Кузьма Хобзей

Лікар-дерматолог, трихолог, засновник дерматологічної клініки Khobzei Clinic

Як виглядає та працює

шкіра голови

Шкіра голови не схожа на шкіру обличчя чи решти тіла через велику кількість волосся – приблизно 150–200 волосин на квадратний сантиметр.

Окрім цього, на голові:

  1. Велика кількість сальних залоз
  2. Розвинена судинна сітка, яка сприяє активному кровопостачанню та вищій температурі
  3. Досить товста шкіра

Як виглядає та працює

шкіра голови

Саму шкіру голови заведено ділити на типи: суха, нормальна та жирна. Але цей поділ досить умовний – усе може змінитися через низку факторів.

  • Улітку схильна до сухості шкіра голови може стати наближеною до нормального типу, а взимку – сухою.
  • Шкіра може бути схильною до жирності в певні періоди. Наприклад, у жінок це часто залежить від фази циклу або вживання гормональних препаратів.
  • Якщо є потяг до солодощів, молочних, високовуглеводних продуктів та алкоголю, то шкіра може змінювати тип, стаючи із сухої нормальною або жирною.
  • Нераціональне миття, невідповідність потреб шкіри до частоти миття чи занадто агресивний шампунь також можуть змінити тип шкіри голови.

На стан шкіри голови впливає робота сальних залоз. Їхнє завдання – створити гідроліпідну мантію.
Вона захищає шкіру від надлишкової трансепідермальної втрати води та хвороботворних мікробів. Залози також виділяють секрет, який покриває кутикулу волосся, щоби воно мало здоровий і блискучий вигляд. Якщо залози працюють недостатньо – волосся виглядає сухим.

Людський організм є домівкою для великої кількості мікробів, бактерій, грибів і навіть деяких членистоногих. Їхню сукупність ще називають «мікробіомом». Раніше вважали, що при себорейному дерматиті – стані, який лежить в основі лупи – спостерігається збільшення кількості дріжджоподібних грибів, які називали Pityrosporum ovale, а зараз Malassezia. Але дослідження показали, що справа не тільки в самому грибку, а у зміні пропорції – більше грибка та менше хороших бактерій. Грибок входить до складу нормального мікробіому шкіри.

Що таке лупа

та як вона утворюється

Лупа – це симптом лущення шкіри голови. А лущення – це вже наслідок запального процесу

Лупу часто розглядають як косметичний стан

Вважається, що лупа має косметичний характер, що це незапальна форма себорейного дерматиту. А коли лупа супроводжується запаленням на шкірі, тоді говорять уже про класичну «хворобу» себорейний дерматит. Проте ця межа між лупою та себорейним дерматитом досить розмита.

Класична лупа vs себорейний дерматит

Класична лупа може не мати ніяких симптомів, окрім легкого свербежу або візуальних проявів у вигляді лусочок. Якщо лупа супроводжується вираженим почервонінням, лущенням шкіри з утворенням лусочок жовтуватого кольору, це вже можна класифікувати як себорейний дерматит. Принципова різниця в тому, що при лупі можна відновити мікробіом, уплинувши на мікроорганізми, що живуть на поверхні шкіри. Якщо ж ідеться про дерматит, то зазвичай відновлення мікробіому буде недостатньо – треба зняти запалення.

Це стереотип, що запальний себорейний дерматит
– хвороба, яку треба лікувати
медикаментами, а лупа – «якось сама пройде»

Лупу також можна умовно поділити на суху та жирну

Якщо сальні залози функціонують посилено, то лупа буде жирною. Як правило, вона не сиплеться та її не особливо помітно неозброєним оком. Такий тип лупи треба «відмивати» спеціальними засобами для жирної шкіри голови. Якщо ж жирну шкіру голови мити дуже делікатним шампунем, це призведе до нашарування лупи, яка стане субстратом для розмноження грибків і бактерій.

ЖИРНА ЛУПА

СУХА ЛУПА

Суха лупа зазвичай сиплеться. У такому випадку більшість аптечних лікувальних шампунів не підходять – вони занадто агресивні. Так, вони вбивають грибок, але водночас відмивають шкірне сало, якого може бути не так багато, а ще пересушують шкіру голови, викликаючи зневоднення.

А що взагалі
спричиняє появу лупи

1. Зв’язок лупи та статі

Лупа пов’язана із сальними залозами, роботу яких стимулюють чоловічі гормони. У чоловіків цих гормонів апріорі більше, тому вони у групі ризику. Але жінки теж часто стикаються з появою лупи.

А що взагалі
спричиняє появу лупи

2. Стиль життя

Лупа пов’язана із сальними залозами, роботу яких стимулюють чоловічі гормони. У чоловіків цих гормонів апріорі більше, тому вони у групі ризику.

