Протягом року ми обговорювали з експертами питання сексуальності та сексуального здоров’я, що можуть здатися незручними. Наприклад, розбиралися, скільки разів на тиждень у нормі займатися сексом, чому виникає еректильна дисфункція в чоловіків і чому в жінок не буває правильних і неправильних оргазмів, училися обирати секс-іграшки та з’ясовували, у яких випадках мастурбація перестає бути нормою.

У цій добірці – тексти, що допоможуть розібратися з проблемами власної сексуальності та краще зрозуміти своїх партнера чи партнерку.

1

Щодня чи раз на тиждень: як часто займатися сексом

Як часто варто займатися сексом, чи є тут узагалі норма та що робити, якщо одній людині з пари хочеться більше сексу, а другій його й так забагато. Розбираємося разом із психотерапевткою та секс-просвітницею.

2

Я соромлюся свого тіла під час сексу. Що з цим можна зробити?

«Якщо якась частина тіла не прийнята, людині буде важко взагалі отримувати задоволення. Відсутність задоволення від сексу, оргазму, сексу в сімейному житті – усе це наслідки токсичного сорому за власне тіло».

Розбираємося, звідки береться токсичний сором власного тіла та як можна його позбутися.

3

Сталевий прутень. Як міфи про маскулінність впливають на проблеми з ерекцією

Порушення ерекції в чоловіків можуть виникати в будь-якому віці, причиною цьому бувають як фізіологічні, так і психологічні проблеми. За словами уролога, еректильна дисфункція практично ніколи не виникає через суто фізіологічні порушення, найчастіше причини психологічні. Так відбувається тому, що серед чоловіків не заведено говорити про порушення сексуального здоров’я, а визнати ці складнощі – уже серйозна психологічна проблема. Розбираємося, чому виникає еректильна дисфункція, чому деяким чоловікам простіше випити таблетку для стимуляції ерекції замість того, щоб піти до лікаря, і яку роль у цьому відіграють стереотипи про маскулінність.

4

Чому вагінального оргазму насправді не існує. Розвінчуємо міфи про жіночий оргазм

Навколо теми жіночих оргазмів існує чимало міфів, наприклад, про те, що кліторальний оргазм не правильний, а якщо жінка не отримує задоволення від виключно вагінального сексу, з нею щось не так і це треба виправляти. Або про те, що кожен секс має супроводжуватися феєричним оргазмом. Або про те, що обов’язково треба постійно розширювати свій оргастичний репертуар: учитися сквірту та множинних оргазмів. Разом із гінекологинею та психотерапевткою розвінчуємо стереотипи щодо жіночого оргазму та розбираємося, що заважає жінкам його отримувати.

5

5 ідей для віртуального сексу під час карантину

Якщо ви з партнером під час локдауну опинилися на відстані, це ще не привід ставити секс на паузу. Пояснюємо, чому віртуальний секс може бути не гірший за реальний, нагадуємо правила безпеки під час нього та ділимося цікавими ідеями для сексу на відстані з партнером чи партнеркою.

6

Щось новеньке: 14 секс-іграшок для вашого карантину

Якщо раптом ви захотіли спробувати новий досвід, але на сайті з секс-товарами розгубилися й не знаєте, з чого почати, цей текст стане в пригоді. Зібрали 14 найпопулярніших категорій секс-іграшок, які підійдуть новачкам, і пояснюємо, як вони працюють та кому підійдуть. Заразом запитали в лікарів про правила безпеки з іграшками.

7

«Свербіж, який переслідує всюди»: чому виникає нав’язлива мастурбація та як її позбутися

Сучасна медицина та психотерапія вважають мастурбацію нормою. Та бувають випадки, коли мастурбація перестає виконувати лише сексуальну функцію й стає єдиним способом для людини заспокоїти себе, потурбуватися про себе, отримати задоволення. Бажання мастурбувати може стати настільки сильним, що заважатиме не лише партнерським стосункам, але й соціальному життю людини. Причиною цього можуть бути психологічні травми з дитинства чи дорослого життя, незадоволені потреби та нерозв’язані внутрішні конфлікти. Розповідаємо, як розпізнати нав’язливу мастурбацію.

8

«Ой, моторчик не заводиться». Як реагувати на жарти під час сексу

Гумор може бути способом справитися з ніяковістю, що виникає під час сексу, особливо, коли щось пішло не за планом: ерекція ослабла, вагіна видала дивний звук чи раптово защемило поперек. Але когось жарти можуть образити, додати ще більше напруги та взагалі відбити бажання продовжувати секс. Розбираємося, як працює гумор, чому він може врятувати вас від незручної ситуації під час сексу або ж усе зіпсувати.

9

Актори без «Оскара»: чому люди імітують оргазм і як це виправити

Згідно з дослідженнями 50% жінок і 25% чоловіків симулюють оргазм. Причини цього можуть бути різні, але зрештою всі вони зводяться до проблем у комунікації між партнерами, незнання себе та своїх сексуальних уподобань. Розбираємося, як припинити симулювати оргазми, налагодити комунікацію з партнером і контакт зі своїм тілом.