Викладач коледжу в Оксфордському університеті та священнослужитель Чарльз Лютвідж Доджсон страждав на мігрень: іноді вона тривала лише день, а іноді затягувалася на тижні.

А ще в Чарльза було захоплення – література. Найвідомішу свою роботу він написав під псевдонімом Люїс Керрол. І це – «Аліса у Країні Див» – казка, що переповнена оптичними ілюзіями, дивовижними метаморфозами предметів і дивною мовою. Виходить, пригоди Аліси – це історія не про дива, а про досвід життя з мігренню?

The Village Україна разом із компанією Teva розбирають, як казка про Алісу допомагає краще зрозуміти природу мігрені та вчасно звернутися по допомогу до лікаря.

Епізод 1: замаленький будиночок для Аліси

– Тепер я розтягуюсь, наче найбільша у світі підзорна труба! До побачення, ноги! О бідні мої ноженята, хто ж вас тепер взуватиме, в панчішки вбиратиме? Напевно не я!...Тепер ми надто далеко одне від одного, щоб я могла дбати про вас: мусите давати собі раду самі

– Ху-у, нарешті голова вільна! – радісно вигукнула Аліса, і відразу ж тривожно змовкла: десь поділися її плечі. Вона поглянула вниз, але побачила тільки шию неймовірної довжини, яка стриміла, немов стеблина, над морем зелені.

– Цікаво, що то за зелень? – сказала Аліса. – І куди поділися мої плечі? А мої бідолашні руки! Чого це я їх не бачу?

Герої «Аліси у Країні Див» постійно переживають метаморфози предметів, тіла, кольорів і простору. Здається, що це лише казкові фантазії Льюїса Керрола. Проте автор описав цілком реальні симптоми, які, ймовірно, переживав сам – є дослідження, що в Керрола була мігрень.

Майже через 100 років після виходу роману про Алісу в медицині з’явився термін «синдром Аліси у Країні Див». Уперше про нього в 1955 році написав дослідник Джон Тодд, аби пояснити та з’єднати між собою групу симптомів, які «... тісно пов’язаних із мігренню й епілепсією, хоча не обмежуються цими розладами».

Цей синдром – незвичайний неврологічний стан, що може бути пов’язаний із мігренню. Мігрень – це хронічне неврологічне захворювання, що характеризується нападами пульсівного, часто одностороннього головного болю, що може посилюватися внаслідок фізичної активності та супроводжуватися непереносністю світла та звуків, нудотою, блюванням і шкірною аллодинією – болем у відповідь на подразнення, яке в нормі не викликає такої реакції. Джон Тодд припускав, що синдром Аліси в Країні Див є рідкісним різновидом мігрені, цієї ж думки дотримується частина сучасної наукової спільноти. Інші ж дослідники вважають, що симптоми синдрому Аліси – це ніщо інше, як один із проявів аури, що з’являється перед нападами мігрені.

Найбільш яскраво Керрол описує симптоми макропсії, коли предмети або частини тіла здаються більшими, а також мікропсії – коли все, навпаки, здається меншим.

Аби краще зрозуміти, як почувають себе люди з мігренню – ми розбираємо симптоми цієї хвороби крізь метафори з відомої казки. Найбільш яскраво Керрол описує симптоми макропсії, коли предмети або частини тіла здаються більшими, а також мікропсії – коли все, навпаки, здається меншим. Метафорою до цих симптомів служить епізод казки, де Аліса раптово збільшується, а потім зменшується до розміру миші. Пам’ятаєте?

Такі зорові ілюзії та порушення сприйняття часу та простору можуть відбуватись і без головного болю – це так звана тиха мігрень. Тобто людина може переживати напади макропсії або мікропсії без будь-яких больових відчуттів.

Епізод 2: кіт, що насправді не зник

– І чи могли б ви надалі з’являтися та зникати не так швидко: від цього йде обертом голова.

– Гаразд, сказав Кіт, і став зникати шматками: спочатку пропав кінчик його хвоста, а насамкінець усміх, що ще якийсь час висів у повітрі.

– Гай-гай! подумала Аліса. Котів без усмішки я, звичайно, зустрічала, але усмішку без кота!... Це найбільша дивовижа в моєму житті!

Причини виникнення мігрені достеменно невідомі. Проте вона втричі частіше вражає жінок. Вважається, що вплинути на розвиток захворювання можуть гормональні зміни, сильний стрес і порушення обміну нейромедіаторів у мозку, наприклад, серотоніну.

Часто мігрень супроводжується нудотою, слабкістю, високою чутливістю до звуків і світла. Напади мігрені можуть тривати від кількох годин і до кількох днів.

Мігрень буває з аурою та без неї. Проте не всі клінічні випадки мігрені відповідають класичній картині одностороннього, пульсівного головного болю. Головний біль може бути двостороннім і не пульсівним і все ще вважатися мігренню, якщо присутні інші ознаки.1

Найпоширенішою є мігрень без аури – це напади головного болю, що тривають від 4 до 72 годин.

Мігрень з аурою визначається як мігрень із тимчасовими вогнищевими неврологічними симптомами. Вони зазвичай передують головному болю, але іноді виникають під час нападу мігрені. Якщо простішими словами, то це стан, коли людина помічає певні візуальні попереджувальні симптоми. Це можуть бути спалахи світла або плями в очах, відчуття поколювання, втрата відчуття часу та простору, порушення мовлення. До 99% повідомлених аур включають саме візуальні зміни. Вони повністю зворотні, а окремі симптоми зазвичай тривають від 5 до 60 хвилин2.

Головний біль може бути двостороннім і не пульсівним і все ще вважатися мігренню, якщо присутні інші ознаки

Приблизно 15% людей, що страждають на мігрень, переживають різні зорові, звукові або просторові ілюзії3. При цьому важливо пам’ятати, що ілюзії від мігрені з аурою не є галюцинаціями. Чеширський кіт дійсно існував у казці, але Алісі здавалось, що той постійно зникає – залишається лише його яскрава усмішка. Так і людина з мігренню усвідомлює, що те, що вона бачить і відчуває – не є реальним4.

Епізод 3: коли ти – вже не ти

– Коли я прокинулась  чи була я такою, як завжди? Щось мені пригадується, ніби я почувалася інакше. А якщо я не та, що була, то, скажіть-но, хто я тепер?..Оце так головоломка...

Окрім зорових ілюзій, люди з мігренню можуть відчувати симптоми деперсоналізації, дереалізації та дисоціації. Наприклад, сама Аліса в казці ставить під сумнів власну особистість і відчуває себе іншою, ніби у фантастичному світі опинилася не вона.

Деперсоналізація – це порушенням сприйняття себе, відчуття, ніби твоє тіло тобі не належить. У такі моменти складається враження, що ти спостерігаєш за собою, мов уві сні.

Дереалізація порушення сприйняття світу навколо, здається, що все нереальне, віддалене, не таке, як раніше або чуже.

Дисоціація здається, що все, що відбувається відбувається з кимось іншим.

У деяких випадках такі симптоми можуть відбуватись одночасно із «класичними» візуальними спотвореннями від мігрені та супроводжуватися сильним головним болем.

Напади мігрені та симптомів, які її супроводжують, не можна спрогнозувати: вони можуть виникати як і раз на рік, так і щотижня. Однак найчастіше людина переживає від двох до чотирьох нападів мігрені щомісяця.

Людям із мігренню варто уникати тригерів, що можуть спричинити напади. Це, зокрема, стрес, алкоголь, великі дози кофеїну, зміна розпорядку сну, гучні звуки, яскраве світло, інтенсивні заняття спортом і певні різновиди ліків. Не менш важливими є щоденні звички людям із мігренню варто дотримуватись здорового способу життя, пити достатньо води, застосовувати техніки усвідомленості та релаксації. Це все в комплексі дозволить краще контролювати захворювання. Проте не забувайте про необхідність консультації з лікарем насамперед. Він зможе встановити точний діагноз і призначити відповідну терапію.

Епізод 4: не слідуйте за Білим Кроликом

Якусь частину кроляча нора йшла рівненько, немов тунель, а тоді зненацька урвалася – так зненацька, аж Аліса й не зчулась, як жухнула навсторч у якийсь глибоченний колодязь. Чи то колодязь був просто-таки бездонний, а чи так повільно вона падала, але дорогою їй не бракувало часу роззирнутися і поміркувати, що ж буде далі. Найперше Аліса глянула вниз, аби бачити, куди вона падає, – але там було темно, хоч в око стрель

Темрява, розгубленість і простір, де час застиг. Люди із мігренню випадають із життя так само раптово, як зникла у Країну Див Аліса. Проте в їхньому випадку – це не зовсім про казку.

