В останньому (трохи сумному) епізоді подкасту «Простими словами» Марк та Ілля говорять про те, як прощатися з людьми, ситуаціями, проблемами.

Чому нам простіше обірвати контакт, ніж повноцінно його завершити? Що відбувається, якщо людина у прощанні не тікає від переживань? Як прощатися, щоб потім не жалкувати? Ілля читає коментарі хейтерів, а Марк пригадує епізоди з книги «Вінні Пух та всі-всі-всі».

Слухайте на зручній платформі:

У цьому епізоді Ілля вперше оперує термінами гештальт-терапії.

Йдеться не лише про прощання, коли ми йдемо від когось або проводимо близьких у дорогу. Йдеться загалом про досвід повного проживання моментів близькості з рідними, близькими, переживання робочих ситуацій і тому подібного.

Для нашої культури прощання є важливим соціальним ритуалом, оскільки прощатися ми не вміємо. Простіше обірвати контакт із людиною, скажімо, втекти з перону, щоб не піддаватися почуттям чи грюкнути дверима, якщо нас не чують та не розуміють. Складніше у контакті дійти до кінця. Тому що там може бути щось нам невідоме, можливо, неприємне чи несподіване. Ми можемо розплакатися, з’ясувати, що якісь речі мають для нас значення, що насправді ми буваємо слабкими.

У гештальт-підході є поняття: «Цикл контакту». Він складається з трьох частин (у класичному підході):

  1. Пре-контакт – це фаза так званого «смолтока», коли люди умовно «знайомляться» і знаходяться у фазі поверхневого спілкування.
  2. Контакт (включає також фазу повного контакту) – це коли ми увімкненні у переживання, які в нас викликає людина (обставини, ситуаціїї) та знаходимося у цьому моменті.
  3. Пост-контакт – це післясмак та опрацювання досвіду контакту. Коли ми аналізуємо, що це було і яке воно має для нас значення.

Якщо уявляти цикл контакту у вигляді кривої, то спочатку йде легкий підйом у фазі пре-контакту, який досягає вершини у моменті контакту та знову йде на спад у фазі пост-контакту.

Як переживається кожен етап контакту? Як врешті навчитися прощатися з користю? Слухайте в останньому епізоді подкасту «Простими словами».

Що подивитися на цю тему?

Cеріал «Офіс»

(ми його згадуємо в подкасті багато разів). У ньому для прощання з глядачем виділили весь дев’ятий сезон.

«Привид» (1990)

Це хороша історія про завершення справ та ритуал, який показує, як це працює.

Що почитати на цю тему?

«Кульбабове вино» Рей Бредбері

Чуттєва та зворушлива книга про одне літо Дугласа Споліднга. У ній добре зображений ритуал прощання. А ще – це багато в чому автобіографічна книга, через яку можна зрозуміти, як ріс американський письменник

Алан Александр Мілн «Вінні Пух та всі-всі-всі»

Її варто прочитати хоча б заради однієї з найбільш зворушливих сцен прощання хлопчика зі своїм дитинством в історії світової літератури.

Друзі, команда подкасту «Простими словами» дякує вам за підтримку протягом усіх 20 епізодів нашого аудіосеріалу. Почуємося у нових проєктах!


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUDABUK або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

10:35: історія про прощання в серіалі «Друзі»

15:00: цикли контакту в гештальт-терапії

38:40: ритуал прощання з першим сезоном, читаємо негативні відгуки

54:40: що читати та дивитися на цю тему

Подкаст «Простими словами» – серія розмов із 20 епізодів про психологію від The Village Україна та сервісу онлайн-психотерапії Treatfield. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Яка корисна функція сумнівів? Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний