У рубриці «Секс» The Village Україна разом з експертами обговорює питання сексуальності та сексуального здоров’я, що можуть здатися незручними. У новому випуску говоримо про нав’язливу мастурбацію.

Сучасна медицина та психотерапія вважають мастурбацію нормою. Та бувають випадки, коли мастурбація перестає виконувати лише сексуальну функцію й стає єдиним способом для людини заспокоїти себе, потурбуватися про себе, отримати задоволення. Бажання мастурбувати може стати настільки сильним, що заважатиме не лише партнерським стосункам, але й соціальному життю людини. Причиною цьому можуть бути психологічні травми з дитинства чи дорослого життя, незадоволені потреби та нерозв’язані внутрішні конфлікти.

Разом із психотерапевткою розповідаємо, як розпізнати нав’язливу мастурбацію та розібратися з її причинами, запитуємо лікаря-андролога та сексопатолога, чи несе нав’язлива мастурбація ризики для здоров’я.

Ігор Чорнокульський

лікар уролог-андролог, сексопатолог, кандидат медичних наук

Чи може мастурбація зашкодити

Узагалі мастурбація є нормою й ніякої шкоди вона не приносить. Нав’язлива мастурбація – це, перш за все, те, що людині заважає: вона б уже й не хотіла мастурбувати, але щось її до цього постійно спонукає. Ніякої загрози для здоров’я це не несе, але може негативно впливати на статеве життя. Якщо говорити про чоловіків, то вони, наприклад, можуть звикнути до певної частоти або інтенсивності під час мастурбації, і зрештою їм потім не вистачатиме інтенсивності, тиску чи швидкості під час партнерського сексу, доведеться завершувати статевий акт за допомогою мастурбації. Ще один негативний сценарій – коли мастурбація взагалі заміщує статеве життя.

Не існує певної кількості мастурбації в нормі, не можна сказати, що мастурбувати тричі на день – це ок, а от чотири рази – це вже нав’язлива мастурбація. Якщо чоловік мастурбує хоч 10 разів на день, але у сексі з дружиною, наприклад, повна гармонія, нічого страшного в цьому немає. Але якщо він мастурбує раз на тиждень, а потім це заважає під час партнерського сексу, тоді це стає проблемою.

У сучасній медицині немає жодного наукового підтвердження про те, що мастурбація шкодить організму

Раніше вважалося інакше. Ще у 18 столітті лікар Тіссо написав працю «Онанізм, чи Трактат про хвороби мастурбації» – трактат про те, що всі хвороби та проблеми зі здоров’ям походять від мастурбації. Вважалося, що мастурбація призводить до висихання мозку, неврозів, мігрені тощо. Чоловіків намагалися відучити від мастурбації за допомогою спеціальних металевих трусів для різних вікових категорій, а іноді лікували від неї кровопусканням. Зараз досі існує багато міфів про те, що мастурбація призводить до якихось проблем, адже тривалий час цей трактат не піддавався жодній критиці.

У сучасній медицині немає жодного наукового підтвердження про те, що мастурбація шкодить організму. Лише якщо чоловік розуміє, що мастурбація заважає йому вести статеве життя та приносить психологічний дискомфорт, варто звернутися до лікаря-психолога чи психотерапевта.

Ольга Хайдукова

психотерапевтка

Коли мастурбація перестає бути нормою

Сучасна психотерапія вважає, що мастурбація – це норма в будь-якому віці. Не нормою вона стає тоді, коли перетворюється на єдиний можливий спосіб отримати задоволення.

Якщо дитина почала мастурбувати до пубертатного періоду, це теж норма, хоча цього часто лякаються батьки. Треба розуміти: коли дитина мастурбує, за цим не стоїть сексуальна потреба, це скоріше експеримент і дослідження власного тіла. Але буває так, що дорослі помічають дитину за цією справою й починають соромити її. Так мастурбація може отримати характер зупиненої дії, коли будь-яка допитливість щодо власної сексуальності зводиться до єдиної дії – стимуляції ерогенних і генітальних зон. Так мастурбація отримує характер неврозу та стає нав’язливою.

Абсолютно нормально, коли в підлітковому віці мастурбація заміщує сексуальні стосунки

У підлітковому віці, коли людина починає усвідомлювати свою сексуальну потребу, це нормально реалізовувати її через мастурбацію. У цей період людина може переживати закоханість і помітити, як щось змінюється в тілі, коли вона дивиться на об’єкт своєї закоханості. З’являється бажання наблизитися, узяти іншу людину за руку, поцілувати чи обійнятися, але часто це неможливо зробити. Абсолютно нормально, коли в підлітковому віці мастурбація заміщує сексуальні стосунки.

Але коли людина вже має досвід сексуальних стосунків, має партнера або просто перебуває в тому віці, коли може влаштувати собі сексуальне стосунки, але уникає їх, і мастурбація залишається єдиним способом сексуальної розрядки – тоді можна говорити про те, що це не норма.

