2020 рік для формату подкастів – великий, перш за все, у плані цифр.

Spotify нарахував у своєму каталозі 1,9 млн подкастів, Apple Подкасти трохи менше – 1,6 млн. Виробляють їх як окремі люди – блогери, стендап-коміки, телеведучі й зірки – так і медіакомпанії та ЗМІ – від гігантів до невеликих блогів. Формату властива дешевизна, а платформи, на яких можна слухати подкасти – Apple, Google, Spotify, SoundCloud тощо – легкі та зрозумілі у використанні: як для виробників, так і для слухачів.

В Україні за останній рік також з’явилося чимало цікавих подкастів, які збирають навколо себе нову аудиторію. Ми попросили людей, яким цікаві подкасти, розповісти, які проєкти вони слухають – як в Україні, так і загалом – і чим вони для них є цінними.

Богдана Неборак

культурна менеджерка, подкастерка


Я слухаю подкасти для того, аби довідатися щось нове й потрапити в розмову, у якій у реальному житті, швидше за все, не опинилася б. Як слухачка я люблю цей ефект «розмови в голові» у класній компанії. Ефект стараюся перенести на власний подкаст, ніби кажу слухачеві: «Камон, я тут і говорю з тобою, ти не самотній».

Vertigo. Filmspotting

Мені дуже сподобався другий сезон цього подкасту, розмовний. Журналістка та кінокритикиня Анна Дацюк запрошує до себе в подкаст людей українського кіно й обговорює з ними індустрію. Розмови короткі та місткі. Я цікавлюся кіно як глядачка й хотіла б краще розуміти, що відбувається з українськими фільмами, звідки беруться сюжети та як працюють режисери, який уплив має критика та відгуки. У мене так з усіма розмовними подкастами про культуру: хочу надихнутися, запозичити щось для себе та підглянути за життям інших

 Лінк


InVogue. The 1990s

Я багато думаю про дев’яності, адже цей час – уже історія та архів, хоча в моїй свідомості він ще дуже актуальний, з нами. Так от – це подкаст, до створення якого долучаються редакції VOGUE по всьому світові, і розбираються, як естетика дев’яностих уплинула на нас усіх. Мода в цій історії є частиною культури, це подобається мені чи не найбільше. Подкаст анонсувала Анна Вінтур, вона круто демонструє те, що мода є частиною культури, адже на вечірці Met Gala у 2019 Вінтур обрала темою метафору з чи не найвідомішого есею Сьюзен Зонтаґ «Нотатки про кемп». Від подкасту враження такі ж: найвідоміші модні доми, ключові тренди, найважливіші міста – кожне з цих явищ добре контекстуалізоване й пов’язане із сучасністю

 Лінк


The Book Review

Це подкаст видання The New York Times. Коли я читаю класичні твори на кшталт романів Кундери, то завжди шукаю рецензії, які виходили на них у NYT. Колись купилася на те, що там ніколи немає літературознавства задля літературознавства. Ці огляди лаконічні, у доброму сенсі заземлені – поєднують книжку зі світом, у якому вона існує. Від подкасту залишається точно таке ж враження глибокого, але легкого обговорення літератури та життя самих письменників.

 Лінк


Michelle Obama Podcast

Мені сподобалася біографія Мішель Обами «Становлення», бо там на питання: «Як встигати все?», вона відповідає, що ніяк. Цю тему нормального життя, у якому можна зуміти багато, але не все, Мішель розвиває у своєму розмовному подкасті.

Встигати все неможливо. Коли ти корпоративна юристка, ти не волонтерка. Коли ти дружина кандидата у президенти, ти не готуєш удома й не встигаєш достатньо бути з дітьми. Коли ти перша леді, то ти не приватна особа.

Бувають проблеми: з університетами, стосунками, роботами, вагітностями, цілями. Щобільше, ти можеш не досягнути навіть дуже благородної мети, навіть якщо розбиватимешся за неї – це життя й так воно стається, хоч ти у Принстоні вчишся, хоч у Гарварді, хоч в університеті Шевченка.

 Лінк


The New Yorker: Fiction and Poetry

The New Yorker обрав суперпростий формат, і він, на мою думку, найкращий. Сучасні автори читають тексти старших колег, що були колись опубліковані в New Yorker, а потім описують враження. Це найпростіший і дуже приємний спосіб читання та рефлексії, а ще можна перевірити, чи ті ж питання я поставлю до оповідання Еліс Манро, що їх поставить собі Маргарет Етвуд. Дуже приємне відчуття інтелектуального товариства. А ще для мене це спосіб знайти для себе нових авторів, яких захочу почитати.

 Лінк

Юрій Марченко

головний редактор Platfor.ma


Дисклеймер: я вболіваю за подкасти як медіа, тому симпатизую «Аристократам», «Радіо Поділ», «Радіо НВ», «Сковороді», The Village, «Скорботі», «Куншту» та іншим, хто робить це методично. І підписаний на більшість із них.

Але тут розповім про ті, які слухаю все ж найчастіше (окрім, вибачте за рекламу, власних «Диких мандрів», бо їх я слухаю завжди просто через те, що так треба). До того ж про ці три, можливо, не всі знають.

«Полчаса кардио»

Подкаст родом із Білорусі. Тут люди обговорюють секс і стосунки. Я натрапив на нього випадково, але затягнула атмосфера якихось дружніх посиденьок. При цьому до посиденьок приєднуються стриптизери, лесбі-пари, БДСМ-ники та інші хороші люди.

До речі, приємний бонус – якщо послухати кілька випусків «Полчаса кардио«, то алгоритм зрозуміє, що ви хтива тварина, і почне підсовувати вам у рекомендовані подкасти про секс з усього світу. Принаймні, у мене сталося саме так.

 Лінк


Modern Love

Усе починалося з щотижневої колонки в одній із головних газет планети – The New York Times. Далі Modern Love стало ще й книгою, телешоу і, оскільки воно в цьому тексті, подкастом. Загалом це чуттєві, веселі, сумні, іронічні, пронизливі й душевні історії про те, якою різною буває любов. Як люди сходяться, розходяться, як кохаються та сваряться, як живуть і вмирають – разом і поодинці.

Тексти з колонки читають суперзірки (скажімо, Ума Турман про увагу до трагедії в сім’ї) і просто зірки (ну, наприклад, актор із «Статевого виховання» – про те, чому чоловіки не кажуть один одному: «Я тебе люблю»).

Усього випусків уже понад 250, тож ви точно щось для себе знайдете. А останній наразі – історія літньої жінки, що втратила чоловіка перед пандемією. Вона переповідає історію свого життя: як познайомилися з чоловіком, як проживали щасливі й сумні часи, як він щодня приносив їй каву в постіль. І як у певний момент уже вона почала носити йому ранкову чашку – через його хворе серце. І як він помер. І як вона живе далі. І, можливо, це буде найтепліше й найніжніше, що ви почуєте за довгий час.

 Лінк


«Говорить Жадан»

Головний письменник країни кличе у студію яскравих людей із різних сфер (Олег Скрипка, Уляна Супрун, Віктор Придувалов) і говорить із ними. Говорить як Жадан. Не думаю, що потрібна ще якась додаткова аргументація, правда ж?

 Лінк

Марина Батуринець

директорка школи Bazilik


Моя історія з подкастами почалася весною 2020 року.

До цього моменту я слухала їх хаотично, коли натрапляла в мережі на конкретні випуски різних подкастів. Так я зрозуміла, що для мене – це біг.

«ЇЇ» подкаст

Це подкаст про сильних жінок. Саме з нього почалася моя історія з подкастами. Wonderzine Україна покликало мене в цей проєкт як гостю. Потрібно було виділити годину часу та уважно послухати. Вийшла на пробіжку. За якийсь час вийшло так, що я прослухала всі епізоди подкасту.

 Лінк


«Простими словами»

По-перше, я вже не перший рік у терапії й мені цікаво послухати інші думки з тем, що я колись порушувала зі своїм терапевтом. По-друге, я розумію, наскільки зараз важливо показувати, що терапія, психологія – це не про хворих на голову, це про своє ментальне здоров’я.

 Лінк


«Історії кіно»

Коли мені подобається якийсь витвір мистецтва – хочеться більше знати про його створення. Картини, книжки, кіно – усе. Історія створення – це ще один витвір, як на мене. Антон Долін уміє розповідати так, що я можу переслухувати по 2–3 рази

 Лінк


«П.Б.Л.Б» від Макса Бахматова

Цей подкаст у мене поки що в закладках. Відклала його для себе, бо деякі герої мені знайомі та викликають симпатію. Буду слухати, щоб краще зрозуміти, як ми всі разом можемо зробити інфраструктуру Києва кращою.

 Лінк


Олексій Тарасов

головний редактор «Радіо НВ»


Що б я слухав, якби в мене був час:

Talking Sopranos

Два актори з найкращого серіалу в історії обговорюють кожен епізод кожного з шести сезонів.

 Лінк


WTF

Комік Марк Мерон розмовляє з Кіраном Калкіним, Патті Сміт та іншими людьми з шоу-бізнесу. Уже є понад 1 000 випусків

 Лінк

Що я слухаю насправді

«Рахуємо чужі гроші»

Кожен понеділок починаю з цього подкасту: ніхто в Україні дотепніше не розказує про актуальні бізнес-новини, ніж Ілля Кабачинський та Антон Полєсков.

 Лінк


«Що відбувається»

Експерти та журналісти розкривають головну тему дня (дивні сни під час пандемії, поява електрошокерів в української поліції й так далі) усього за 7 хвилин кожного ранку з понеділка до п’ятниці.

 Лінк


«Це розкіш»

Змушений слухати «першу чесну програму про лакшері-індустрію», яку ми записуємо з Васею Фроловою. Кожен епізод відповідає на два питання: «Чому це стільки коштує?» та «Чому люди це купують?».

 Лінк

Валерія Толочина

маркетинг-директорка Megogo


Я слухаю подкасти в дорозі. Коли йду, біжу чи їду, то прямо кайфую, що цей час проводжу з користю. А почалося все з рекомендації друга, як новий тренд, так і затягнуло.

«Феномени»

Подкаст про особистості, компанії та явища, які стали феноменами свого часу. Тут і про Кріштіану Роналду, і про Гаррі Поттера, і про Еда Ширана та навіть про TikTok, стендапи й інді-гру Among Us.

 Лінк


«Дикі мандри»

Вмикаю цей подкаст – і уявно подорожую. Тут найцікавіше про міста та країни, де слід побувати, ще й ведучий – Юрій Марченко. Чого тільки варті історії про Чорне та Азовське моря.

 Лінк


«Рости як бамбук»

Подкаст від неймовірних дівчат для тих, хто хоче розширити власні кордони. Багато інсайтів про те, як навчатися та жити за кордоном, які професійні вміння важливі у 2020 році та багато іншого.

 Лінк


«Люди»

Це подкаст про нібито звичайних, але таких незвичайних людей. Тут про цікаві професії, про особистості й захоплення. Нещодавно слухала неймовірну історію про фельдшера швидкої допомоги – це до мурашок на шкірі, справжні герої.

 Лінк


Ярослав Друзюк

редактор The Village Україна


Я слухаю подкасти щодня, зазвичай перед сном, на пробіжці чи під час виконання монотонної роботи.

The Daily від The New York Times

Слухаю в щоденному режимі, радий, що Майкл Барбаро обігнав у топі американського Apple Podcasts Джо Роґана й усі подкасти про вбивства. Зі схожого формату стислих регулярних подкастів про глобальну інформаційну повістку – Today Explained від Vox, Today in Focus від The Guardian і (майже щоденні) суто американські Pod Save America та Pod Save The World.

 Лінк


Eater’s Digest

Оскільки я веду на The Village гастрономічну тему, намагаюся стежити за тематичними подкастами. Найчастіше приділяю час Eater’s Digest, за висвітлення впливу пандемії на ресторанний бізнес у США їм треба видати всі можливі премії Джеймса Бірда. Класно вписався в цей формат шеф-кухар і ресторатор Девід Ченґ, його The Dave Chang Show можна рекомендувати всім – незалежно від рівня занурення в кулінарну справу. Також слухаю подкаст про коктейльну культуру Bartender At Large й уже протягом тривалого часу шукаю щось подібне про культуру кави.

