У 19-му (надзвичайно переконливому) епізоді подкасту «Простими словами» Марк та Ілля обговорили сумніви. Чому вони забирають так багато сили й звідкіля беруться? Яка корисна функція сумнівів? І все-таки – сумніватися чи ні? Марк намагається зрозуміти, який йогурт любить більше: полуничний чи з вишенькою? А Ілля ділиться експериментом, в якому він шість годин провів у супермаркеті, поки не зрозумів, чого хоче.

Слухайте на зручній платформі:

Психологи кажуть, що природа сумнівів − це завжди страх, але сумніви не завжди мають негативний характер. Вони допомагають пригальмувати, прислухатися до себе і зрозуміти, чого саме ми хочемо. Але якщо людина постійно у всьому сумнівається, за цим може стояти небажання брати на себе відповідальність.

Сумніви виникають тоді, коли в людини недостатньо енергетичних і психологічних ресурсів, щоб зробити вибір, немає внутрішньої впевненості. Вони з’являються через розгубленість, або ж розгубленість з’являється через сумніви, буває по-різному.

У спрощеному вигляді це явище можна поділити на дві групи.

Зі знаком мінус

Це сумніви, які пов’язані зі страхом брати відповідальність, страхом сорому: якщо я помилюся або зроблю щось неправильне, будуть негативні наслідки, мене насварять або засоромлять. До таких сумнівів призводить погане знайомство із собою, невпевненість у собі.

Зі знаком плюс

Такі сумніви стають помічниками, коли ми хочемо зробити кращий вибір для себе. Вони дають можливість трохи пригальмувати − це як ручник у машині. Сумніви допомагають встигнути прислухатися до себе: те, що я збираюся зробити, − моє власне бажання чи я хочу відповідати прийнятим у соціумі уявленням?

Як працюють сумніви? Чому без них важко уявити впевненість у собі? Як перетворити сумніви на суперсилу? Слухайте в 19-му епізоді подкасту «Простими словами».

Що подивитися на цю тему?

«Сумнів» (2008)

Фільм чудово занурює глядача в тему сумнівів та ілюструє всі етапи цього почуття.

«Гра на пониження» (2016)

Це стрічка про економічну кризу 2008 року, особливо цікаво спостерігати за героєм актора Стіва Карелла, який постійно сумнівається.


Що почитати на цю тему?

Ерленд Лу «Фонк»

Книга про двох чоловіків (один з них – прем’єр-міністр Норвегії) переживають складні часи та намагаються зрозуміти, хто вони. Ерленда Лу варто читати, розуміючи, що це іронія та доведений до абсурду стиль написання.

Ян Мартель «Життя Пі»

Книга про переживання під час ізоляції. Але протягом сюжету в читача може виникнути сумнів: «Чи справді з героєм відбувається все те, що ми читаємо?».


В останньому епізоді подкасту «Простими словами» Марк та Ілля поговорять про емоції загалом і підіб’ють підсумки сезону.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUDABUK або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

08:00 – Чому тема висвітлена в кінці сезону і як правильно її усвідомити.

09:30 – Який механізм керує сумнівами?

18:00 – Усвідомлення себе в сумнівах і робота з цим переживанням.

24:20 – Ерік Еріксон про рішучих батьків.

37:25 – Чи можна обходитись із сумнівами з найменшою шкодою?

39:40 – Навіщо в сумнівах парентифікація?

48:30 – Рекомендації.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Як гординя пов’язана з нарцисизмом, що про гординю каже релігія, як працюють когнітивне злиття та розділення, навіщо людям м’якість і вразливість

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний