«Я не маю любити себе 24/7, аби бути щасливою. Тіло – це просто тіло, яким би воно не було», – так можна описати основне твердження філософії тілесного нейтралітету (body neutrality). Її прихильники закликають змістити увагу з того, який вигляд має тіло, і зосередитися на його можливостях, здоров’ї та власному комфорті.

Разом із брендом NUTRILITE™ та експертами ми вирішили розібратися в течії тілесного нейтралітету, її відмінностях від бодіпозитиву й тому, як нова філософія допомагає віднайти довготермінову любов до себе. А також дізнатися про ваше ставлення до свого тіла – не проґавте наші запитання в тексті.

«Оболонка особистості»:

Що таке тілесний нейтралітет?

Так, у нас є тіло й воно може бути різних форм і розмірів це нормально. А от постійно думати про свій зовнішній вигляд, критикувати себе, обговорювати тіло та «красу» інших деструктивно.

Тілесний нейтралітет якраз про те, що нам варто відійти від переконання «люби своє тіло щосекунди!» та сфокусуватися на піклуванні про свій організм й бути вдячним за його фізичні можливості. Тіло – це лише сукупність органів, які дозволяють нам існувати, така собі «оболонка особистості».

Прихильники бодінейтралітету вірять, що тіло – це просто тіло, воно не може визначати цінність людини

Згідно з філософією, нам варто більше думати про те, що нам потрібно для здорового й довгого життя, а не про те, як ми виглядаємо. Так, моментами ми можемо собі не подобатися, хочемо різко схуднути чи набрати вагу – і це абсолютно нормально, адже ми живі люди. Для гармонійного життя варто спробувати звернути увагу на те, як тіло допомагає нам кожного дня. А також на те, якою є наша особистість і характер, а не лише фізичні властивості.

Уперше в інтернеті цей термін використали у 2015 році, а сама течія виникла як результат критики недоліків бодіпозитиву. Згодом його почали використовувати психотерапевти, блогери та селебрітіз. Течію бодінейтралітету публічно підтримують співачка Тейлор Свіфт та актриса Джаміля Джаміль, а ще – десятки блогерів та активістів. Хештег #bodyneutrality в Instagram має понад 100 тисяч постів.

Як дивитися на тіло нейтрально:

«Мої ноги не такі підтягнуті, як у дівчини з YouTube, але вони дозволяють мені піднятись на гору та побачити красиві краєвиди. Я це ціную»

Що почитати та за ким стежити, якщо цікавий body neutrality

У 2019 році вийшла книжка британської письменниці Аннушки Різ «Краса без прикрас» (Beyond Beautiful), де авторка, зокрема, розбирається в течії бодінейтралітету.

Бодінейтральні блогери: Chessie King, Gabifresh і Bodyposipanda

Часто порівнюєте себе з іншими й розумієте, що навколо всі красивіші?

Чим цей напрям відрізняється від боді позитиву?

Бодіпозитив закликає приймати та вважати себе красивими в будь-якому тілі, полюбити всі свої особливості. Але будьмо чесними – це виходить не у всіх і не завжди. До того ж бодіпозитив досі зосереджений на зовнішньому вигляді та не підходить для людей, які абсолютно не приймають чи навіть ненавидять своє тіло.

Своєю чергою, бодінейтралітет викреслює потребу безумовної любові до свого тіла та пропонує зосередитися на самопочутті. У фокусі філософії – не тіло та його вигляд, а наш комфорт і здоров’я. Це щось середнє між тотальним бодіпозитивом і відчайдушними спробами стати «ідеальним» тілом, які відверто заважають нам насолоджуватися щоденним життям.

Для частини людей, які все життя ненавидять своє тіло, прийняти себе повністю звучить, як пробігти півмарафон без підготовки.

Тому бодінейтралітет – як зупинка між ненавистю та
любов’ю до себе.

Вона дозволяє почувати себе добре, прийняти своє тіло, навіть якщо часом собі не подобаємось.