Не існує норми, скільки людині варто мастурбувати. На кількість мастурбації в житті впливає кілька факторів:

вік;

статева конституція, тобто яка сексуальна потреба конкретно цієї людини;

як людина використовує свою сексуальну енергію – тільки через мастурбацію чи ще в партнерському сексі;

яку роль 3 житті людини відіграє мастурбація – це заміщення партнерського сексу, доповнення до нього чи єдина можливість сексуальної розрядки.

Також важливо, що сама людина вважає для себе нормою, чи заважає мастурбація її соціальному життю та партнерським стосункам і партнерському сексу.

Як зрозуміти, що мастурбація нав’язлива

Нав’язлива мастурбація – це певна обсесивно-компульсивна дія. Щоб зняти напругу, хтось перераховує гроші в гаманці, хтось вичищає кухню, хтось 10 разів перевіряє, чи зачинив двері, а хтось мастурбує. Чому? Одного разу психіка запам’ятала, що це допомагає заспокоїтися, і людина використовує такий спосіб щоразу.

Є кілька показників, що дозволяють психотерапевту зрозуміти, коли мастурбація людини в нормі, а коли виконує вже не сексуальну функцію.

З’являються нав’язливі думки про мастурбацію та непереборне бажання це робити. Зростає напруга, відчуття незадоволеності, роздратування, коли немає можливості помастурбувати. У сучасному світі це часто йде у зв’язці з нав’язливим бажанням дивитися порно.

Після розрядки внаслідок мастурбації з’являється почуття провини та апатії.

Стимули для мастурбації щоразу мають ставати інтенсивнішими, толерантність до них збільшується. Наприклад, жінка мастурбує за допомогою струменя від душу, отримує оргастичну розрядку тільки таким способом і має труднощі в партнерському сенсі. Якщо для досягнення оргазму їй потрібен щоразу більший стимул, потужніший струмінь у душі, якесь особливе порно (бо звичайне вже не збуджує) або незвичні предмети, які використовується нехарактерним для них способом, тоді можна говорити про нав’язливу мастурбацію.

Складно зупинити імпульс мастурбувати, навіть якщо людина перебуває, наприклад, в офісі. Вона починає шукати спосіб це зробити, бо не може зупинити бажання й перемкнутися на щось інше, поки не отримає розрядку. Іноді це може дуже сильно заважати соціальному життю та стосункам у колективі, з друзями чи в сім’ї. Людина стає неконтактною й усе, що вона прагне зробити, це усамітнитися, у кращому разі. А буває навіть так, що вона не стримується й починає мастурбувати при інших. Звичайно, це призводить до конфліктів і зрештою до самотності. І це тільки підживлює невроз, адже людина відчуває ще більше тривоги, сорому, провини й через це частіше має потребу мастурбувати, щоб знімати напругу.

Частота та способи мастурбації призводять до тілесних травм. Яскравий приклад – героїня фільму «Німфоманка». У другій частині є момент, де вона вже не може отримувати задоволення від звичайного сексу, тому починає бити себе по клітору, що призводить до ран, але вона це ігнорує та продовжує. Тому коли внаслідок мастурбації безпека тіла перестає бути цінністю, а сильнішим за самозбереження виявляється сексуальне бажання та прагнення отримати задоволення через мастурбацію, тоді можна говорити, що така мастурбація нав’язлива.

Якщо більшість із цих ознак присутні, тоді ми розглядаємо нав’язливу мастурбацію як невроз. 

Нав’язлива мастурбація може бути супутнім симптомом психічного розладу. Ось випадок із життя, який це ілюструє: батько дівчинки 7–8 років помітив, що поруч із його дочкою на дитячому майданчику стоїть хлопчик-підліток і мастурбує. Батько заявив у поліцію, але виявилося, що хлопчик нічого не пам’ятає. Коли почали досліджувати ситуацію, з’ясували, що в нього епілепсія, про яку не знала його родина, тому що напади ставалися, коли він був сам. Через жах від нападу хлопчик відключався та починав мастурбувати, щоб заспокоїти себе. Після цього він не пам’ятав, що сталося. У такому випадку фокус не на тому, щоб допомогти людині розібратися з нав’язливою мастурбацією, а на тому, щоб надати підтримку в лікуванні її діагнозу. Тоді мастурбація як симптом може зникнути.

Чому виникає ця проблема

Причини можуть бути дуже різними: травмованість у глибокому дитинстві, пубертатному періоді або в партнерському сексі, шокова травма в минулому чи нерозв’язаний конфлікт зараз, і при цьому єдиним можливим способом себе заспокоїти є мастурбація. Через це людині страшно йти у стосунки, вона відчуває себе якоюсь «неправильною», їй соромно за це, тому вона про це нікому не розповідає й тим самим усе більше ізолюється. Партнерські стосунки вона заміщає мастурбацією.

З моїх спостережень у роботі з підлітками, що переживали труднощі з нав’язливою мастурбацією, частіше вона спостерігається у хлопців, ніж у дівчат. Річ у тім, що серед хлопців у період статевого дозрівання більше розповсюджене порно, що часто призводить до викривленого сприйняття власного тіла та задоволення. Зустрічаючись із реальним сексом у своєму житті, вони можуть розчаруватися й не розуміти, навіщо заводити стосунки з іншою людиною, якщо можна швидко задовольнити себе. Але глобально тут немає різниці між чоловіками та жінками, адже і чоловік, і жінка можуть опинитися у стані складного внутрішнього конфлікту, що заважає йти у стосунки з іншою людиною й перестати заміщати свої потреби мастурбацією.

Нав’язлива мастурбація також може бути супутнім симптомом іншої залежності, наприклад, трудоголізму. Людина настільки захоплена власною кар’єрою, що в неї вже не залишилося ні друзів, ні близьких взаємин із родиною. Безумовно, побудова кар’єри вимагає дуже багато зусиль, тому складно помітити за цим сексуальну потребу. А коли людина врешті її помічає, їй простіше задовольнися мастурбацією, ніж витрачати час на побудову стосунків із партнером (цей же час можна витратити на роботу). А оскільки тілесний відгук від мастурбації все одно менший, ніж від партнерського сексу, то й потреба мастурбувати виникає частіше. Це не просто приклад зі стелі, я часто зустрічаю його на практиці. Нав’язлива мастурбація також може йти поруч з алкогольною або наркотичною залежністю.

Будь-який емоційний дискомфорт людина починає заглушати мастурбацією. Так вона уникає зустрічі зі складними почуттями та внутрішніми конфліктами

Тому коли людина приходить до психотерапевта з такою проблемою, ми завжди дивимося на те, як виглядає фон її життя: що відбувається, чому вона обирає саме такий спосіб уникати чогось у житті. Можливо, вона уникає відчуття провини або не може зізнатися собі: «Так, у мене багато успіхів, так, я визнаний професіонал, але в мене ні з ким немає близьких стосунків, я просто співпрацюю з людьми». Це може жахати. І випадково одного разу може статися так, що в момент складних переживань апатії та пригніченості, раптом у людини виникає сексуальне бажання. Вона починає мастурбувати, отримує розрядку, а мозок запам’ятовує, що від цього стає легше. Після цього кожен раз будь-який емоційний дискомфорт людина починає заглушати мастурбацією. Так вона уникає зустрічі зі складними почуттями та внутрішніми конфліктами.

Буває, що мастурбація стає єдиним способом потурбуватися про себе. Людина чомусь не може зробити це інакше, наприклад, піти до лікаря, узяти вихідний чи попросити підвищення зарплати, але вона мастурбує й у це зливає своє почуття «я гідний кращого».

Що з цим робити

Ми завжди разом із клієнтами шукаємо їхній особистий сенс нав’язливої мастурбації, адже розв’язання цієї проблеми лежить у розв’язанні проблеми, що є її першопричиною.

У моєму досвіді рідко люди приходять і кажуть: «У мене нав’язлива мастурбація, лікарю, допоможіть». Найчастіше до цього усвідомлення приходять у процесі терапії. Наприклад, клієнтка приходить на сесію та каже: «Я відчуваю себе дуже самотньою, хочу вийти заміж, але чомусь у мене не виходить налагодити стосунки». А потім на черговій сесії терапії виявляється, що вона мастурбує 5–7 разів на день. Для неї це не було проблемою, поки не став очевидним зв’язок відчуття самотності з тим, яким способом вона полегшувала цей стан. Коли вдалося налагодити партнерські стосунки, необхідність мастурбувати щодня зникла.

Якщо бажання мастурбувати – як постійний свербіж, що переслідує вас усюди, це знак, що треба поговорити про це зі спеціалістом і спробувати розібратися, що цей стан означає у вашому випадку

Якщо ви підозрюєте, що ваша мастурбація може бути нав’язливою, поставте собі запитання: «Чому мені зараз хочеться мастурбувати? У мене давно не було сексу й мені треба зняти сексуальну напругу?» Якщо так і після мастурбації не виникає почуття провини, страху, сорому чи відрази, тоді з вами точно все в порядку, мастурбація тільки вам на користь. Але якщо через неї виникають складні переживання, з цим було б добре звернутися до психотерапевта або сексолога.

Якщо ви помічаєте, що нав’язливі думки про мастурбацію настільки часто виникають, що ви вимушені відмовляти собі в якихось соціальних діях, наприклад, ходити на роботу чи зустрічатися з друзями, якщо бажання мастурбувати – як постійний свербіж, що переслідує вас усюди, це знак, що треба поговорити про це зі спеціалістом і спробувати розібратися, що цей стан означає у вашому випадку.