Перший в Україні інтерактивний «Музей науки» почне роботу на території ВДНГ вже 24 вересня. Проєкт відкривають у ревіталізованому павільйоні «Наука», який був побудований ще у 1960-х роках саме для проведення наукових виставок. «Музей науки» – це інтерактивний простір із понад 120 інсталяціями й експонатами про науку та дослідження. Тобто під час екскурсій на них можна буде не лише дивитися, а й «перевірити», як вони працюють. Мета проєкту – заохотити дітей шкільного віку в Україні займатися наукою та відкриттями.

Створювала його Мала академія наук України в колаборації з агенцією Gres Todorchuk і за підтримки Міносвіти, а також Нацакадемії наук. Над айдентикою працювала агенція Fedoriv, архітектуру павільйону створювала команда MONO Architects. The Village Україна дізналися в організаторів, що буде в музеї та чому його вирішили запустити на ВДНГ.

Що там буде?

Експозиція музею складається із семи блоків, над якими працювали команди з України, Канади, США, Польщі та Швеції. Буде представлена виставка «Дивні матерії» від канадського центру науки Ontario Science Center і Всесвітньої організації матеріалознавців. Це виставка про властивості матеріалів – дозволено робити все, що допоможе їх дослідити: торкатися, рухати, чавити й бити. Відвідувачі можуть навіть перевіряти на міцність скло, жбурляючи в нього кулю для боулінгу.

Також будуть виставки «Великі винаходи», «Людина», «Акустика» й «Оптика». Їх розробила спеціально для музею польська компанія Strong Interactions, яка працювала над створенням центру науки «Коперник» у Варшаві. Ще один експонат привезли до Києва з Музею математики в Нью-Йорку: це трицикл із квадратними колесами, таких у світі всього чотири.

Виставлять оптичну ілюзію, яку спеціально для «Музею науки» створив професор Техаського університету Девід Новік – науковець, який публікує у своєму Twitter оптичні ілюзії, що мають оманливе забарвлення. Ще можна буде побачити двометрову голограму з Великобританії (таких лише дві в усьому світі); інтерактивний стіл з 3D-моделлю людського тіла зі Швеції; роборуку, якою можна керувати; пристрій, що дозволяє побачити власний голос; дзеркальний тунель з оптичною ілюзією та 60-кілограмовий кристал.

Найбільшим інтерактивним експонатом є скляна стеля площею 400 м². Її робота залежатиме від відвідувачів: правильні відповіді на питання тематичних тестів змінюватимуть колір поверхні. Окрема зона присвячена українським ученим: наприклад, розповідатимуть про фізика Івана Пулюя, який став першопрохідцем у дослідженні рентгенівських променів, і Данила Заболотного, який рятував мешканців Індії від холери.

Окрім експонатів, пропонують також освітні програми для відвідувачів різного віку: від турів для вчителів до відкритих лекцій і навчальних програм для родин. Також після відвідування простору можна буде записатися до наукових гуртків, секцій і студій, а згодом і до лабораторій, дослідницьких експедицій і навіть проєктів CERN, ANL, NASA, з якими співпрацює Мала академія наук. Освітня програма музею оновлюватиметься що два місяці.

Чому на ВДНГ?

Ідея проєкту зародилася ще приблизно 10 років тому, розповідає The Village Україна Оксен Лісовий – директор Малої академії наук України, яка створювала музей. А почали розробляти вже у 2017 році за підтримки Міносвіти. На проєкт тоді виділили перше фінансування й дозволили розмістити його в окремому приміщенні – у «Тарілці на Либідській», яка є пам’яткою радянського модернізму. Під музей у будівлі Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації виділили майже 7 тисяч м² площі.

Та приміщення досі не відремонтували [це має зробити забудовник, який поряд із «Тарілкою» на орендованій території будує ТРЦ Ocean Mall].

Музей вирішили запустити на ВДНГ, аби не зволікати, адже експонати й інсталяції вже були готовими. Та коли в «Тарілці на Либідській» усе ж завершать ремонт, музей планують розвивати там; експонати мобільні, тому їх зможуть легко перевезти. Поки ж музей працюватиме в павільйоні № 23 «Наука» на ВДНГ, дозвіл на його використання дала Національна академія наук України, пояснює Оксен Лісовий. Павільйон ревіталізували з турботою про архітектурну спадщину, зберегли мармур, сходи, лінійний малюнок фасаду та скляну стелю (зробивши її експонатом).


Оксен Лісовий

директор Малої академії наук України

Проблема української науки не так у витоку дорослих чи молодих учених за кордон. Як у тому, що 90% наших дітей втрачають інтерес до навчання та науки вже наприкінці початкової школи. Тобто у 4–5 класі, коли діти перемикаються на активності, далекі від науки й освіти, ми втрачаємо найбільш цінний ресурс – здібних дітей. У нас [у МАНУ] виникло питання, як заохотити дітей у найбільш ранньому віці. Зрозуміли, що потрібна точка входу до науки. А умовний «вхід» має відбуватися раніше ніж у 13 чи 14 років, як відбувається в нас зараз. Бо в цей час діти починають поступово втрачати інтерес до прикладної діяльності, дослідництва та втягуються в індустрію розваг, у соціальні мережі, для них стає більш важливою соціалізація, ніж якась наука чи проєкти. І ці діти для науки більшою мірою вже втрачені. Музей – це нова яскрава точка входу в науку, яка зацікавить дітей на етапі початкової школи. Мета музею – інтегрувати дітей у сучасну науку. Основна аудиторія – це молодша школа, початок базової, але двері відкриті для всіх охочих. Принцип музею – «знання через досвід». Діти торкаються й безпосередньо самі експериментують з експонатами, спеціально створеними для цього. Експонати дають розуміння основних процесів, принципів і законів природи. І діти наочно розуміють, як це працює. І, коли вони потім вивчатимуть це в школі, то пригадуватимуть: «О, я знаю, про що йдеться. Бо я бачив це в «Музеї науки».


Як працюватиме?

Музей починає роботу 24 вересня. До 2 жовтня включно музей працюватиме у тестовому режимі для школярів та родин. Усі слоти на відвідування у цей період вже заброньовані. Незабаром організатори обіцяють відкрити музей для всіх відвідувачів.

Після тестового періоду вхід буде платним: вартість стандартного квитка – 100 гривень, груповий квиток для школярів – 50 гривень. Організатори пояснюють, що значна частина фінансування проєкту пішла на те, щоб зробити ціну квитка «соціальною». Безкоштовним буде вхід для людей з інвалідністю 1 та 2 груп і дітей, чиї батьки загинули під час воєнних дій на сході України.

Під час адаптивного карантину в просторі передбачені вхід у масках, обмеження кількості відвідувачів (квитки можна придбати завчасно із фіксованим часом) і дезінфекція інтерактивних елементів експонатів.

Фото: Музей Науки