У рубриці «Посилання» The Village Україна розповідає про сервіси, сайти, сторінки, телеграм-канали та блоги, варті вашої уваги.

У новому випуску – про додаток BioBin, який допомагає купувати продукти більш усвідомлено, економити на їжі та вчить відокремлювати органічні відходи.

Як це працює

Команда українських розробників створила додаток BioBin, що допомагає одночасно заощадити гроші на харчових продуктах і зберегти довкілля.

Спочатку користувачу пропонують завести окреме відро для органічних відходів удома та встановити загальний компостер у дворі. У програмі потрібно позначити, скільки овочів, фруктів, молочних продуктів, м’яса чи круп ви купуєте у вазі. А згодом слід зафіксувати, скільки залишків продуктів ви викидаєте у відро для органічних відходів. Маючи дані про середні ціни продуктів з українських супермаркетів, додаток підраховує, скільки грошей ви викинули на смітник. Так він допомагає більш усвідомлено ставитися до планування покупок, зберігання та споживання продуктів.

Окрім цього, програма заохочує користувачів компостувати органічні відходи, підраховуючи, скільки компосту ви отримали з решток їжі, скільки гумусу утворилося та скільки метану й вуглекислого газу не потрапили в атмосферу, завдяки вашому компостуванню.

За компостування додаток зараховує бали та місце в рейтингу серед інших користувачів.

Артем Миргородський

CEO BioBin


Яка мета додатку

У середньому, 60% нашого смітника – це органічні відходи. Сама по собі органіка нешкідлива, так само, як і скло, пластик, папір і метал окремо. Шкідливими вони стають, коли органіка та неорганіка на полігоні змішуються, починається процес гниття та виділяється понад 120 небезпечних газів – найгірший уплив на довкілля мають метан і вуглекислий газ. Окрім цього, у воду потрапляє фільтрат, що утворюється на полігонах. Ключова проблема, з якою погоджуються всі екологи, представники комунсервісів і КМДА, це те, що потрібно відокремлювати органіку від іншого сміття. Але Україна ще навіть не почала з цим боротися.

10 років тому я побудував будинок і почав компостувати. Так я побачив, як можна використовувати результати компостування в себе в городі та на клумбах. На своєму прикладі я зрозумів, що це просто. Так ти використовуєш повний цикл продуктів. Коли я почав працювати в IT, зрозумів, що можна поєднати технічні навички з моїм попереднім досвідом і створити додаток, який допоможе організувати процес відокремлення харчових відходів та управління своїм споживанням простим способом.

Поки що в Києві немає такої інфраструктури для відокремлення відходів, як у Берліні чи Брюсселі, де під будинки раз на два-три дні приїжджає окремий компостовіз і забирає органічне сміття на компостну станцію. Тому попри те, що ми – IT-компанія, ми турбуємося й про офлайнову частину.

Як організувати компостування

За словами Миргородського, користувачі можуть компостувати так, як їм зручно – це можна зробити у спеціальному домашньому компостері або в загальному в себе у дворі.

«Я зараз компостую в себе у дворі багатоповерхового будинку. Це дуже легко зробити – просто домовляєшся з директором ЖЕКу, головою ОСББ чи із сусідами, купуєш компостер і пропонуєш приєднатися сусідам. Вуличний компостер коштує від тисячі гривень. У своєму дворі я встановив такий кілька місяців тому, і семеро сусідів уже приєдналися», – розповідає Миргородський.

Також команда веде переговори з муніципальною владою та Київзеленбудом про можливість створення міської мережі контейнерів для компостування та компостної станції, де органічні відходи перетворюватимуть на добриво.

Про фінансування та розвиток

Для розробки бета-версії додатку й тестування в житлових комплексах Києва, команда отримала грант у 25 тисяч доларів від «Українського фонду стартапів».

Зараз BioBin на етапі тестування додатку користувачами. Для цього у дворах трьох житлових комплексів – «Місто квітів», «Квартет» і «Комфорт Таун» – встановили чотири компостери на 600 літрів, аби всі охочі могли викидати туди органічні відходи та відстежувати показники в додатку.

Після тестування восени 2020 року розробники планують внести правки в додаток, визначитися з бізнес-моделлю та вийти на український ринок. Згодом сподіваються масштабуватися в Європі, у містах, де інфраструктура для компостування вже налагоджена.

Бета-версія додатку доступна лише для Android, проте після тестування розробники обіцяють додати версію для iOS.

Спробувати додаток можна тут.