 Лінк


Still Watching і Little Gold Men від Джоанни Робінсон

Останнім часом найчастіше слухаю подкасти про попкультуру – розвантажити мозок вони допомагають найкраще. Раджу всі (десятки?) подкастів, які веде редакторка Vanity Fair Джоанна Робінсон. Я підсів на її контент на піку популярності «Гри престолів». Зараз вона є співведучою подкастів Still Watching (про актуальні серіали) і Little Gold Men (про сезон нагород) на платформах Vanity Fair.

Ну і (запізніле) відкриття 2020-го – це великі наративні подкасти. Патрік Редден Кіф зробив медіаформат року з Wind of Change про історію написання однойменної пісні Scorpions, у якій поєднав Холодну війну, божевільні теорії та репортаж із київського Палацу спорту. Частково в цю категорію можна віднести і The Catch & Kill Podcast: лауреат Пулітцера Ронан Ферроу адаптує книгу про викривання Гарві Вайнштейна і половини Голлівуду. Книга, звичайно, краща, але варто послухати хоча б заради інтерв'ю Роуз Макґован в останньому епізоді і того, як сам Ферроу зачитує окремі епізоди в ролях.

Олександра Буринська

головна редакторка Cosmopolitan


Подкасти для мене – додаткові вуха, щоб чути та розуміти цей світ. Я можу слухати цікаві інтерв’ю, вивчати психологію та медицину, надихатися та сміятися будь-де. І цей формат наразі мені підходить максимально, бо більшість часу я рухаюся з навушниками у вухах.

The Michelle Obama Podcast

Обожнюю Мішель, не тільки як дружину експрезидента США, але як круту особистість і жінку. Із задоволенням проковтнула її біографію, фільм, а тепер і подкаст, де вона разом зі своїми друзями та членами родини обговорює життєві теми.

 Лінк


«Человеку нужен человек»

Канал Каті Гайдут, яку знаю особисто, і спосіб життя якої мені теж імпонує. Катя запрошує в гості на інтерв’ю різних людей і будує з ними цікаву розмову. Дуже часто розкриваю для себе цих людей зовсім з іншого боку – завдяки Каті.

 Лінк


«Как (не) выйти замуж»

Дівчата Ліза та Зіна розбирають усе, що коїться навколо стосунків між чоловіком і жінкою: чи варто одружуватися, різниця у віці, що таке жіноче щастя, секс після весілля та багато іншого. Кожного разу, як послухаю новий епізод, наче посиділа в кафе з подружками.

 Лінк


Staying In with Emily & Kumail

Відкрила для себе цей подкаст під час карантину. Обидва ведучі – досить відомі американські письменники та сценаристи Емілі та Кумейл. Поки весь світ сидів удома, вони вирішили запустити цей подкаст, де радять усе, що допоможе не з’їхати з глузду в чотирьох стінах: від підбірок цікавих фільмів, інтерв’ю й до порад щодо емоційного стану, кулінарних рецептів і новин світу. Прикольно, що кожного разу це може бути зовсім інша, але дуже цікаво розгорнута, тема.

 Лінк


MusiCures

Якщо музику можна вважати своєрідним подкастом, то для мене це підбірки Даші Коломієць. Нещодавно вона якраз відсвяткувала 100 епізод. Даша, як музикальний терапевт, який знає, що саме тобі потрібно почути цієї миті.

 Лінк

Софія Пилипюк

заступниця головної редакторки Wonderzine Україна, подкастерка


Люблю подкасти: у мене збережено близько 40 шоу, за якими я стежу, хоч деякі слухаю лише по кілька випусків. Проте є такі, до яких повертаюся протягом тривалого часу. Ось деякі з них:

I Weigh

Спочатку я дізналася про Джамілу Джаміл як про активістку, а вже потім як про акторку серіалу Good Place. Вона заснувала інклюзивне Instagram-ком’юніті I Weigh («Я важу») про любов до себе та бодіпозитив. Джаміла каже: «Моя вага – це не лише моє тіло», і я не можу не погодитися. В однойменному подкасті цього ком’юніті вона веде з гостями чесні розмови про вразливість і прийняття себе. Мої улюблені випуски: з Різ Візерспун, Біллі Портером і Глорією Стайнем.

 Лінк


Today, Explained

Це подкаст американського медіа Vox, яке для мене є взірцем пояснювальної журналістики. Кожен випуск присвячений головній новині дня, яку ведучий розбирає разом з експертами. За 20 хвилин можна розібратися і в американській виборчій системі, і в тому, як жінки потерпають від безробіття під час пандемії. Слухаю його, щоб не лише бути в курсі світових подій, а й дійсно зрозуміти їх.

 Лінк


«Простими словами»

Спочатку рубрика на The Village Україна, а потім і подкаст допомогли мені не боятися психотерапії й потреби розбиратися зі своїми емоціями. А це, мабуть, одна з найкращих інвестицій, які я робила для себе за останній час. Досі радію, але вже давно не дивуюся, коли бачу «Простими словами» в топі Apple Podcasts.

 Лінк


Mincultpryvit

Цей подкаст я відкрила для себе восени: працюючи з дому, узяла за правило виходити на прогулянку ввечері після закінчення роботи. І цей подкаст став хорошим супроводом. Мені сподобався формат: не інтерв’ю, а саме бесіди з цікавими людьми. Рекомендую всім, хто зараз теж відчуває нестачу розмов на кухні в когось у гостях. Улюблений випуск: той, що з вагона СВ в потязі «Київ – Ужгород».

 Лінк


«Секс как есть»

Якщо вважати улюбленим подкастом той, у якого слухала кожен випуск – тоді «Секс как есть» підпадає під формулювання, хоч у нього ще небагато випусків. Його ведучі – три співзасновниці українського проєкту секс-освіти «Вперше». У ньому дівчата діляться власними історіями та дозволяють слухачам ділитися своїм досвідом чи ставити питання, попередньо збираючи їх перед записом випуску.

 Лінк

Юрій Поворозник

співзасновник видання Vertigo


Для мене подкасти – це можливість долучитися до чужої розмови або зануритися в абсолютно нову реальність, яку можна візуалізувати як завгодно.

Welcome to Night Vale

Сюрреалістичний і містичний подкаст, який розповідає про життя містечка Найт Вейл, де постійно відбуваються дивні події. Ідеальна атмосфера таємничості дозволяє повірити, що ти зловив випадково радіосигнал з альтернативного світу.

Подкаст виходить з 2012 року й за той час автори – Джозеф Фінк і Джеффрі Кренор – встигли випустити три романи про Найт Вейл і продали права на телеекранізацію.

 Лінк


«Антропоцешо»

Подкаст про життя в епоху антропоцену, який виходить на «Радіо Поділ». Маша Бучельникова та Стас Оленченко примудряються одночасно й наганяти паніку, і заспокоювати, допомагаючи знайти точку опори в сучасному світі.

 Лінк


Fighting In The War Room

Якось інді-продюсер Da7e Gonzales вирішив зробити подкаст про попкультурні події. Запросив заступницю головної редакторки Vanity Fair Кейті Річ, старшого редактора Polygon Метта Патчеса, старшого редактора IndieWire Девіда Ерліха – і зробив ледь не ідеальне шоу про культуру, яка проноситься повз нас із величезною швидкістю.

 Лінк


WTF with Marc Maron

з 1 вересня 2009 року, коли вийшов перший епізод подкасту, Марк Мерон записав 1 154 випуски! Серед його гостей були: на той момент президент США Барак Обама, ледь не всі відомі коміки та стендапери, численна кількість акторів і музикантів. Подкаст Мерона вважається одним із найкращих у жанрі інтерв’ю – і не дарма. Марк не лише ідеально розкриває героїв, а й часто вступає з ними у прямі конфронтації.

 Лінк

Список подкастів: