«Свет» – новий проєкт від засновників бібліотеки BOtaN, яка припинила роботу через виставлення будівлі на продаж. На противагу попередньому проєкту «Свет» називають «бібліотекою знань» – він поєднує освітні заходи в онлайн- та офлайн-режимі. Відкривають заклад також на Воздвиженці, на вулиці Дегтярній. Початок роботи – у неділю, 21 липня.

Фото: Марго Дідіченко

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Концепція

«Свет» – це новий простір із безкоштовною бібліотекою, подієвим майданчиком та онлайн-лекторієм, який разом із партнерами відкривають засновники бібліотеки BOtaN Олексій Іванов та Альона Іванова. Співвласники називають його «бібліотекою знань». «BOtaN був бібліотекою книг, а «Свет» – це бібліотека знань. Адже у знань значно більша аудиторія, ніж у книг. Тому новий простір більший і за масштабом, починаючи від площі і закінчуючи об’ємом контенту, який ми будемо виробляти», – розповідає співзасновниця Іванова.

«Свет»

Де: м. Київ, вулиця Дегтярна, 29

Коли: 10:00-20:00

Сайт

«У BOtaN ми хотіли зробити сучасну бібліотеку: красивий і комфортний простір, де зручно було б читати книжки, – розповідає співзасновник Іванов. – Але у певний момент зрозуміли, що сучасної бібліотеки все-таки не вийшло; це була класична бібліотека, просто з певними фішками».

Додає, що у його розумінні сучасна бібліотека – це про новітні формати. «Коли ми будували «Свет», відштовхувалися передусім від форматів, подачі та зберігання інформації. Врешті прийшли до того, що сучасний освітній контент – це книги, заходи та онлайн-формати на зразок лекторію», – пояснює Іванов, який також є керівним партнером бренд-агенції «Тень».

На одній зі стін у «Свет» напис «Мы существуем, чтобы каждый, кто хочет, – мог!». У просторі кажуть, що всі знання оцінюють насамперед за критерієм утилітарності. «Якщо ми пропонуємо людині певні знання, то вона повинна розуміти, як їх застосувати. Круто, коли приходить лектор і розповідає, як він запустив успішний проєкт. Але треба ще й зробити так, щоб його досвід могли застосувати люди, які прийшли його послухати», – пояснює Іванова. Серед перших анонсованих лекторів – психотерапевт Спартак Суббота та спеціалістка з етикету Анна Чаплигіна.

 Зазвичай лекції та онлайн-курси будують за схемою «ти класний чувак, приходь до нас почитати». Тепер я розумію, що це так не працює. Коли ми запрошуємо людину як лектора, думаємо інакше. Я кажу: «Дивись, у тебе є знання. А в нас є фізична локація та онлайн-платформа, де їх можна продати. Ще в нас є методист, який допоможе витягнути знання у тебе з голови і зробити з них продукт. А також тренер із публічних виступів, який допоможе не хвилюватися. Крім того, є дизайнер, який правильно подасть цю інформацію і зробить твою презентацію красивою. І все це навіть буде відкриватися на проєкторі та працювати!

Альона Іванова

співзасновниця бібліотеки знань «Свет»

У «Свет» кажуть, що не конкурують з іншими освітніми проєктами. «Наші конкуренти – не бібліотеки, а кінотеатри. Я хочу конкурувати з індустрією розваг», – розповідає Іванов. Додає: «Якщо перерахувати список певних освітніх проєктів, я можу по кожному з них пояснити, чому ми не конкуренти. Якщо до нас прийдуть люди з цих проєктів і запропонують співпрацю, ми будемо до неї абсолютно відкритими. Але я дуже хочу, щоб ми конкурували за час людей із кінотеатром, рестораном, парком чи Atlas Weekend. Хочеться, щоб люди відчували потребу у знаннях».

