Стефан Загмайстер – засновник компанії Sagmeister & Walsh, автор обкладинок Rolling Stones та Лу Ріда, його проект «The Happy Show» – найуспішніше у світі дизайн-шоу.

Video: KAMA

Стефан презентував у Києві свою документальну стрічку «The Happy Film». В українському прокаті стрічка до 31 березня.

The Village Україна публікує тези із лекції Стефана Загмайстера в K-A-M-A.

Я не прихильник термінів. Але варто розділяти різні види щастя. Воно може бути коротким, тривати кілька секунд. А може по кілька години. Це, наприклад, задоволення, яке отримуєш, спокійно пролежавши день на дивані під гарну музикою і з газетою в руках. Третій тип – коли розумієш, що робиш правильний життєвий вибір.

І це все – різні поняття. Наприклад, щастя від усвідомлення, що ти знайшов своє призначення, має дуже мало спільного з відчуттям оргазму (крім випадків, коли ти працюєш у сфері виробництва відео для дорослих).

У 40% випадків люди відчувають щастя, коли роблять щось, чим вони зазвичай не займаються. Якщо ви витрачаєте гроші, то значно ймовірніше ви станете щасливим, коли будете витрачати їх на враження, а не на речі.

Якби я був у депресії, то постійно переїздив би з країни у країну. Сам факт змін у житті робить людину щасливішою.

Вступні титри «The Happy Film»

Білий ти чи чорний, чоловік ти чи жінка, живеш у бідній країні чи заможній – всі ці речі мають мізерний вплив на ймовірність відчути щастя.

Красивий ти чи бридкий, інтроверт ти чи екстраверт – це взагалі не має значення для відчуття щастя.

Гроші важливі, але до певного рівня. Коли в США заробляєш 85000 доларів (50000 доларів на рік – середній рівень), подальше зростання прибутків не впливає на відчуття щастя. В цьому контексті збагачення може мати і негативні наслідки: так, ти їздиш на Ferrari, але твій двоюрідний брат-невдаха починає позичати у тебе гроші.

Старші люди зазвичай щасливіші за молодих.

Якщо ти релігійний – це підвищує рівень щастя. Коли ти одружений, ти більш ймовірно щасливий, ніж коли ти один. Я не одружений і я не ходжу до церкви – тому у мене ще багато можливих шляхів, щоб ставати щасливішим.

У фільмі я спробував три способи підвищити свій рівень щастя: медитація, когнітивна терапія, медичні препарати.

Усі найщасливіші моменти мого життя пов’язані з закоханістю. Це є у фільмі, правда, тоді я ще був під дією медичних препаратів.

Ставлення до щастя у різних містах різниться. У моєму рідному місті (невелике австрійське містечко ближче до кордону зі Швейцарією) люди шукають щастя, стаючи майстрами своєї справи. Навіть тоді, коли це, здавалося б, не дуже престижна робота. Якщо ти підеш до м’ясника – він буде фантастичним м’ясником. Все буде ідеально зроблено, він буде пишатися своєю роботою.

У Відні все інакше. Там панує уявлення про те, що якщо ти щасливий – ти, ймовірно, тупий. Бо якби був розумним, то розумів би всю трагічність життя.

В США всі сконцентровані на щасті. Щастя навіть згадано у конституції. Саме тому у Штатах люди більше розчаровуються, коли не отримують його.

Трейлер фiльму

Фестивальний трейлер «The Happy Film»