Відмінність двох течій:

Бодіпозитив:

«Моє тіло красиве в будь-якому вигляді»

Бодінейтралітет:

«Я вдячна своєму тілу за те, що воно дозволяє мені обіймати тих, кого люблю»

Відмінність двох течій:

Бодіпозитив:

«Моє тіло красиве в будь-якому вигляді»

Бодінейтралітет:

«Я вдячна своєму тілу за те, що воно дозволяє мені обіймати тих, кого люблю»

Вірите, що змінивши своє тіло, станете нарешті щасливим?

Прийняття себе й довготермінове щастя

Філософія тілесного нейтралітету вчить бути більш усвідомленими, краще відчувати своє тіло, розуміти його потреби. Відсутність «обов’язку» любити себе в будь-якому тілі або відповідати «стандартам» краси зменшує стрес та тривогу. А ще дозволяє зосередитися на здоров’ї й самопочутті та просто насолоджуватися життям з усіма його злетами й падіннями.

Злата Гнатюк
психотерапевтка

Злата Гнатюк
психотерапевтка

Турбота про себе – це не окремо «турбота про своє тіло» й «турбота про свою психіку». Це працює лише в комплексі. Наше тіло дуже чутливо реагує на все, що з нами відбувається. Зокрема, і з нашим психічним станом. Стрес, тривога, недосипання – і ось у нас уже і шкіра іншого відтінку, і синці під очима; переїдання чи, навпаки, втрата апетиту – у відповідь одразу змінюється вага. Ми дуже багато всього переживаємо саме через тіло.

На тлі цього розщеплення на «я» та «моє тіло» виникають розлади, пов’язані зі зміною харчової поведінки та образом власного тіла. Тому тільки в сукупності, через турботу про власне тіло, його прийняття й піклування про власний спокій, емоційний і ментальний розвиток, можемо говорити про повноцінний догляд за собою.

Зрозуміти, де різниця між прагненням до кращого та слідуванням «ідеалам» можна, визначивши цінності. Якщо ціль – бути здоровим, то немає нічого поганого в намаганні покращити своє тіло та якість життя. Якщо ж у людини є переконання, що зі зміною своєї ваги, носа чи розміру грудей вона стане щасливішою – тут варто розбирати, що лежить за цим переконанням і працювати із самооцінкою й самопочуттям. Адже тіло дійсно не є показником краси чи успішності, але часто є показником усвідомленості та любові до себе.

Чи вживаєте ви вітаміни для покращення фізичних показників?

Турбота про своє здоров’я – це завжди про баланс. Саме на нього націлена програма Body Detox від NUTRILITE™, яку склали разом зі спеціалістами у сфері здорового харчування. У ній експерти допомагають ввести здорові звички для підтримки оптимального метаболізму в організмі: фізичну активність, водний баланс, якісний сон, а також достатню кількість вітамінів, білків і клітковини. А харчові домішки від NUTRILITE™ фокусуються на нормалізації роботи печінки, щитоподібної залози,  органах травлення й кишківнику, які впливають на обмінні процеси.

Карина Дейнеко
лікарка-дієтолог

Немає нічого поганого в тому, щоби любити своє тіло будь-яким і піклуватися про його комфорт. Але я завжди на перше місце ставлю здоров’я, тривалість життя та відсутність хронічних захворювань.

У ставленні до себе та свого тіла завжди має бути золота середина. Не впадати у крайності, не слідувати трендам стрункості, але й не доводити себе до ожиріння. Так, ми маємо любити себе будь-якими, але й не забувати про здоров’я. Найвищий рівень – це коли ти приймаєш і любиш себе в будь-якому вигляді, але не забуваєш про своє здоров’я й піклуєшся про нього щодня.

Фізична активність і здорове харчування дуже важливі, адже покращують самопочуття, дають енергію, підтримують наше емоційне та фізичне здоров’я, а не тому, що роблять тіло більш привабливим.

Краса для кожного своя, але точно можна сказати, що вона у здоров’ї. Тому все менше людей обирають жорсткі дієти та виснажливі плани харчування, а починають піклуватись про здоров’я – хочуть бути партнером і підтримкою для свого тіла.

Карина Дейнеко
лікарка-дієтолог

Ви оцінюєте «успішність» людини за її фігурою?

Злата Гнатюк
психотерапевтка

Карина Дейнеко
лікарка-дієтолог

Злата Гнатюк
психотерапевтка

Карина Дейнеко
лікарка-дієтолог

З чого почати шлях до тілесної нейтральності?

Вчитися відчувати тіло. Допомогти прийняти себе можуть тілесні практики та заняття із психотерапевтом, наприклад, тілесно орієнтованим. Навчившись слухати власне тіло та потреби, не буде хотітись займатися саморуйнування, отже вдасться зберегти красу та гармонію в довгостроковій перспективі.

Не судити за зовнішністю. Неважливо: своєю, друзів, відомої акторки. Також не критикуйте себе. Якщо сьогодні почуваєте себе менш красивою – краще зробіть щось для турботи про ваш фізичний та емоційний стан. Масаж, довга прогулянка, танці в піжамі під улюблену музику – усе підходить!

Обирати фізичне навантаження, яке приносить щастя. Не займайтесь у залі, якщо вам некомфортно. Натомість сходіть на танці або йогу: спорт має давати нам енергію та викид позитивних емоцій, а не страждання.

Робити вибір через любов до себе. Наприклад, коли ми обмежуємо себе у фаст-фуді чи солодощах – це не знущання, а, навпаки – вияв любові до себе. Так ми хочемо, аби тіло отримувало всі потрібні мікроелементи та залишалось здоровим якнайдовше. На основі цього обирайте свій щоденний раціон.

Чи проявляєте ви любов до себе через харчування?

Для тритижневої програми Body Detox від NUTRILITE™ експерти зі здорового харчування підготували корисні рекомендації щодо наповнення раціону та схеми харчування. Вони підготували приклади страв на день і надали рецепти для збалансованого меню. Також у курсі зібрали перелік продуктів, вживання яких варто зменшити, і тих, які рекомендується додати до раціону для нормалізації метаболізму.

Цінувати те, що тіло робить для вас. Воно дозволяє обіймати людей, яких любимо, підійматись на вершину гори, танцювати й отримувати задоволення. А ми думаємо лише про те, який вигляд воно має. Спробуйте підійти до себе з іншого боку.

Тримати баланс. Радикальне обмеження в усьому або тотальна вседозволеність – також не вихід. Дотримуйтесь здорового способу життя, але допускайте моменти слабкості: улюблений бургер або пропущене тренування не зруйнують ваше життя. Підходьте до всього більш усвідомлено, а не просто слідкуйте за схемою харчування.

Обирати здорову їжу. У дієтології є такий цікавий, але дієвий принцип: їжа повинна бути такою, до якої вам хочеться торкатися. Майонез чи картоплю фрі ми не дуже б хотіли намазувати на себе, а от свіжі фрукти чи ароматну оливкову олію – залюбки.

Перед тим, як обрати собі вечерю чи обід, уявляйте, як ця їжа працює всередині та яку користь приносить. Швидке задоволення, після якого хочеться заснути? Чи енергію та розумову стимуляцію? Намагайтеся вживати більше цілозернових і менше обробленої їжі, обирайте якісні, локальні продукти та свідомо підходьте до вибору раціону. Наше тіло, розум та емоції заслуговують цього. Усе працює в комплексі.

Зосередитися на здоров’ї. Наше тіло працює 24/7 усе життя. Здоров’я та хороше самопочуття – це основа піклування про нього. Адже так воно дозволить прожити нам довше та краще.

Не поспішати. Змінити своє мислення не можна за один вечір, це тривала робота. Не засмучуйтесь, якщо вийде не відразу й не чекайте швидких результатів. Наберіться терпіння та намагайтеся зберігати емоційний нейтралітет щодо змін вашого тіла. Ви – прекрасні!

