Два запитання з категорії «Вічні»: «Я – сексі?», «Зі мною все окей?». І щоб знайти на них відповіді, доведеться покопатися не лише в гуглі. А дослідити, як на формування сексуальності вплинула історія, культура, наука, релігія. Та поставити собі немало різних, часом непростих, запитань.

Хто я? Що я про себе знаю? Хто мені подобається? Що мені подобається? Що я відчуваю з цього приводу? Що я думаю про це? Що про це думають інші? Але для початку важливо загалом знати, що таке сексуальність.

Відповіді на ці запитання ми шукали в новому подкаст-шоу «Сексуальний подкаст». Ви можете прослухати його онлайн на зручній для вас платформі

Сексуальність – це лише тіло чи щось більше?

Сексуальність – це не тільки красиві очі чи конкретні риси обличчя, не лише секс чи сексуальна поведінка, яку людина обирає, щоб проявити себе. Це комплексна характеристика для різних психологічних і фізіологічних процесів, які прямо належать до сексуального життя людини.

Сексуальність пов’язана з поняттям «лібідо» (енергетичний потяг до когось чи чогось), а також зі збудженням і бажанням насолодитися цим контактом. Ми всі народжуємося з сексуальністю, вона формується та розвивається у взаємодії «людина – середовище». Це не лише тип зовнішності – певні очі, певні риси обличчя, певна поведінка. Поняття сексуальності охоплює багато інших запитань:

  • як людина відчуває сексуальний потяг;
  • наскільки добре вона почувається;
  • наскільки їй подобається торкатися до себе;
  • наскільки вона відкрита до дотиків близьких людей;
  • наскільки добре вона розуміє, чого хоче;
  • що вона вважає ідеалом краси;
  • що вона вважає для себе прийнятним, а що – неможливим у сексі.

Усі ці питання формуються в соціумі, через взаємодію з іншими. Рівень довіри до цієї взаємодії може впливати на наш тип сексуальності. Він формує наші норми, заборони та дозволи, які матимуть значення для нашого відчуття себе та сексуальної поведінки.

Сам термін «сексуальність» часто перевантажений страхами, стражданнями та травматичним досвідом. Люди бояться, що їх можуть засудити за певну поведінку, якої вони можуть навіть прагнути. Тому між тим, що «хочу», і тим, що «можна» – часто існує великий розрив.

«Я сексі? Зі мною все окей?»: вічні питання про секс / Сексуальний подкаст #1

Які етапи формування сексуальності відомі?

Для початку їх можна розділити на два напрями: формування сексуальної ідентичності та формування лібідо.

Ось як відбувається формування сексуальної ідентичності:

Формування статевої самосвідомості.

Він починається від народження й завершується в 3–4 роки. За підсумком цього етапу дитина може визначити себе хлопчиком або дівчинкою. Важливо, що на цій стадії закладається здатність любити, перебувати у близькому зв’язку. Виробляється також здатність до взаємного задоволення. Закладається потенціал еротизму власного тіла і вміння приймати прояви власної сексуальності.

Формування гендерної ідентичності

(соціальна стать)

Цей етап завершується в 10–12 років. Ідеться про самовідчуття людини, як представника того чи іншого гендеру, зіставлення себе з його психологічними та соціальними характеристиками, переживання згоди чи незгоди з тим, що пропонується. Дитина може думати: «Мені з цим ок», або: «Мені з цим не ок», або «Я ще не розумію, хто я, мені потрібно більше часу».

Формування психосексуальної ідентичності

(орієнтації)

На цій стадії формується не лише спрямованість нашого сексуального потягу – кого та що ми хочемо, але й тіло, чуттєві переваги, сексуальні сценарії й тому подібне. У цей період також формується наше лібідо.

Етапи формування лібідо:

  1. платонічна фаза;
  2. еротична фаза;
  3. сексуальна фаза.

Люди народжуються з певним набором статевих органів у конкретному суспільстві, де вже є економічні, правові та релігійні критерії, що створюють норми для сексуальної культури. Релігійна культура – це один шаблон поведінки, світська – інший. Уже не кажучи про рівень культури та економіки, законодавчу базу окремих країн, рівень свободи, цінностей і багато іншого.

У нас навколо цієї теми існує купа табу та заборон, а також стереотипів, тому що, по-перше, ми – вихідці з тоталітарної країни, яка пригнічувала сексуальну енергію. А, по-друге, якщо вірити «Огляду цінностей світу», ми живемо у світі, який багато в чому керується релігійними нормами, і поняття сексуальності та сексу часто є гріховними.

Можна сказати, що на формування сексуальності та сексуальної поведінки впливає геть усе, що нас оточує: і фізично, і психологічно.

Що впливає на формування моєї сексуальності?

Звісно, першою зупинкою є дитинство та батьки. Тут значення має все – як вони поводяться з тілом дитини, наскільки дбайливо та ласкаво до нього ставляться, що кажуть про нього. Це допомагає дитині бути в контакті зі своїми тілесними відчуттями та проживати їх. Якщо в дитини чомусь існує заборона на це пізнання, вона може замикатися, тікати від потреб свого тіла. Тобто сексуальність не розвивається.

Також упливають різні батьківські настанови, те, в якому середовищі дитина зростає. Ми вже писали вище, що на формування сексуальності впливає все – культура, економіка, законодавство, так звані «моральні закони» – це можна, а це – ні, це добре, а це – погано, так правильно, а так – гріх. У цьому місці існує багато перешкод і хибних моделей поведінки, які можуть вести не туди.

Як можна краще усвідомити власну сексуальність?

Щоб усвідомити свою сексуальність, важливо її досліджувати. Дати собі дозвіл на це (хоча може бути досить непросто). Важливо пам’ятати, що сексуальність не починається й не завершується в ліжку. І сам секс – це не лише про геніталії. Торкатися плечей, рук, ліктів – це теж насолода, що є частиною нашої сексуальності.

Експериментуйте, досліджуйте межі своїх табу: «На що я готовий, а на що – ні?», «Чому я до цього не готовий?». Не варто йти лише за тим, що від вас очікують інші, потрібно також запитувати себе: «Чи справді я цього хочу?», «Чому я цього боюся?». Важливо, звісно, побудувати безпечні стосунки, в яких не страшно й не соромно буде про це говорити, знижуючи рівень тривоги. У цьому моменті буває багато переживань, тому що: «Я не знаю, у кого запитати, чи я ок». Варто розуміти, що сексуальними робите себе ви, багато в чому це вміння залежить від вас.

Важливо ставитися до сексуальності позитивно та з повагою й мати безпечний секс без примусу, насильства та дискримінації, який приносить задоволення. Кожен із нас по-різному відчуває себе в темі сексуальності. Це обумовлено нашою життєвою історією, настановами, які живуть усередині нас, можливістю відчувати й підтримувати самого себе. Але добре було б не забувати, що сексуальність – це не лише феєрверки задоволення. Це ще й моменти паузи, сумнівів, самотності або збентеження.


Ви можете прослухати повну розмову про сексуальність у нашому новому шоу «Сексуальний подкаст».

Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify, Google Podcasts.


Ведучі: Марк Лівін та Ольга Хайдукова

Продюсер: Костянтин Гузенко

Головний редактор: Андрій Баштовий

Текст: Марк Лівін, Ольга Хайдукова

Обкладинка: Анна Шакун

Музика: Євгеній Чичановський

Технічний партнер: Fujifilm Україна