The Village Україна запускає нову рубрику «Посилання», де будемо розповідати про сайти, сторінки, телеграм-канали та блоги, варті вашої уваги.

Перший матеріал – про спільноту «Свій.Док». Це блог українських лікарів в Instagram, де вони діляться перевіреною інформацією про лікування та профілактику. Зокрема, розповідають про те, як захиститись від застуди, чому виникають панічні атаки та що краще їсти на сніданок.

Засновниці блогу – дві лікарки, які захотіли вивести українське медичне блогерство на новий рівень. А також працювати над обізнаністю українців у сфері медицини й розвінчувати поширені міфи. Майже за три місяці їм вдалося залучити 10 тисяч підписників.


Віолетта Лійка

сімейна лікарка, співзасновниця «Свій.Док»

Ми перевіряємо лікарів, які вступають до спільноти. Якщо спеціаліст не відповідає нашим вимогам, він не приєднується. Наприклад, лікар має дотримуватися принципів доказової медицини, мислити критично, постійно вчитися, сприймати поради та критику.

У нас є лікарі, які вичитують пости та перевіряють факти на достовірність. Щотижня є тема, на яку фахівці пишуть медичні науково-популярні пости, проводять прямі ефіри, де пацієнти можуть ставити свої запитання. Наприклад, вже обговорювали вакцинацію, ГРВІ, скринінги, психічне та сексуальне здоров’я.

За два з половиною місяці наш блог зріс до 10 тисяч підписників, ми не вклали жодного долара в рекламу. У нас понад 70 лікарів різних спеціальностей: від стоматологів до клінічних психологів. Вони пишуть науково-популярні пости для пацієнтів та лікарів інших напрямів. Наша аудиторія – 50% лікарі та 50% пацієнти. Глобально ми хочемо розвивати адекватне українське медичне блогерство та зробити його популярним.

Якщо кожен лікар, навіть якщо у нього 300 підписників, буде поширювати доказову інформацію, освіченість населення зростатиме. Медичні міфи, які вкорінились, потрохи зникатимуть. Ми дійдемо до того, що, коли пацієнт приходить до лікаря, він зможе оцінити його рекомендації та запитати: «Сорі, док. Але нащо? Це не доказово». Тобто наш блог також має розвинути в пацієнтів критичне мислення.


Вікторія Миронюк

лікарка-дерматовенеролог, співзасновниця «Свій.Док»

Ми знали, що російські медичні блогери досить активні в соцмережах, у них своя мережа, вони одне одного підтримують і спілкуються, обмінюються інформацією. В Україні такого не було, і я подумала, що було б круто створити щось схоже серед лікарів-блогерів, які поширюють якісний контент, та об’єднати аудиторії – людей, які цікавляться медициною та своїм здоров’ям.

Ми створили сторінку в Instagram, додали туди портфоліо всіх членів спільноти, щоб пацієнти могли легко знайти потрібного лікаря у своєму місті. Потім почали розвивати сторінку, створювати освітній контент, проводити прямі ефіри, публікувати актуальну інформацію про здоров’я та медицину.

Окрім того, що це корисна платформа для лікарів, вона корисна для пацієнтів: там можна знайти лікаря у своєму місті, який дотримується принципів доказової медицини, та отримати зрозумілу інформацію про медицину та здоров’я.

У нас в країні досить негативно налаштовані до лікарів, а ця платформа допомагає згуртувати пацієнтів та медиків. Є кліше, що лікар – ворог і хабарник, а ми хочемо показати, що є добрі, прогресивні спеціалісти, які допоможуть розв’язати проблему пацієнта та налагодити з ним партнерські стосунки.