  • Алкоголь, куріння, психотропи, антидепресанти, нейролептики усе це впливає на роботу сальних залоз і місцеву мікроциркуляцію.
  • Екстремальні фізичні навантаження підвищують рівень стресу, що стимулює викид кортизолу й інсуліну. Це викликає гіперфункцію сальних залоз і порушення мікробіому шкіри голови.
  • До причин виникнення лупи також відносять: вживання антибіотиків, порушення харчового режиму, проблеми з мікробіомом кишківника, високий рівень стресу. Для ефективного лікування лупи треба проаналізувати всі можливі фактори та працювати з ними.

Лупа пов’язана із сальними залозами, роботу яких стимулюють чоловічі гормони. У чоловіків цих гормонів апріорі більше, тому вони у групі ризику

Лупа може з’являтися через:

  • Псоріаз, який обумовлений генетичною схильністю та порушеннями в імунній системі;
  • Контактний дерматит;
  • Алергічні реакції. Сьогодні багато людей використовують велику кількість засобів для догляду: шампуні, бальзами, маски, пінки, гелі, лаки, аромаолії для росту волосся – це все може викликати подразнення або алергію;
  • Атопічний дерматит – захворювання, яке в дорослому віці буває рідше, але буває.

3. Лупа – як симптом

Поширена думка, що себорейний дерматит є ознакою внутрішніх хвороб, але це не завжди так. Інша позиція стверджує, що проблема лупи пов’язана тільки зі шкірою. Насправді істина десь посередині. Іноді це комбінація кількох факторів.

Як боротися з лупою:

поради

Профілактика

Здоровий спосіб життя: слідкувати за харчуванням, добре висипатися та відпочивати – такі базові речі не можуть на 100% запобігти появі лупи, але значно покращать стан шкіри.

Гігієна голови: якісний шампунь під конкретний тип шкіри голови, адекватна кратність миття голови, правильне нанесення та змивання засобів – ці речі дозволять мінімізувати загострення.

Розуміти, коли варто звернутися до фахівця

Тут усе просто: якщо це лупа, то з нею зазвичай можна впоратися самостійно. Якщо це дерматит із почервоніннями, бляшками, висипами на шкірі, то варто йти до лікаря, бо деякі препарати для лікування СД відпускаються тільки за рецептом. Якщо після різних косметичних засобів лупа нікуди не зникає, є сенс сходити до лікаря.

Дотримуватися режиму

У лікуванні лупи треба орієнтуватися на тривалий режим, бо швидке покращення не означає, що проблема не повернеться.

  1. Інтенсивне лікування
  2. Частіше миємо голову дерматокосметичним засобом – шампунем з аптеки
  3. Рідше миємо голову, аби мікробіом мав час для стабілізації.

Зняти запалення при себорейному дерматиті можна за тиждень. Стільки ж часу потрібно, аби позбутися легкої форми себорейного дерматиту за допомогою одних тільки косметичних засобів. А ось важчу форму лікують довше й більш агресивними методами. Через тиждень-два вже є позитивна динаміка, але треба лікуватися мінімум місяць, аби мати стабільний результат.

Не будемо забувати про клітинний цикл, тому не завжди візуально здорова шкіра є такою на мікрорівні. Якщо ми поглянемо на неї зсередини, то побачимо, що ті запальні механізми, які активуються при дерматиті, нікуди не ділися. Отже, покращити стан можна швидко, але вилікувати – ні.

Працювати комплексно

Як ми говорили раніше, лупа та себорея можуть виникати через різні фактори, іноді це цілий комплекс чинників. Тому буває ситуація, що ти лікуєш шкіру й не зважаєш на інші фонові фактори, а загострення повторюється знову і знову. Або ж запалення швидко повертається через недотримання режиму.

Підбирати правильний догляд

Шампунь під тип шкіри голови

Чому це важливо? Наприклад, якщо шкіра схильна до жирності, тоді нейтральний шампунь не дасть потрібного ефекту. Якщо ж шкіра суха, то агресивний шампунь швидше подразнить шкіру й викличе контактний дерматит. Тому можна спробувати засоби з категорії «дерматокосметика», що зберігають мікробіом шкіри голови та видаляють видиму лупу.

Дієві інгредієнти

Дієвий компонент, який досить добре працює з лупою, – це дисульфід селену. Це протигрибкова речовина, до якої не виникає резистентності – вона пригнічує розвиток грибка та не шкодить організму. Є цинк піритіон, який входить у склад більшості масмаркет-шампунів, але він гірше працює й може викликати звикання. Клімбазол, піроктон оламін, циклопірокс – найбільш розповсюджені компоненти, які ви можете побачити у складі аптечних медичних засобів. Окрім основної дієвої речовини, яка впливає на дріжджоподібний грибок Malassezia, потрібно, щоби засіб містив інгредієнти, які б сприяли відлущенню, наприклад, це може бути саліцилова кислота.

Правильна кратність миття голови

Мити голову шампунем з активними інгредієнтами – це те саме, що пити антибіотик. Якщо його треба вживати кожні вісім годин, а ми приймаємо раз у три дні, то ефекту не буде. Якщо ми лікуємо себорейний дерматит, то треба мити голову хоча б три рази на тиждень, щоби кратність і регулярність працювали нам на користь.

Як боротися з лупою

поради

Засоби, які радять дерматологи

Кузьма Хобзей

лікар-дерматолог, трихолог, засновник дерматологічної клініки Khobzei Clinic

Я часто рекомендую пацієнтам звернути увагу на гаму Dercos Vichy – у ній є чотири засоби для комплексного лікування себорейного дерматиту та лупи, вони також відновлюють баланс мікробіому шкіри голови. Якщо наявна яскраво виражена жирна лупа, яка важко піддається відмиванню, я рекомендую використовувати Деркос, шампунь-скраб для глибокого очищення шкіри голови та волосся. Призначаю його десь двічі на тиждень.

Якщо говорити про класичну лупу, то в Dercos Vichy є шампуні для жирного/нормального та сухого волосся. Вони добре працюють зі станом, не обтяженим нашаруваннями та бляшками на шкірі голові. Зазвичай я рекомендую користуватися цими шампунями 2–3 рази на тиждень та намилювати голову двічі: першого разу ви змиваєте піт, шкірне сало, косметичні засоби, другого разу шампунь проникає глибше та починає працювати з порушеним мікробіомом.

У Deros також є шампунь для чутливої шкіри голови. Він добре поєднується із трьома вищезгаданими засобами. А ще має протисеборейну дію, яка підходить для підтримувального косметичного догляду, коли є схильність до себорейного дерматиту. Засіб універсальний, не містить парабенів, містить лише м’які поверхнево-активні речовини, але добре відмиває шкіру голови.

Проблему легше лікувати, якщо розуміти причини її виникнення

Саме для цього ми разом із брендом Vichy й експертом-дерматологом спробували максимально детально розібратися у природі лупи

Наступний крок – усвідомлений догляд

Derсos від Viсhy – це засоби, розроблені на основі 50-річного досвіду компанії, 15 клінічних дослідженнях, 4 патентах і 3 спостережень. Саме тому засоби з лінійки підходять для різного типу шкіри голови, ефективні та комфортні у використанні

1/3

Купити

1/3

2/3

Купити

2/3

3/3

Купити

3/3

Dercos – шампунь проти лупи №1 за рекомендацією дерматологів в Україні

Матеріал підготовлено за підтримки

Деркос, дерматологічний шампунь проти лупи для нормального, жирного волосся та подразненої шкіри голови – допомагає зберегти мікробіом шкіри голови й видаляє до 100% видимої лупи. Для чоловіків і жінок із помітною лупою, жирним волоссям та/або зі шкірою голови, що свербить.

Якщо у вас суха лупа – зверніть увагу на дерматологічний шампунь Деркос, дерматологічний шампунь проти лупи для сухого волосся та подразненої шкіри голови. Засіб допоможе позбутися лупи, не подразнюючи, а навпаки – заспокоюючи шкіру голови

Деркос, шампунь-скраб для глибокого очищення шкіри голови та волосся, проти стійкої лупи та надлишку себуму – містить комбінацію активних інгредієнтів і здатний усунути навіть стійку лупу. Засіб підійде жінкам і чоловікам із великою, жовтуватою, жирною, стійкою і прилипчастою лупою, яка супроводжується гіперсебореєю шкіри голови. Помітні результати спостерігаються вже з першого тижня використання засобів. Протестовано під дерматологічним контролем. Без парабенів.

Деркос, дерматологічний шампунь проти лупи для нормального, жирного волосся та подразненої шкіри голови – допомагає зберегти мікробіом шкіри голови й видаляє до 100% видимої лупи. Для чоловіків і жінок із помітною лупою, жирним волоссям та/або зі шкірою голови, що свербить.

Деркос, дерматологічний шампунь проти лупи для сухого волосся та подразненої шкіри голови – допомагає позбавитися тих самих неприємних білих лусочок. Склад із нейтральним рН наповнений компонентами, які усувають лупу, а також упливають на причини її появи. Засіб повертає комфорт подразненій шкірі голови та відновлює клітини.

Заспокійливий шампунь для нормального та жирного волосся Vichy Ultra Soothing Shampoo Normal to Oily Hair забезпечує пом'якшення пасом і надає їм блиску.
У результаті використання цього засобу полегшується процес розчісування та виявляється заспокійлива дія на шкірний покрив голови. Він зменшує неприємне почуття свербежу та дискомфорту та сприяє зміцненню найбільш волосся.
Шампунь містить у своєму складі пантенол і гліцерин, які чинять сприятливу дію. Він гіпоалергенний та починає діяти з першого застосування.