Цінувати те, що тіло робить для вас. Воно дозволяє обіймати людей, яких любимо, підійматись на вершину гори, танцювати й отримувати задоволення. А ми думаємо лише про те, який вигляд воно має. Спробуйте підійти до себе з іншого боку.

Тримати баланс. Радикальне обмеження в усьому або тотальна вседозволеність – також не вихід. Дотримуйтесь здорового способу життя, але допускайте моменти слабкості: улюблений бургер або пропущене тренування не зруйнують ваше життя. Підходьте до всього більш усвідомлено, а не просто слідкуйте за схемою харчування.

Обирати здорову їжу. У дієтології є такий цікавий, але дієвий принцип: їжа повинна бути такою, до якої вам хочеться торкатися. Майонез чи картоплю фрі ми не дуже б хотіли намазувати на себе, а от свіжі фрукти чи ароматну оливкову олію – залюбки.

Перед тим, як обрати собі вечерю чи обід, уявляйте, як ця їжа працює всередині та яку користь приносить. Швидке задоволення, після якого хочеться заснути? Чи енергію та розумову стимуляцію? Намагайтеся вживати більше цілозернових і менше обробленої їжі, обирайте якісні, локальні продукти та свідомо підходьте до вибору раціону. Наше тіло, розум та емоції заслуговують цього. Усе працює в комплексі.

Зосередитися на здоров’ї. Наше тіло працює 24/7 усе життя. Здоров’я та хороше самопочуття – це основа піклування про нього. Адже так воно дозволить прожити нам довше та краще.

Не поспішати. Змінити своє мислення не можна за один вечір, це тривала робота. Не засмучуйтесь, якщо вийде не відразу й не чекайте швидких результатів. Наберіться терпіння та намагайтеся зберігати емоційний нейтралітет щодо змін вашого тіла. Ви – прекрасні!

Віра Архіпова

нутриціологиня, засновниця
Detox-програм, кураторка
марафонів ЗОЖ

«Мені варто сісти на дієту», «Я маю схуднути до літа», «Я хочу бути схожою на...», «Мрію позбутися цього підборіддя» – я часто стикалася з такими запитами людей, які тільки знайомилися із програмою Body Detox від Nutrilite. І так рідко можна було почути: «Хочу налагодити свій метаболізм», «Хочу почуватися комфортно у своєму тілі», «Мрію навчитися піклуватися про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких», «Прагну до системності в харчуванні».

Програма Body Detox від Nutrilite – це комплексне рішення від експертів зі здорового харчування для нормалізації метаболізму, налаштування правильного раціону харчування та підтримки психічного здоров’я. Мета курсу – допомогти ввести в життя здорові звички для кращого самопочуття, а з ними – прийняття себе та свого тіла.

Проходження Body Detox супроводжують спеціалісти з різних галузей: дієтології, психології, фізичного здоров’я та ендокринології. Також у межах програми залучають корисних помічників – продукти бренда Nutrilite, який понад 80 років вирощує інгредієнти для дієтичних домішок на сертифікованих фермах у США, Бразилії та Мексиці.

Базовий набір Body Detox містить «Порошкову клітковину», що зміцнює імунну систему, «Розторопшу плямисту», яка сприяє нормалізації обмінних процесів у печінці, а також «Протеїновий порошок на рослинній основі» як джерело енергії та загальної працездатності. Ці харчові добавки, збалансоване меню, якісний сон і фізичні навантаження допоможуть побудувати комплексну систему піклування про своє здоров’я.

Важливо чути своє тіло й відчувати його потреби без огляду на кліше та тренди. Не шукати чарівну таблетку для схуднення та досягнення ідеальної форми, а прагнути покращення якості життя через спектр дій: від функціонального харчування і психічного здоров’я до вітамінних комплексів і фізичної активності.

Матеріал підготовлено за підтримки