Локація

Місце для бібліотеки знань «Свет» знайшли на вулиці Дегтярній на Воздвиженці. У нового простору на першому поверсі будинку площа майже вдвічі більша, ніж у BOtaN. Заклад має два входи, які змінюватимуть як основні залежно від сезону, оскільки гардероб облаштували біля одного.

За проєкт відповідала команда Сергія Махна Sergey Makhno Architects. Архітектори об’єднали два різні приміщення, які орендували власники, і розділили їх на кілька зон. Основну зону називають трансформером: вона слугує і бібліотекою, і читальним залом, і подієвим майданчиком, під’єднаним до мультимедійної системи з трьома проєкторами. «В основний час це бібліотечна зона з безкоштовним відвідуванням: можна сісти і почитати книгу. Під час заходів ж вона перетворюється на лекторну залу – це можна зробити за 15 хвилин завдяки натисканню кількох кнопок», – каже Іванов. Усього ця частина приміщення може вмістити до сотні відвідувачів. «В абсолютному комфорті – 70 людей. У стилі київських локацій – 100 людей», – жартує співзасновник.

Окрім того, у просторі є закрита зала, яку можна використовувати для проведення презентацій і майстер-класів. На стіні напис «Встречают по уму». У цьому приміщенні – 30-50 посадкових місць. У бібліотеці кажуть, що не проводитимуть заходи у двох залах одночасно, тому за потреби людина, яка прийшла у читальну залу, зможе переміститися на час лекції в іншу. Утім, в окремі дні простір можуть закривати на певні заходи. Повний розклад і відповідні анонси оперативно публікуватимуть на сайті проєкту.

Також у просторі знайшли місце для технічної частини з ресепшеном, вбиральнями, зоною з кавовою машиною, а також для мітинг-руму і кабінету керівництва. Зонували приміщення завдяки ідеї з увігнутими жерстяними стінами. Замість люстр – «банки» з колекції освітлення Сергія Махна. Підкреслили інтер’єр освітленням у формі хрестиків, які повторюють символ на логотипі «Свет».

Приділили увагу в просторі й системі вентиляції. «Мені буває складно на офлайн-івентах. Якщо захід довгий, у закритому приміщенні я починаю засинати», – каже Іванов. Для розв’язання цієї проблеми встановили систему подачі та витяжки повітря.

Бібліотека

У «Свет» перевезли увесь книжковий фонд BOtaN, найближчим часом його почнуть поповнювати. Усі книжки з розділу нон-фікшн у бібліотеці знань розділили на три тематичні напрямки: соціальна взаємодія, діяльність та особистісний розвиток. «Перша категорія допомагає будувати стосунки з іншими людьми, друга дає прикладні знання, які дають змогу реалізуватися в професії, а третя допомагає будувати стосунки вже із самим собою», – пояснює співзасновниця Іванова. За таким принципом розділили й лекції «Свет».

Запитуємо, до якої категорії можна зарахувати колекцію Стівена Кінга на одній із верхніх полиць. «Я могла б сказати, що Кінг – це про особистісний розвиток і діяльність, тому що там і про стосунки з собою, і про те, як навчитися вбивати людей. Але це було б уже занадто», – жартує Іванова. Хоч додає, що для корпоративних клієнтів «Свет» може ділити за категоріями й художню літературу. Іванов уточнює: важливою частиною проєкту є розробка навчальних продуктів для компаній у сегменті B2B.

На полицях «Свет», до прикладу, останні романи Сергія Жадана, а також «Номінація» Юрія Іздрика і «Сьомга» Софії Андрухович. Поряд із книжками українських видавництв («Нас люблять українські видавництва, постійно поповнюють наш фонд») – «Всесвітня історія танцю», «Нарис історії середньовічної Японії» та артбук архітектора Махна.

На відміну від BOtaN, у «Свет» не працюватиме система оренди книг. «На жаль, суспільство, на мій погляд, ще не готове до оренди. З тих самих причин, чому в нас не орендують, приміром, велосипеди та самокати», – каже Іванов.