Коли починається та завершується секс? Лише тоді, коли є пенетрація, чи коли ми досягаємо оргазму? А палкі поцілунки та пестощі без проникнення – це секс? А оральний секс – також секс чи лише його частина? А якщо немає оргазму – це секс чи ні? А якщо секс у переписці, навіть без мастурбації? Чому якийсь секс ми звикли сприймати справжнім, а про якийсь мовчимо чи вважаємо, що це просто якісь іграшки?

І головне – чи існують компоненти ідеального сексу, і якщо так – про що йдеться?

Слухайте детальну розмову про справжній і несправжній секс у нашому подкаст-шоу «СЕКСУАЛЬНИЙ ПОДКАСТ».

Звідкіля взялося уявлення про справжній і несправжній секс?

Уявлення про справжній, правильний та ідеальний секс родом звідтіля ж, звідкіля й міфи про ідеального чоловіка чи жінку. Бінарність сприйняття (дві статі й усе) та взаємин між людьми формує упередження. Тому що секс сприймається, переважно, як пенетрація, обов’язковий компонент – оргазм. Тож виходить, що секс без проникнення – несправжній, без оргазму – також, і це лише маленька частина упереджень на цю тему.

Крім того, про секс звикли говорити лише добре або ніяк, і такі розмови загалом вважаються ознакою поганого тону. Виходить, що за простими відповідями на свої сексуальні запитання людині ще доведеться побігати. І людині дуже пощастить, якщо вона у цьому процесі не зіткнеться з токсичним соромом чи провиною через те, що не вписується в уявну норму або робить щось не так, як інші. Або зі страхом бути відторгненою, тому що не підпадає під певні ідеали.

Як відбувається сексуальний контакт між людьми?

Під час досліджень, сексологи розробили етапи сексу, за Шарлем Гельманом їх було вісім, згодом скоротили до чотирьох.

  • Сексуальний інтерес;
  • Бажання (часто спрямоване на партнера, але не завжди);
  • Збудження (фізичне та психологічне);
  • Плато (збудження, що утримується тривалий час);
  • Оргазм (точка виходу енергії);
  • Дозвіл (коли статеві органи повертаються до початкових розмірів)
  • Рефректорний період (момент, коли сексуальний контакт неможливий, а сексуальна стимуляція може сприйматися негативно);
  • Психічна переробка – засвоєння досвіду.

Цей погляд важливий для розуміння, що відбувається під час сексу з точки зору фізіології та психіки. Але тут не врахована якість контакту між партнерами, їхні почуття та відчуття, вплив контексту й те, як люди в подальшому організовують сексуальні взаємини. Але не будь-яке збудження має завершуватися сексом, не будь-яке плато супроводжується оргазмом, не будь-який сексуальний інтерес завершується бажанням.

Важливо не лише вміти переживати та завершувати повний сексуальний цикл, але й переривати його, якщо ми так хочемо. Наприклад, коли лише пестощів досить, і не хочеться переходити до самого сексу. Не будь-яка ситуація близькості має бути сексуалізованою.

Чи існує поняття «ідеального сексу»?

Ідеальним можна вважати той секс, який суб’єктивно влаштовує усіх партнерів. Це найважливіший критерій. У ньому не йдеться про суперяскраві оргазми, кайфові пози, кількість сексу чи сексуальних партнерів.

Цікаве дослідження провела Пеггі Кляйнплатц. У ньому брало участь 75 респондентів, яким потрібно було відповісти на питання, які суб’єктивні критерії визначають їхній ідеальний і найкращий секс у житті. Ось вони:

  • Можливість бути присутнім у процесі ментально та фізично;
  • Відчуття глибокої інтимності та прив’язаності до партнера;
  • Налагоджена комунікація та емпатія;
  • Автентичність, можливість бути собою будь-яким;
  • Трансцендентний досвід, вихід за межі буття до чогось більшого, відчуття єдності зі світом;
  • Грайливість, створення простору для спільного пошуку чогось нового;
  • Змога бути вразливим, відкриватися та приймати іншу людину.

Згідно цього дослідження, оргазм, сексуальний потяг і збудження, «хімія» й пристрасть – не були враховані навіть у першій десятці.


Ви можете прослухати повну розмову про справжній секс у нашому шоу «Сексуальний подкаст»

Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts.


Ведучі: Марк Лівін та Ольга Хайдукова

Продюсер: Костянтин Гузенко

Головний редактор: Андрій Баштовий

Текст: Марк Лівін, Ольга Хайдукова

Обкладинка: Анна Шакун

Музика: Євгеній Чичановський

Технічний партнер: Fujifilm Україна