У четвертому випуску подкасту «Простими словами» пояснюємо, що таке сором і як з ним жити. Ведучий подкасту Марк Лівін розповідає сором’язливу історію про дві пари штанів, а Ілля Полудьонний сміється з табуна коней, який бігає у подкасті.

Слухайте на зручній платформі:

Почуття сорому – це сигнальна система, що регулює поведінку людей у суспільстві. Коригувати дистанцію між людьми, вказувати, чи дотримуємося ми правил поведінки та взаємодії – усе це призначення сорому. Коли ми помиляємося, сором підказує, що щось не так. У нормі сором активізує, а не паралізує. На жаль, часто виникає токсичний сором. Він уже не виконує регуляторної функції. Він подібний до безжальної та потужної морської хвилі, що поглинає особистість повністю, змушує завмерти, викликає бажання втекти чи зникнути.

Віцепрезидент Європейської асоціації гештальт-терапії Жан-Марі Робін поділяє сором на «червоний» і «білий».

Червоний сором

«Сором, що показує». Наприклад, під час наради вашу роботу назвали бездоганною, ви зашарілися, почервоніли. Вам нібито й соромно так довго бути в центрі уваги, але почервоніння змушує людей дивитися на вас ще довше. Механізм простий: десь усередині вам хочеться заверещати: «Хваліть мене ще! Оце я крутько, еге ж? Ану ще про це поговорімо!». Але ви не можете собі цього дозволити, тому блокуєте це бажання і неусвідомлено привертаєте увагу невербально – почервонінням. Схожа реакція може трапитися під час флірту – ніяково, але виникає саме «червоний сором»: він вказує на нашу зацікавленість, привертає увагу.

Білий сором

«Сором, що ховає». Пов’язаний з бажанням зникнути, провалитися крізь землю. Уявіть, що у вашій роботі знайшли дурну, але критичну помилку, і публічно це обговорюють. Людина не червоніє, а блідне, «зливається зі стіною», зменшується. Білий сором добре знайомий багатьом з нас зі шкільного досвіду: «Ви тільки на нього подивіться. Погуляти він вчора не забув, поганяти на перерві не забув, а формулу біля дошки забув. Бач який!».

А ще сором буває іспанським

Ви прийшли до бару, і раптом хтось із друзів вирішує заспівати караоке. Він співає жахливо, але сам цього не розуміє. Ви сидите в залі й корчитеся від сорому, хоча, здавалося б, до чого тут ви, – це ж не ви співаєте. Щось схоже можна відчувати, коли хтось поводиться по-дурному, нетактовно й не розуміє цього. Це почуття називається «іспанський сором», spanish shame англійською. В іспанській насправді є вислів vergüenza ajena на позначення таких переживань, дослівно «чужий сором», «сором, що належить іншому».

Сором руйнує контакт між мною та іншим, критична точка руйнування контакту – коли я ховаю погляд, більше не можу дивитися в очі співрозмовнику. Так дитина дивиться вниз, не здатна підвести очей на дорослого, що її соромить.

Щоразу, коли вас охоплює почуття сорому, намагайтеся утримувати зоровий контакт із тими, хто поруч. Навіть якщо це важко. Користь цієї вправи у тому, щоб бачити живих людей, а не свого внутрішнього критика, не втрачати зв’язок з реальністю та справжніми реакціями оточення, не давати внутрішньому критику взяти гору.

Що почитати на цю тему?

  • «Маленьке життя» Ганьї Янаґігари. Це книга, в якій герой у минулому пережив сильні травматичні події. Це призвело до токсичного почуття сорому, яке не давало йому насолоджуватися реальним життям.

Що подивитися на цю тему?

  • «Розумник Вілл Гантінґ». Фільм про взаємини між обдарованим хлопцем і його психотерапевтом. У ньому є кілька моментів, у яких герой через контакт переживає власний сором.
  • Серіал «Офіс». У ньому є безліч незручних ситуацій, а також прямі звертання героїв до глядача. Це зветься «зламати четверту стіну».

У наступному випуску подкасту Марк та Ілля обговорять страх і тривогу.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFY, MIXCLOUD і GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Як сором пов'язаний із провиною. Слухайте у попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний