Ми вже пояснювали, як говорити про секс із партнером чи партнеркою, а також у чому полягають зміни в Кримінальному кодексі щодо згоди секс. Цьогорічну кампанію ООН до 16 днів боротьби проти гендерно обумовленого насильства теж присвятили темі згоди на секс. До кампанії створили сайт «Запитай!», де можна знайти 100 способів спитати партнера/партнерку, чи хоче він або вона зайнятися сексом.

«Звісно, що запитувати про таку делікатну тему, як секс, непросто. І так, про секс можна говорити серйозно, можна жартома, можна схвильовано, але головне — говорити. І ставити питання! Тільки так можна отримати згоду».

Катерина Литвиненко

спеціалістка з адвокації та комунікацій ООН Жінки в Україні


Чому важливо і потрібно отримувати згоду на секс?

Насильство щодо жінок і дівчат є дуже поширеною проблемою не тільки в Україні, а й глобально. Більшість людей, які пережили насильство – це жінки та дівчата. Так за даними ООН, кожна п’ята жінка в Україні віком 15-49 років пережила сексуальне чи фізичне насильство (хоча ми знаємо, що в реальності ці цифри набагато вищі). Українське законодавство робить кроки у вирішенні цього нагального питання – з 11 січня цього року секс без добровільної згоди обох партнерів вважають зґвалтуванням. Відсутність згоди є центральним аспектом визначення інкримінованих дій сексуального насильства.

Важливим аспектом згоди є визначення меж. Наприклад, зазначення рівня комфорту щодо тих чи інших дотиків або дій. Визначення цих меж мають обговорити два партнери. Також треба пам’ятати, що вже визначені межі можуть змінюватись і щось, що було дозволено раніше, може більше не дозволятись. Часто саме нерозуміння цього аспекту зміни меж і може призвести до насильства.

У 2015 році британська поліція розробила інформаційну кампанію з цієї тематики, а саме відео «Чай та згода» дуже влучно змальовує, як це відбувається в реальності. Це відео порівнює отримання згоди на секс із питтям чаю, тобто партнери та партнерки мають хотіти, погодитись і бути притомними, аби його пити.

Згода на секс - не складніша, ніж чашка чаю!

Є дуже багато міфів щодо отримання згоди. Наприклад, що «ні» не означає «ні», а обговорення меж та зони комфорту якимось чином загубить романтику у стосунках. Багато з цих міфів походять із замовчування теми згоди й табу щодо сексу загалом через брак якісної секс-освіти. Це формує так звану культуру зґвалтування, в якій голоси потерпілих жінок замовчуються, а насильство та міфи щодо нього нормалізуються. Ця культура створює такі шкідливі норми поведінки та очікування, як агресивна сексуальна поведінка, звинувачення потерпілої, мізогінічні висловлювання на кшталт «жінка – розрада для чоловіка» та жарти, що гламуризують насильство на телебаченні та в рекламі.

Як розв’язати проблему? Як можна запитати згоду на секс?

По-перше, про це важливо говорити. Важливо створювати безпечний простір для жінок та дівчат, щоб ті розповіли про випадки зі свого життя, підтримувати їх у цьому процесі та в жодному разі не звинувачувати в тому, що сталося. По-друге, вчити як дівчат, так і хлопців, говорити про здорові сексуальні стосунки. Ключове – навчитись питати згоди. Цього року ООН в Україні створили портал, щоб допомогти молоді з питанням отримання згоди. Це 100 прикладів питань, деякі з них веселі, деякі серйозні, які можна знайти на сайті та протестувати. Головне – упевнитись, що вас правильно зрозуміли та недвозначно дали згоду.