«Рання чашка» – аудіопроєкт від The Village Україна та БРЕНДА КАВИ JACOBS. Це 5 ранкових маніфестів від п’яти героїв про їхній життєвий досвід, кар’єрні рішення та корисні (чи не дуже) висновки. Кожен випуск триває до 10 хвилин.

Письменник і співавтор подкасту «Простими словами» Марк Лівін – герой третього випуску «Ранньої чашки». У своїй історії Марк не вчитиме писати чи розповідати історії. Його маніфест – про сумніви та їхню роль у нашому житті. «Я точно впевнений: котики однаково будуть линяти, що б ви не робили. Щодо цінності решти речей, які ви почуєте, маю сумніви», – розповідає Марк.

У новій історії із серії «РАННЯ ЧАШКА» ми разом із брендом кави Jacobs і Марком Лівіним досліджуємо, що таке сумніви й чому вони бувають зі знаком плюс. Корисно всім, хто постійно вагається.

Слухайте випуск на зручній платформі

1

Сумнівів треба вчитися: прислухайтеся до себе

1. Сумнівів треба вчитися: прислухайтеся до себе

Я ніколи не бачив, як вагаються в моїй сім’ї.

Чомусь не було так заведено. Ніхто вголос не говорив: «Я не знаю, чи хочу це. Я не знаю, чи хочу те». Рідні прокидалися, засинали, готували їжу, працювали на городах, обговорювали новини, латали сараї та двори. І все це, як здавалося, без низки сумнівів. Може, світ не вимагав від них надто багато. А, може, і вони самі не хотіли надто багато від себе.

Коли я трохи підріс, світ почав здаватися мені директивним. Кожен ніби відразу мав знати, чого він хоче, це виглядало, як єдина правильна стратегія. Я не міг вагатися без самоосуду, бо ніколи не бачив, як це робиться.

Я тоді ще не знав – людей визначає не лише те, що вони говорять і роблять, а й те, про що вони мовчать чи що бояться зробити

Це бійка між тим, що вони від себе хочуть, і тим, що від них хочуть інші. Між тим, що вони відчувають, і тим, що вони, як їм здається, мали б відчувати.

У дорослому віці я запитав у мами, чому я ніколи в житті не бачив її сумнівів і шкодування? Бо ж вони були, очевидно. Виявилося, що в неї просто не було на це часу. Усе відбувалося дуже швидко. Відповідальність перед батьками, перед суспільством, перед дітьми. Ніхто не запитував, чи це точно те, що ти хочеш, ніхто не запитував про почуття. Вибір якщо й існував, то в дуже обмеженому вигляді.

Я точно не фанат проєктування паралельних світів у стилі: «А що було б, якби…?». Це завжди фантазія про шкодування. Але що, якби моя мама мала би трохи менше сивини у волоссі завдяки більш щасливому життю, тому що батьки навчили її вагатися правильно, дослухаючись у такий спосіб до себе?

Що подивитися:

  • «Сумнів» Джон Патрік Шенлі

У фільмі добре показали процес сумнівів головної героїні й те, як вона не може зробити вибір щодо героя, у якому сумнівається

  • «Читець» Стівен Долдрі

У цьому фільмі дуже багато сенсів, але один із них − вибір. Головний герой сумнівається й не знає, виручити героїню чи вберегти її від сорому

2

Сумнівайтеся, аби не ухвалювати хибних рішень

2. Сумнівайтеся, аби не ухвалювати хибних рішень

Пам’ятаю, як у Єревані мені принесли величезне меню на 20 сторінок без картинок, у якому було геть усе на світі, ще й написане незрозумілими термінами. Друзі, краще знайомі зі своїми бажаннями та місцевою кухнею, швидко зробили замовлення. Офіціантка стояла наді мною в картатому фартуху із блокнотом і ручкою. Я відчував тиск (хоча на мене ніхто не тис), бо ще не знав, що саме хочу замовити. Дослухатися до себе не встиг і замовив долму, хоча не знав, що це. Вона виявилася не дуже смачною, а всередині ще й була кінза. Усім допитливим скажу, що ця страва дуже схожа на голубці.

З багатьох подібних ситуацій у житті почали з’являтися речі, від яких я не кайфував. Часом це коштує нам кількох зіпсутих відпусток, багатьох пар незручного взуття, їжі, яку насправді не хочемо, проєктів, які не драйвлять. Я багато разів не знав, чого саме хочу, але через страх витратити час даремно ухвалював поспішні рішення, які врешті призводили до помилок.

3

Сумнівам потрібні ваші почуття та розум

3. Сумнівам потрібні ваші почуття та розум

Але для обох категорій потрібен час:

  • Сповільніться, зважте, відчуйте
  • Уважно роздивіться, що на вітрині, почитайте інструкцію, запитайте у продавця
  • Ретельно зазирніть усередину себе: послухайте свої почуття, пригадайте власні цінності
  • Зрештою, відкладіть справи та просто випийте улюбленої кави – візьміть перерву від постійних сумнівів, побудьте в моменті «тут і зараз»

Рішення ухвалюють розумом. Йому потрібні аргументи й інформація. Я хочу поїхати сюди чи сюди? Я хочу купити це чи те? Вибір іде зсередини. Це переконання на основі почуттів, яке часто називають «інтуїцією». У ньому немає раціо. Це вірність своїм переконанням.

Можна ухвалити хибне рішення, яке багато кому не налазить на голову, і при цьому мати відчуття, що вибір ви зробили правильний

І памятайте: часом ми вірні собі, навіть коли ухвалюємо неправильні рішення.

Вправа для всіх, хто сумнівається

Аби привчити себе робити вибір, варто протягом дня періодично запитувати себе: «Що я зараз відчуваю? Чого б мені зараз хотілося?»

Наприклад, ви відчули, що хочете кави. Помітити це – уже початок усвідомленості. Зафіксуйте цей момент, довіртеся своїм відчуттям. Далі ви можете запитати себе, а яку саме каву ви хочете: з цукром чи з молоком? Зробіть вибір і насолодіться моментом тут і зараз.

Так усе ж – сумніватися чи ні? І як робити це з користю?

Слухайте повний маніфест Марка Лівіна, присвячений усім, хто вагається

СЛУХАТИ ПОДКАСТ

Матеріал підготовлено за підтримки