Як правило – оргазм звикли сприймати, як обов’язкову та головну частину сексу. Але, якщо вірити сексологам Вільяму Мастерсу та Вірджинії Джонсон, оргазм – це одна з частин сексуального циклу, яка не завершує секс, тому що далі є ще один важливий етап – асиміляції та психічного перероблення досвіду.

В останньому епізоді «Сексуального подкасту» ми говоримо про те, чому оргазм – не найголовніше й що відбувається з людьми та їхнім тілом після оргазму.

Слухайте детальну розмову про життя після оргазму в нашому подкаст-шоу «СЕКСУАЛЬНИЙ ПОДКАСТ».

Психологічно оргазм переживається, як відчуття насолоди та задоволеності. Марго Ананд виділяє дві категорії оргазмів:

  1. Експлозивні – коли збудження змінюється розслабленням;
  2. Імплозивні – коли енергія збудження утримується в тілі та переробляється.

Якщо в людини є психологічні труднощі з досягненням оргазму, сексологи радять поступово відмовлятися від ідеї «обов’язкового оргазму». Це психологічно звільняє від фіксації, хитрість у тому, що оргазму досягти буде легше, хоча й не обов’язково.

Важливо не забувати, що оргазм – не кінцевий етап сексуального контакту. Відразу після цього тіло заспокоюється та повертається у свою норму, навіть у розмірах.

Наступний етап – рефракторний період. Під час нього дотики до тіла, особливо до геніталій, можуть бути навіть неприємними. Це стадія відновлення, під час неї відновити збудження складно.

Але в цьому епізоді нас найбільше цікавить завершальний етап сексуального контакту – асиміляції та інтеграції, коли наша психіка переробляє отриманий сексуальний досвід, а тіло запам’ятовує переживання та відчуття. Кожен секс не схожий на попередній, навіть якщо ми займаємося сексом із тим самим партнером. Важливо вміти фіксувати те нове, що відбувається з нами у цьому процесі.

Як показує терапевтичний досвід, сексуальні партнери часто ігнорують етап «після оргазму», обриваючи контакт. Але тут було б чудово не поспішаючи обговорити, що сподобалося, що ні, що б хотілося спробувати інакше. Крім цього, ніжність, дотики, обійми також можуть бути доречними на цьому етапі, вони сприятимуть спокою та близькості.

Важливо розуміти, що секс – уже давно не лише про пенетрацію та оргазм. Це спектр різних за інтенсивністю переживань, що охоплює інтерес, збудження, плато, оргазм і психічне перероблення, тож добре було б навчитися переживати кожен із них, не втікаючи та не ігноруючи свої реальні потреби.

Що почитати на цю тему:

  • Юлія Лапіна «Тіло, їжа, секс і тривога»
  • Мері Коуч «Секс для вагіни»
  • Наомі Вульф «Вагіна»
  • Дар’я Варламова «Секс. Від нейробіології до віртуального порно»

Ви можете прослухати повну розмову про життя після оргазму у нашому шоу «Сексуальний подкаст»

Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts.


Ведучі: Марк Лівін та Ольга Хайдукова

Продюсер: Костянтин Гузенко

Головний редактор: Андрій Баштовий

Текст: Марк Лівін, Ольга Хайдукова

Обкладинка: Анна Шакун

Музика: Євгеній Чичановський

Технічний партнер: Fujifilm Україна

Друзі, це останній випуск першого сезону «Сексуального подкасту». Дякуємо, що слухали, читали та коментували. Сподіваємося, що ми повернемося до вас із новим сезоном восени!