Окрім фізичних симптомів та оптичних ілюзій, люди з мігренню відчувають на собі сильний соціально-економічний уплив захворювання. Так, мігрень є шостою найбільш поширеною причиною втрати працездатності у світі. Щороку людина з мігренню в середньому втрачає приблизно 4,4 повні робочі дні, а ще протягом 11,5 робочих днів відчуває знижену продуктивність через захворювання.

У дослідженні, яке провели серед 12 545 хворих на мігрень у 16 країнах, половина учасників опитування вказує, що мігрень заважає їм виконувати свою роботу, впливає на особисті стосунки, соціальне життя та задоволення. Окрім самих пацієнтів, упливу зазнають їхні близькі та родичі. 86% опитаних вважають, що близькі не сприймають їхній стан серйозно, а майже половина приховує захворювання від інших.

Тому колодязь, у який на початку історії падає Аліса, може бути метафорою до втрати працездатності, соціальної ізоляції, виснаження та навіть депресії, яку переживає людина з мігренню.

Щороку людина з мігренню в середньому втрачає приблизно 4,4 повні робочі дні, а ще протягом 11,5 робочих днів відчуває знижену продуктивність через захворювання

Часто люди роками живуть із недіагностованим захворюванням і періодично страждають від сильного головного болю й інших симптомів. На сьогодні мігрень не можна вилікувати, але можна контролювати її симптоми. Правильно підібрана схема лікування може зробити напади мігрені рідшими та менш болючими, а також не допустити нападів зорових і просторових ілюзій. Для цього насамперед варто звернутися до лікаря. І залишити всі симптоми для казки, а не власного життя.

Якщо ви розпізнали в себе симптоми мігрені – намагайтеся уникати тригерів, як гучні звуки, яскраве світло й мерехтливі картинки. Це стосується гаджетів і соціальних мереж.

У випадку, якщо ви не хочете раптово випадати із соціального життя через мігрень – скористайтеся нашою інста-маскою. Вона приглушує світло екрану та стишує звуки, щоб не провокувати напад хвороби. Тому з її допомогою ви можете сповістити людей навколо, що потребуєте спокою, й мінімізуєте контакти на певний час.

Якщо у вас немає мігрені – поділіться нашою маскою, щоб ваші друзі та близькі дізналися більше про проблему мігрені та тригери, яких варто уникати.

Стишити все зайве

Інформаційний матеріал підготовлений редакцією. Інформація про знак для товарів і послуг Teva (Тева) на правах спонсорства.

Непромоційна інформація про мігрень не призначена для самостійної діагностики або лікування. За додатковою інформацією необхідно звертатися до лікаря.

Teva впроваджує новий підхід до превентивного лікування мігрені. ТОВ «Тева Україна» – провідна міжнародна фармацевтична компанія зі штаб-квартирою в Ізраїлі, яка спеціалізується на розробленні та виробництві генеричних й оригінальних лікарських засобів та активних фармацевтичних інгредієнтів. За деталями звертайтеся до: ТОВ «Тева Україна» за адресою: 01042, Київ, проспект П.Тичини, 1в, 9 пов., +380 44 594 70 80, NPS-UA-00112

Усі цитати з тексту: Льюїс Керолл. Аліса в Задзеркаллі. Аліса в Країні Див/ Перекл. з англ. Валентина Корнієнка за ред. Івана Малковича. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2012. – 264 с.

Матеріал підготовлено за підтримки

Заметки/сноски в тексте
Каждый grid - отдельная заметка
Первая колонка -- номер заметки
Вторая колонка -- текст заметки
Числовое обозначение для сноски в тексте обязательно в формате верхнего индекса 999999

1

Дослідження InSites Consulting «Teva Beyond Migraine: The Real You Research», що проводилось у листопаді та грудні 2019 року в 16 країнах (в Аргентині, Австралії, Бельгії, Бразилії, Чехії, Франції, Німеччині, Ізраїлі, Італії, Мексиці, Нідерландах, Польщі, Росії, Іспанії, Швеції та Великобританії). У межах дослідження було опитано 12 545 пацієнтів із мігренню. В середньому учасники повідомляли про чотири дні з мігренню на місяць. Усі дані в тексті – з цього дослідження.

2

Headache and Migraine Biology and Management/ eds. Diamond S., Cady R.K., Diamond M.L. et al.Waltham, MA: Elsevier, 2015. — 334 р.)

3

Morrison D.R. Abnormal perceptual experiences in migraine. // Cephalalgia. – 1990. –v.10. – p.273-277.

4

Wanigasighe J. Alice in wonderland syndrome; a migraine variant. Sri Lanka Journal of Child Health. 2012;41(1):40-41