У шостому (експериментальному) випуску подкасту «Простими словами» Марк та Ілля ведуть розмову в «дитячому садку». На прикладі дитини вони пояснюють, як працює образа та для чого вона потрібна. А це кілька коротких тез із подкасту.

Слухайте на зручній платформі:

У психології два підходи до розуміння образи:

  1. Це базове почуття. Тобто воно є в стандартному пакеті почуттів людини, так само, як злість, сором, провина. Спеціалісти, що працюють у цьому контексті, радять поспостерігати за дитиною: мовляв, вона може ображатися, коли їй ледь не кілька місяців. Це проявляється у поглядах, перериванні контакту.
  2. Це набуте почуття. У цьому контексті образа з’являється у віці 2-3 років і є адаптаційним інструментом, що запускається через заборону проявляти агресію. Скажімо, дитина хоче гратися з іграшками та веселитися, а батьки змушують її лягати спати. Вона хоче захистити свої бажання та проявляє агресію. У цьому сенсі йдеться про енергію, що спрямована на певну дію. І якщо є заборона на виявлення почуттів, наприклад, мама кричить, сварить, забороняє так поводитися, то з’являється образа.

У гештальт-підході є такий термін, як «ретрофлексія». Це повернення почуттів самому собі. Наприклад, людині наступили на ногу, вона відчуває злість, але не висловлює її, а залишає почуття всередині. Тут образа – це злість, що не пішла за адресою.

Образа також пов’язана з очікуваннями, що не справдилися. Скажімо, дитина грається з машинками і їй здається, що так має відбуватися постійно. Але якщо очікування ламаються і дитині потрібно робити щось інше, то її природна реакція – образа. А ще це почуття часто ходить за руку з провиною. Хтось ображається, а хтось відчуває провину?

Як образа стає пасивною агресією? Чому дорослі ображаються, якщо образа – дитяче почуття? Чи правда, що це не нас ображають, а ми ображаємося самі? Чому в нашому контексті так багато ображених людей? Ці та інші відповіді – у шостому епізоді подкасту «Простими словами».

Що почитати на цю тему?

Юнас Гассен Хемірі «Монтекор: унікальний тигр». Це історія про взаємини між батьком та сином (і не лише) та образу, яка зруйнувала їхні стосунки.

Халед Госсейні «Ловець повітряних зміїв». Сюжет за тематикою перегукується з «Монтекором». У центрі подій теж образа, але цього разу – між двома друзями, які через багато років намагаються склеїти свої стосунки.

Що подивитися на цю тему?

«Серпень: Графство Осейдж». Американська драма режисера Джона Веллса, що вийшла 2013 року. У головних ролях Меріл Стріп, Джулія Робертс, Юен Мак-Грегор.

У наступному випуску подкасту Марк та Ілля поговорять про самотність і з’ясують, чому це почуття загострюється напередодні свят.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, MIXCLOUDGOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Як страх відрізняється від тривоги. Слухайте у попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний