Дослідницька компанія «Kantar Україна» опублікувала список найпопулярніших сайтів серед українців, і перше місце традиційно посів Google. Пошукова система знає десятки способів, як правильно зварити рис, поміряти тиск і посадити картоплю. Та як обрати той, який буде найефективнішим і найзручнішим?

KredoBank теж дбає про ефективність та зручність, тому пропонує користувачам отримати новий досвід користування банківськими послугами – Правильну картку. Її перевагами є безплатне обслуговування, зняття готівки у всіх банкоматах України без комісії, відкриття відразу чотирьох рахунків у різних валютах і 6% на ощадному рахунку.

The Village Україна разом із KredoBank зібрали популярні серед українців запити «Як правильно__» в Google за останній рік і попросили експертів дати «дорожню карту» до кожного з них. Після цього матеріалу ви навчитеся писати ідеальне резюме та дізнаєтеся кілька лайфхаків, як правильно користуватися банківською карткою.

Як правильно писати резюме

Якщо хочу отримати роботу мрії

83 200 запитів

Віра Проценко

кар’єрна консультантка

Віра Проценко

кар’єрна консультантка

Перше, що треба тримати в голові, – це те, що цікавить роботодавця: досягнення, ключові навички, знання специфічних програм, цікаві проєкти та цифри. Бізнесу важливо, скільки ви можете заробити саме для нього.

На що роботодавці звертають увагу в резюме?

На перегляд одного резюме рекрутер витрачає максимум хвилину часу. І якщо ви не врахували основні правила резюме, яке «продає» вас як кандидата, іншого шансу може й не бути. Перше, що треба тримати в голові, – це те, що цікавить роботодавця: досягнення, ключові навички, знання специфічних програм, цікаві проєкти та цифри. Бізнесу важливо, скільки ви можете заробити саме для нього.

Які є універсальні правила хорошого резюме?

Ось на що треба звертати увагу:

  1. Досвід роботи. Це ваші досягнення, сильні якості й експертиза. Роботодавцю цікавий не процес, а результат.
  2. Місця роботи. Розкажіть про компанії, де ви працювали. Лаконічно, але так, щоби було точно зрозуміло, в якій сфері та з якими масштабами мали справу.
  3. Стиль написання. Використовуйте термінологію, яка притаманна вашій спеціалізації. Іншими словами, говоріть мовою роботодавця.
  4. Подача. Резюме має легко читатися та підсвічувати найважливіші моменти професійного життя.
  5. Грамотність. Помилки в резюме – як пляма на білосніжній сукні haute couture. Використайте програму для перевірки орфографії та пунктуації.

Лайфхак:

На співбесіді не починайте розповідь про себе зі школи, ВНЗ і сімейного статусу. «Nothing personal just business» – саме ця фраза якнайкраще говорить про те, що насамперед цікаво майбутньому роботодавцю.

Які головні помилки роблять у резюме?

З правилами розібралися, а тепер два слова про помилки:

  1. Не вказуйте домашню адресу, сімейний статус, рік народження – це нічого не дає роботодавцю.
  2. Слідкуйте за хронологією подання. Починайте з найсвіжішого та найважливішого: останнього чи найбільш релевантного місця роботи, інші – стисло. Те саме стосується й розділу про освіту.
  3. Уважно підбирайте фото. Воно має бути в хорошій якості, актуальне, в діловому стилі або smart casual. Без фото в купальниках, на мотоциклах, із друзями й іншого.
  4. Будьте конкретними та лаконічними – в рекрутерів немає часу на ваші мемуари. Дві-три сторінки більш ніж достатньо, щоб розповісти про себе та зацікавити роботодавця.

Ольга Маслова

кандидатка біологічних наук, засновниця науково-популярної ініціативи Nobilet

Як правильно спати

Якщо тільки прокинувся, а знову хочеться спати

309 000 запитів

Ольга Маслова

кандидатка біологічних
наук, засновниця
науково-популярної
ініціативи Nobilet

Скільки насправді годин потрібно спати?

Умовна норма нічного сну для молодих і здорових людей – 7–9 годин, але точну тривалість кожна людина має визначити індивідуально, адже вона залежить від генетичних і психосоціальних чинників, а ще – від пори року та навантажень.

В ідеалі використовувати ліжко для двох справ на одну літеру: сну та сексу. Їжа чи робота в ліжку заважають мозку створювати асоціації, що допомагають швидше налаштовуватися на сон.

Які умови важливі для комфортного сну?

  1. Світло. Для комфортного сну важлива не тільки повна відсутність світла вночі, а і його правильний розподіл протягом дня – вранці та вдень світла має бути багато, воно має бути холодним і яскравим, а ось увечері світла має ставати менше й переважати тепле та тьмяніше, особливо за 3–4 години до сну.
  2. Температура. Вночі має бути прохолодніше, але як і зі світлом – важливо, щоб організм відчував саме зміни температури, а не просто мерз цілодобово. Щоб допомогти тілу в регулюванні температури, можна використовувати гарячу ванну за кілька годин до сну.
  3. Звук. У різних людей різна чутливість до звуків під час сну, але бажано створити комфортні для себе звукові обставини. Для когось це повна тиша, для когось – білий шум, а хтось звик засинати під музику, і неважливо яку – Rammstein чи Чайковського. Важливо, щоб це працювало для конкретної людини, а в підсумку вона могла сказати, що в цих умовах добре виспалася.

  1. «Атмосфера в ліжку». В ідеалі використовувати ліжко для двох справ на одну літеру: сон і секс. Їжа, робота й інші справи в ліжку заважають мозку створювати асоціації, що допомагають швидше налаштовуватися на сон.

Лайфхак:

створити правильні світлові обставини для якісного сну можна за допомогою сучасних форм освітлення, масок, спеціальних штор і світлових будильників.

Що робити тим, хто страждає на безсоння?

Головне, що сьогодні радить світова «сонна» спільнота – це: 1) перевірити чинники гігієни сну, 2) визначити хронотип та адаптувати під нього свій режим. Потім поступово прибирати психофізіологічні причини й у низці окремих випадків застосовувати медикаментозне лікування, призначене лікарем. А для того, щоб у цьому всьому розібратися, рекомендую досліджувати теорію сну за допомогою перевірених ресурсів, наприклад, книжки «Коли я нарешті висплюся?»

Як правильно користуватися банківською карткою

Якщо хочу отримати максимум від цього досвіду

366 000 запитів

Андрій Мельник

директор департаменту
маркетингу KredoBank

Андрій Мельник

директор департаменту маркетингу KredoBank

Зручно мати обмін валют в онлайн-банкінгу. Якщо ви маєте картку в євро, можете перекинути собі кошти з гривневої картки за вигідним курсом та оплатити обід десь у Португалії з мінімальними втратами на конвертації та комісії.

Як користуватися карткою за кордоном?

Варто поділити це запитання на два напрями: розрахунки та зняття готівки.

  1. Розраховуйтеся в закладах і магазинах у валюті тої країни, в якій перебуваєте. Коли вас на касі, наприклад, у Польщі, просять обрати на терміналі в злотих чи у гривні (чи доларах), то обирайте злоті.
  2. Під час зняття готівки користуйтеся банкоматами банків, які присутні в цій країні. Наприклад, не раджу знімати гроші в банкоматах Euronet (це мережа, у якої немає власного банку). Там висока комісія, до 20%.

Деякі українські банки мають партнерів за кордоном, як-от KredoBank має PKO Bank Polski в Польщі. Зняття готівки в банкоматах цієї мережі буде без комісії.

Як краще обмінювати валюту за кордоном?

Дізнайтеся, чи обмінник не бере комісії. Буває, що там курс значно вигідніший, але це може говорити про те, що там висока комісія. У результаті ви втратите більше, ніж якби обміняли за нижчим курсом.

Варто користуватися обмінниками у відділеннях банків, які присутні в цій країні. А ще зручно мати обмін валют в онлайн-банкінгу вашого банку. Якщо ви маєте картку в євро, можете перекинути собі кошти з гривневої картки за вигідним курсом та оплатити обід десь у Португалії з мінімальними втратами на конвертації та комісії.

Як правильно вставляти картку в банкомат?

Якщо в картки є чип – просто вставляйте чипом уперед. Ідеально – коли картка виготовлена з вертикальною орієнтацією. Тоді інтуїтивно розумієш, яким боком вставляти її в банкомат.

Але таке є не у всіх банків, тому пам’ятайте:

  1. Картку треба вставляти в банкомат завжди лицьовим боком догори.
  2. Якщо картка з чипом – то лицьовим боком догори та чипом у банкомат.
  3. Якщо картка без чипа – то лицьовим боком догори та магнітною стрічкою донизу так, щоби вона розташовувалася праворуч.

Як поповнити картку через термінал?

Сама процедура проста, але я б радив звернути увагу на такі моменти:

  1. Термінал може не давати решту. Якщо решти не дає, дізнайтеся, чи можна її направити на поповнення мобільного, платіжну картку або на благодійність.
  2. Деякі термінали не приймають купюри 1, 2, 5 гривень. Врахуйте це, коли хочете внести до термінала точну суму.
  3. Якщо вам потрібно внести велику суму готівки, зверніть увагу на те, чи термінал зможе її «проковтнути», і за який час. У деяких терміналах є можливість пачками вносити до 1200 купюр протягом хвилини. Це значно економить час і нерви.
  4. Поповнення до 5000 гривень відбувається без необхідності ідентифікувати особу. Більш ніж 5000 гривень – потрібно ідентифікуватися через банківську картку.

