У 12-му (зовсім не романтичному) епізоді подкасту «Простими словами» обговорюємо одну з вічних тем – закоханість. Чому ми майже ніколи не закохуємося в реальних людей і до чого тут ковбої? Ілля відкорковує шампанське, а Марк наспівує Джо Дассена та пригадує історію зі шкільного випускного. А це кілька тез із випуску.

Слухайте на зручній платформі:

Закоханість – це одне з почуттів, яке точно варто пережити хоча б кілька разів за життя. Але з погляду психотерапії воно може бути складним і токсичним. Тому що в основі закоханості часто є проєкція. Ми закохуємося в певні власні уявлення про людину. Можна уявити собі проєктор, який виводить на стіну зображення. Скажімо, ковбоя – крутого чоловіка у капелюсі й на коні. Але є умова: цей проєктор міститься в нашій голові, і ми сприймаємо його як частину власної реальності.

Ми наповнюємо реальність власними уявленнями, наділяємо людину рисами, які хотіли б у ній бачити, та закохуємося в них. А коли стикаємося з реальністю та з’ясовуємо, що людина геть інша – починаються конфлікти. І всередині себе, і зовні. «Ти не така, як я собі уявляв». Тобто закоханість пов’язана з тим, у кого та що ми б хотіли закохатися.

Аналітична література йде ще глибше та каже, що ми закохуємося у відщеплену частину себе. Це юнгіанський підхід (і не лише). Наприклад, людина росте у сім’ї, в якій мама холодна. Відповідно, в людини ця частина особистості не задоволена, вона ніколи не відчувала любові та ніжного ставлення. І, коли людина виростає, вона готова закохуватися ледь не у всіх, хто може задовольнити цю потребу. І виходить щось типу: «Боже, він ідеальний».

Чому ми закохуємося у певні типи людей? Як закоханість пов’язана з усвідомленістю? Чи справді це почуття змінюється з часом і віком? Слухайте у дванадцятому епізоді подкасту «Простими словами».

Що почитати на цю тему?

Будь-яка книга Фредеріка Беґбедера

(крім «Уна та Селінджер»). Це приклад того, як закохуватися не варто.


«Гранатовий браслет» Олександра Купріна.

Це історія про неможливе кохання та його наслідки.

Що подивитися на цю тему?

«Ромео + Джульєтта».

Фільм є однією з інтерпретацій великої п’єси Вільяма Шекспіра. Сюжет фільму дуже змінений, якщо порівнювати з п’єсою.

Серіал «Секс-освіта».

Для кращого розуміння, що таке кохання та сексуальність у сучасному контексті.

У наступному епізоді подкасту Марк та Ілля обговорять ненависть та обурення.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

8:40 – Природа закоханості у психотерапії

19:00 – Вік, енергія та досвід Марка

26:00 – Перші проєкції та життя без них

33:20 – Межа між закоханістю та любов’ю

40:10 – Закоханість як механіка опрацювання криз

54:55 – Чи можна закохуватись безпечно?

1:02:20 – Рекомендації

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Як нудьга тісно пов’язана з відчуттям часу? Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний