У третьому випуску подкасту «Простими словами» розповідаємо, звідкіля береться почуття провини, як воно пов’язане з нашим минулим, чому ми відчуваємо провину навіть тоді, коли нічого поганого не зробили, і як це почуття відрізняється від сорому.

Сором стосується людини загалом, її особистості, усвідомлення себе. Провина ж більше описує конкретні дії, поведінку або наміри. Людина, яка відчуває сором, думає: «Як я міг зробити це? Я поганий». Людина, яка відчуває провину, думає: «Як я міг зробити це? Це поганий вчинок».

Крім того, провина насправді тісно пов’язана з боргом. Ти повинен поступатися місцем у транспорті. Повинен поважати старших. Щось винен своїй родині, своїй країні тощо. Тому це почуття часто стає джерелом маніпуляцій.

Провина може бути двох типів: раціональною та ірраціональною.

  1. Раціональна провина пов’язана з реальними вчинками. Її мета – відновити рівновагу між мною та іншою особою або мною та суспільством. Якщо я забув вимкнути телефон під час кінопоказу і той голосно задзеленчав – я певною мірою завдав шкоди іншим. Тепер я відчуваю легку провину, але вона просто скеровує мене на виправлення помилок: що ж, перепрошу й буду уважнішим.
  2. Ірраціональна провина не об’єктивна, не пов’язана з реальною поведінкою – це постійне фонове почуття, яке ми тягнемо за собою, як мішок каміння. Дуже сильну ірраціональну провину ще називають токсичною – вона справді здатна отруїти життя.

Але знов-таки: немає поганих або гарних почуттів, усе залежить від їхньої інтенсивності й адекватності ситуації. Здорове почуття провини підказує, як змінити поведінку, як поводитися в суспільстві, як будувати стосунки.

Чому ми живемо в культурі боргу? – Провина. Простими словами #3

Що почитати на цю тему?

Маріо Якобі «Сором та джерела самоповаги». Це книга юнгіанського психотерапевта, яка спочатку відділяє сором від провини, а тоді пояснює, як працюють обидва почуття.

Що подивитися на цю тему?

«Світло між двох океанів». Екранізація книги М. Л. Стедмана. Практично весь сюжет книги побудовано на почутті провини одного з героїв.

Про що наступний подкаст?

У наступному випуску говоримо про відчуття сорому.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFYMIXCLOUD та GOOGLE PODCASTS Нові випуски виходитимуть щочетверга.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний