переживаннями. Наприклад, за бажанням проспати Новий рік може ховатися прагнення уникнути самотності. Значить, існує потреба у зближенні. Тому можна влаштувати, наприклад, вечірку в Zoom або все-таки зібратися невеликою компанією.


Новий сезон «Простими словами»

Apple Podcasts, SoundCloud,
Spotify, Google Podcasts

ПРОДЮСЕР: Костя Гузенко

ВЕРСТКА ТА ДИЗАЙН: Анна Шакун

ОБКЛАДИНКА: Альбіна Колесніченко

Текст: Анастасія Шумілова

ВЕДУЧІ: Марк Лівін, Ілля Полудьонний