Лайфхак:

У Правильної картки є ощадний рахунок, на який щомісяця нараховується 6% річних до залишку. На відміну від депозиту на нього в будь-який час можна перекидати вільні кошти. І так само в будь-який час перекидати назад на розрахунковий рахунок.

Анастасія Мартиненко

консультантка та лекторка з теми екології, ГО Zero Waste Society

Як правильно сортувати сміття

Якщо хочеться, а партнер не підтримує

598 000 запитів

Анастасія
Мартиненко

консультантка та
лекторка з теми екології,
ГО Zero Waste Society

Як сортувати сміття, щоб це не відбилося на побуті сім’ї?

Для початку та якщо зовсім не маєте місця вдома, можете розділяти всі відходи на два відра:

  1. Органічні (тобто залишки їжі) – виносити, щоб не утворювався запах
  2. Метал, пластик, папір, скло, небезпечні відходи та змішані матеріали – збирати окремо, здавати на перероблення та намагатися мінімізувати кількість товарів.

Коли зрозумієте, які основні різновиди відходів у вас утворюються, можете розділити їх на кілька окремих коробок. Скляні пляшки, прозорі РЕТ-пляшки та папір, як правило, приймають у всіх пунктах, а те, що не приймають, слід відправляти на полігон і ні в якому разі не на спалювання.

Головний лайфхак, який значно спростить вам життя, коли немає порозуміння вдома – сортувати ще в магазині. Адже відходи самі не приходять до нашого дому.

Як сортувати сміття, якщо партнер або родичі не підтримують?

Сортувати відходи може бути складно, коли немає інфраструктури та підтримки близьких людей. Насамперед проговоріть із членами родини те, що для них важливо та які в них переживання.

Пам’ятайте, що кожна людина відповідальна лише за себе, за свої дії та бездіяльність.

  1. Набагато ефективніше (і веселіше) сортувати відходи та змінювати звички свідомо, зі стану «Я хочу зменшити власний екослід», а не «Ну добре, покладу цю пляшку окремо, щоб не бачити цей осудливий погляд!».
  2. Станьте прикладом для своїх друзів, партнера(-ки) та родичів. Поясніть вашим близьким, що сортування відходів для вас важливе, та попросіть підтримки.
  3. Часто люди не хочуть сортувати відходи через те, що не бачать сенсу. Поясніть, що вірите в те, що кожна зміна починається з однієї людини, і ви прагнете зменшити власний вплив. Та запитайте, чи не хотіли б вони разом із вами почати потроху змінювати свої звички.

Як спростити процес сортування сміття?

Головний лайфхак, який значно спростить вам життя, коли немає порозуміння вдома – сортувати ще в магазині. Адже відходи самі не приходять до нашого дому.

Ось кілька порад, як мінімізувати кількість відходів:

  1. Купуйте рівно стільки, скільки вам потрібно, намагайтеся не купувати зайвої їжі, речей, одягу.
  2. Використовуйте альтернативи одноразовим речам, як-от багаторазову пляшку для води, чашку для напоїв, торбу та мішечки.
  3. Купуйте якісні та довговічні речі, підтримуйте відповідальних виробників.
  4. Обирайте товари, які мають чітке маркування, піддаються переробленню та мають меншу кількість паковання.
  5. Якщо замовляєте товари з доставкою, зазначайте в коментарях: «Прошу спакувати без пластику та зайвих відходів».

Лайфхак:

Якщо вас не підтримують удома, рекомендую долучитися до екочатів у соцмережах, наприклад, @myecoroutine в Telegram, ходити на події, де збирається екоспільнота, наприклад «Зелена Школа», Green Drinks у Києві й інші.

Як правильно вчити англійську

Якщо хочу нарешті мати гарний рівень

713 000 запитів

Ольга Гула

викладачка англійської

Ольга Гула

викладачка англійської

Для того, щоб відчувати прогрес у вивченні мови, треба розвивати всі навички одночасно. Не можна займатися тільки тим, що легко дається, або тим, що вам подобається.

Як мотивувати себе займатися англійською?

Мотивація для вивчення англійської має бути позитивною, а мета – реальною та чіткою. Завжди тримайте в голові, для чого ви це робите. Уявіть, що ви знаєте англійську на високому рівні, – які нові можливості перед вами відкрилися? І не забувайте у процесі навчання себе хвалити. Ми частіше концентруємося на негативі, ніж на власних досягненнях.

Вивчити мову «раз і назавжди» реально, але потрібно постійно повторювати та практикувати англійську, навіть якщо ви дійшли до високого рівня. Іноді ми кидаємо все на пів шляху через три основні чинники:

  1. Неправильна мета.
  2. Негативне мислення.
  3. Немає бачення перспективи.

Як краще освоїти нові знання?

Щоб вивчення англійської мало систематичний характер, треба, по-перше, обрати формат. Якщо ви готуєтеся до екзамену чи співбесіди англійською, то тут краще звернутися до викладача, якщо хочете підтягнути комунікацію – працюйте з нейтів-спікером чи у групі, а якщо для себе – підійде будь-який варіант.

По-друге, відштовхуйтеся від свого типу особистості: є люди, яким комфортно працювати в групах, а є ті, кому краще вчитися віч-на-віч із викладачем.

По-третє, визначте свій рівень англійської. Це можна зробити самостійно або з допомогою викладача. Як? Пройти детальний тест на визначення рівня англійської мови, після якого ви отримаєте фідбек щодо кожної навички: читання, письма, аудіювання.

Оптимальна кількість занять англійською мовою для тих, хто хоче підвищити свій рівень – два-три рази на тиждень по 60–90 хвилин. Тим, хто готується до складання іспиту – чотири-п’ять уроків на тиждень із вчителем, а решту днів займатися самостійно.

Як можна пришвидшити процес вивчення англійської?

Важливий момент – це активна позиція. Студент має бути весь час залучений у процес навчання. Візьмемо для прикладу вивчення нових слів.

Лайфхак:

складіть список того, що любите робити або робите щодня та додайте англійську. Наприклад, для того, щоб приготувати пудинг, користуюся рецептом англійською мовою.

  1. Вчіть слова лише в контексті, не витрачайте час на завчення списків «слово-переклад», бо нашій пам’яті складно засвоювати набори окремих слів.
  2. Під час вивчення нових слів працюйте не на кількість, а на якість: краще вивчити п’ять нових слів на день, скласти з ними речення та запам’ятати, ніж вивчити 20 слів і відразу їх забути.
  3. Наслідуйте мову носіїв англійської. Імітуйте кожну дрібницю: манеру мови, логічні паузи та наголоси. Слухайте аудіозаписи та дивіться відео різної тематики, повторюйте фрази за спікерами.
  4. Використовуйте комплексний підхід у вивченні мови. Для того, щоб відчувати прогрес у вивченні мови, треба розвивати всі навички (читання, письмо, аудіювання та говоріння) одночасно. Не можна займатися тільки тим, що легко дається, або тим, що вам подобається.

Ми цінуємо комфорт та ефективність у всьому, починаючи від сну та закінчуючи банківськими послугами.

Ось і KredoBank пропонує новий досвід користування банківською карткою. Правильна картка має не класичний горизонтальний формат, а вертикальний, щоби полегшити взаємодію з банкоматом і терміналом. Як мінімум, не треба думати, яким боком прикладати.

За користування Правильною карткою кожен може отримати грошовий бонус 1000 гривень на рахунок (як його отримати – читайте нижче). Плюс власникам не треба платити за обслуговування й оплачувати комісії за зняття готівки в банкоматі будь-якого банку України. Якщо вже йдеться про вигоду, то ви також можете заощаджувати, перекидаючи гроші на ощадний рахунок, і заробляти 6% річних до залишку на вашому рахунку.

Під час оформлення Правильної картки автоматично, на безоплатній основі відкриваються чотири поточні рахунки – як у національній, так і в іноземних валютах: євро, доларах і злотих. Ви також можете легко та вигідно обмінювати валюту в онлайн-банкінгу KredoBank, а якщо плануєте розраховуватися гривневою карткою за кордоном чи в інтернеті, з вас не спишуть комісію за конвертацію.

Щоб отримати Правильну картку, вам треба:

  1. Оформити заявку онлайн.
  2. Дочекатися, поки з вами зв’яжеться менеджер для уточнення деталей.
  3. Отримати картку в будь-якому відділенні банку.

*щоб отримати бонус:

  • розраховуйтеся карткою на суму від 3000 грн щомісяця;
  • отримуйте надходження на картку на суму від 6000 грн щомісяця;
  • дотримуйтеся цих двох умов упродовж перших 6 місяців та отримайте грошову винагороду 1000 грн: 500 грн – після 3 місяців і ще 500 грн – після 6 місяців користування карткою.
Хочу Правильну карту

Матеріал підготовлено за підтримки

KredoBank випустив Правильну картку в зручному вертикальному форматі. Картка має сучасний дизайн, зручна для використання та має додаткові переваги. Наприклад, у Правильній картці термін дії, CVV-код та ім’я власника розташовані на зворотному боці картки, тому особисті дані захищені від сторонніх.