Чи є норма того, скільки разів правильно займатися сексом і на що опиратися, якщо міркуєш про це?

Психотерапевтка Ольга Хайдукова пояснює: раніше поняття сексуальної норми відштовхувалося від терміну «Сексуальна патологія». Наприклад, якщо людина стабільно займалася сексом три рази на тиждень – це окей, якщо менше – то вже патологія. Зараз ця дискусія змістилася в інший бік: по-перше, сексуальність – поняття рухливе й залежить від контексту життя, по-друге – власні потреби вийшли на перше місце, людина тепер часто орієнтується за власними почуттями й міркуваннями.

Проте, поняття норми все одно існує. Але що саме воно означає?

Слухайте детальну розмову про сексуальну норму в нашому подкаст-шоу «СЕКСУАЛЬНИЙ ПОДКАСТ».

На що спиратися, коли чуєш термін «Сексуальна норма?»

Це поняття залежить від епохи, культури, релігійної моралі, законодавства та соціокультурної реальності. Наприклад, були періоди, коли нормою був секс лише у шлюбі, усе інше вважалося чимось брудним і гріховним. Світ пішов далі в розумінні цього питання, але залишаються суспільства та окремі групи людей, які живуть за такими міркуваннями. Прикладів багато.

Крім того, коли ми кажемо термін «Норма», ми маємо на увазі не лише кількість разів зайняття сексом, але й конкретні різновиди сексу, згоду на секс і багато іншого.

Простими словами: «Сексуальна норма» – це секс двох чи кількох статевозрілих і дієздатних людей, за умови, що своїми діями вони не завдають шкоди (психічної, фізичної) одне одному та навколишнім.

Поняття норми зводиться до двох питань:

Чи згодні всі партнери брати участь у сексуальних взаєминах?

Чи відповідають вони віку добровільної згоди на секс (в Україні – 16 років, але у світі це варіація від 12 до 21 чи лише після шлюбу)

Також є поняття партнерської сексуальної норми. Якщо казати просто – коли, як і скільки займатися сексом у конкретних стосунках. Тут варто брати до уваги таке:

  • Генетична схильність – гормональний фон, чутливість тіла, психічні особливості;
  • Сексуальна конституція. Буває слабкою, середньою та сильною. Простими словами: комусь досить раз на тиждень, комусь – кілька разів, комусь – узагалі не хочеться. Це окей.
  • Особливості психосексуального розвитку – що людина знає про секс загалом, в яких умовах вона виховувалася, що дозволяє чи забороняє собі.
  • Життєвий фон – який саме етап зараз переживає людина, що відбувається з нею тут і зараз?

А якщо в партнерів різні уявлення про індивідуальну сексуальну норму?

Важливо не звинувачувати одне одного: «Ти мене більше не любиш», «Я тобі заміняю вібратор». А зрозуміти, що відбувається в житті саме зараз.

Вихід із ситуації буде залежати від етапу, на якому з’явилася складність, розуміння. Чи була загалом колись сексуальна гармонія між людьми, як саме вони адаптуються до цієї розбіжності. Здебільшого терапія такого запиту охоплюватиме нормалізацію того, що відбувається: «Окей, здається, ми не розуміємо одне одного. Спробуймо дослідити це питання?». Далі йтиметься про відверту розмову між партнерами: що саме не влаштовує, чого хочеться й де знайти ресурси, щоб поновити потяг і збудження.

Важливо розуміти, що бажання залежить від лібідо. А воно залежить від віку, психосексуальних особливостей і фону життя. Тут також буде важливим фокус: людина відчувала задоволення й відчуває його зниження, або, можливо, потяг завжди був слабким, або ж його не було зовсім?

Ключове питання: «Як тобі з цим?». Наприклад, якщо людина не відчуває дискомфорту від зниження лібідо – значить, усе окей. Якщо ж навпаки – є дискомфорт і хочеться феєричного сексу – потрібно дослідити для себе тему, і не лише з психотерапевтом, а зрозуміти, що відбувається в організмі.


Ви можете прослухати повну розмову про сексуальність у нашому новому шоу «Сексуальний подкаст».

Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts.


Ведучі: Марк Лівін та Ольга Хайдукова

Продюсер: Костянтин Гузенко

Головний редактор: Андрій Баштовий

Текст: Марк Лівін, Ольга Хайдукова

Обкладинка: Анна Шакун

Музика: Євгеній Чичановський

Технічний партнер: Fujifilm Україна