У рубриці «Секс» The Village Україна разом з експертами обговорює питання сексуальності та сексуального здоров’я, що можуть здатися незручними. У новому випуску говоримо про жіночий оргазм.

Навколо цієї теми існує чимало міфів, наприклад, про те, що кліторальний оргазм – неправильний, а якщо жінка не отримує задоволення від виключно вагінального сексу, з нею щось не так і це треба виправляти. Або про те, що кожен секс має супроводжуватися феєричним оргазмом. Або про те, що обов’язково треба постійно розширювати свій оргастичний репертуар: учитися сквірту та множинних оргазмів.

Разом із гінекологинею та психотерапевткою розвінчуємо стереотипи щодо жіночого оргазму та розбираємося, що заважає жінкам його отримувати. Раніше ми писали, як міфи про маскулінність упливають на проблеми з ерекцією.

Тетяна Осауленко

лікарка гінеколог-ендокринолог

Чому не буває вагінального та кліторального оргазмів

Класифікацію оргазмів як «кліторального» та «вагінального» запропонував ще Фройд, який казав, що кліторальний оргазм є інфантильним, а зрілим є лише вагінальний. З часом це підхопили різні секс-коучі, сексологи та решта людей, які хотіли на цьому заробляти. Але насправді, як за «кліторальний», так і за «вагінальний» оргазм відповідає клітор. Це орган, єдина функція якого полягає в отриманні задоволення.

Річ у тім, що певного часу всі дослідження, присвячені клітору, проводилися на мертвих жінках. Але оскільки анатомія та функція клітора найкраще проявляється, коли жінка жива та збуджена, почали проводити дослідження за допомогою МРТ та виявили багато цікавого. Те, що ми звикли називати клітором – це лише його голівка, найбільш чутлива зона та найдоступніша для стимуляції. Окрім цього, клітор має тіло та дві ніжки, а стимуляція місця розходження цих частин також може призводити до оргазму.

Насправді, як за «кліторальний», так і за «вагінальний» оргазм відповідає клітор

Саме це місце є проєкцією так званої точки G. Тобто за сучасними уявленнями, точка G – це не окрема анатомічна структура, а проєкція інших анатомічних структур, які можуть давати підвищену чутливість. Зазвичай говорять про те, що ця зона розташована на передній стінці вагіни, але в деяких жінок більш чутливою є зона задньої стінки. Також деякі вчені говорять про те, що точка G збігається з проєкцією парауретральних залоз у жінки. Саме стимуляція цих зон призводить до настання «вагінального» оргазму. Але по факту не існує окремо вагінального та кліторального оргазму, це все стимуляція різних частин клітора. До речі, коли жінка досягає оргазму при анальному сексі без стимуляції голівки клітора, це також пов’язано з розташуванням ніжок клітора.

Є жінки, яким не потрібна стимуляція голівки клітора для отримання оргазму, їм достатньо для цього сексу з проникненням, але їх відсоток набагато менший, ніж жінок, яким стимуляція клітора необхідна. Здатність отримувати оргазм за допомогою різних видів стимуляції можна розвивати, щобільше, вона може змінюватися протягом життя жінки, залежно від розвитку сексуальності, партнера, пози, обставин тощо. Але на цьому часто будують бізнес, наприклад, коли різноманітні секс-коучі роблять з оргазму внаслідок вагінальної стимуляції якийсь абсолют та обіцяють жінок цього навчити. Але насправді це не обов’язково, отримувати оргазм тільки від стимуляції клітора – це нормально. Немає кращого та гіршого оргазму.

Тому абсолютно нормально, коли жінка стимулює голівку клітора під час сексу, просить партнера це робити або використовує для цього секс-іграшки. Це має бути зрозуміло й чоловікам, адже часто саме вони формують у жінок комплекси про те, що відсутність оргазму від проникнення – це не ок.

Що таке сквірт і жіноча еякуляція

При тривалій стимуляції передньої стінки вагіни може відбуватися сквіртинг – вихід рідини з уретри. Дослідження показали, що це сеча або сеча, змішана з іншими рідинами. Здатність до сквіртингу можна розвивати за бажанням. Коли жінки описують цей досвід, найчастіше розповідають, що це сталося після довготривалої стимуляції чутливої зони на передній стінці вагіни. Про сквірт говорять, як про дуже яскравий досвід, що за інтенсивністю не порівняти зі звичайним оргазмом, проте дехто відчуває після цього лише ніяковість, а тому жодного задоволення.

Зараз дослідники розділяють сквірт і жіночу еякуляцію, але до кінця ця тема не досліджена, є розбіжності в думках вчених. Жіноча еякуляція – це вихід рідини з парауретральних залоз, але вона менша за обсягом, ніж при сквірті, та інакша за структурою. Процеси сквірту та жіночої еякуляції можуть відбуватися паралельно або ж окремо – усе це індивідуально.

Про сквірт говорять, як про дуже яскравий досвід, що за інтенсивністю не порівняти зі звичайним оргазмом, проте дехто відчуває після цього лише ніяковість

Чому жінці буває складно досягти оргазму

На це впливає дуже багато факторів. Узагалі всі люди мають різну статеву конституцію. Її умовно поділяють на слабку, середню та сильну. Відповідно, жінки із сильною статевою конституцією швидше та легше досягають оргазму, ніж жінки зі слабкою. Також важливо розуміти, який сексуальний досвід був у жінки, які партнери, чи намагалися вони вивчати одне одного, чи не був перший секс травматичним із психоемоційної точки зору, наскільки жінка взагалі знає себе, своє тіло, що їй подобається, а що – ні.

Якщо жінка має певні комплекси в цій сфері, це також негативно впливає на отримання оргазму, адже головний орган, відповідальний за оргазм у жінок – це мозок. Деякі жінки отримують оргазм від стимуляції сосків, у літературі навіть описаний випадок, коли жінка отримала оргазм від почухування брів. Тому все, що відбувається в її житті та стосунках із партнером, дуже сильно впливає на здатність отримати оргазм.

Також роль відіграє те, як саме жінка відчула свій перший оргазм. Якщо це відбулося внаслідок стимуляції клітора, наприклад, може статися так, що надалі жінка отримуватиме оргазм тільки так. Але якщо приділити цьому увагу та подосліджувати своє тіло, те, що подобається в сексуальному контакті з партнером, можна розвинути здатність отримувати оргазм і від вагінального проникнення.

Головний орган, відповідальний за оргазм у жінок – це мозок

Існують різні методики, що допомагають розвивати чутливість, деякі з них адекватні, деякі не дуже. Але головне питання тут – навіщо це потрібно жінці. Якщо їй це цікаво для власного розвитку, для урізноманітнення сексуального життя, тоді це круто й це потрібно робити. Але якщо жінка вважає, що лише певний вид оргазму правильний, а за його відсутності вона неповноцінна, чи її партнер так хоче й говорить, що «кліторальний» оргазм неправильний, або якщо вона це почула від авторитетних людей, тоді є питання, чи потрібно це жінці взагалі. На жаль, на цьому побудовано дуже багато спекулятивних методик і «навчань», які є просто способом заробляння грошей.

Але якщо жінка хоче розвивати свою чутливість особисто для себе, то для цього можна спробувати вправи Кегеля. Їх можна виконувати як зі спеціальними тренажерами, так і без них шляхом скорочування м’язів. Це більше про здоров’я, але при регулярних вправах може також підвищуватися чутливість.

Тася Осадча

лікарка-психологиня, психотерапевтка, консультантка з питань сексуальності

Чому не буває правильних і неправильних оргазмів

З мого досвіду роботи з клієнтами, один із найбільш поширених міфів про жіночий оргазм – це те, що він має бути певного характеру від певного виду стимуляції. Найчастіше очікування – оргазм має бути від вагінального проникнення, а інші варіанти не є допустимими, правильними або достатніми.

Насправді не існує правильних чи неправильних жіночих оргазмів. Якщо чоловічий оргазм супроводжується еякуляцією, а тому виконує не лише функцію задоволення, то жіночий оргазм – це виключно про задоволення. Клітор – єдиний орган, достеменно дослідженою функцією якого є отримання задоволення. 

Жіноча сексуальність дуже довгий час не досліджувалася, але й база знань про чоловічу сексуальність створювалася ще мало не за часів Фройда (звісно, з того часу провели чимало досліджень, але фундамент закладений саме тоді й докорінно не змінювався). Тому досі в чоловічому середовищі є уявлення про міцний зв’язок між мужністю та здатністю довести жінку до оргазму шляхом проникнення. А якщо ти цього не можеш зробити – тоді ти не мужик. І якщо уявити двох партнерів, які на цю тему не розмовляють, у них можуть виникати великі проблеми. Припустімо, анатомія жінки така, що завдяки проникненню вона не отримує оргазм (і не знає, що це варіант норми). Через це вона може відчувати себе якоюсь неправильною чи недостатньо жіночною. Партнер також відчуває себе недостатньо чоловіком, бо не може задовольнити її у «правильний» спосіб, а на додачу звинувачує в цьому її. І все це через упередження й відсутність комунікації про те, що цим партнерам подобається.

Чому оргазм під час кожного сексу – це не обов’язково

Ще один поширений міф – оргазм має бути в жінки під час кожного статевого акту. Насправді це не так. Добре, якщо в жінки кожен секс закінчується оргазмом, але навіть якщо ні, і вона має оргазми у 50% випадків – це варіант норми.

Буває, що клієнтка приходить і каже: «У мене зникли оргазми». Але коли починаєш запитувати її, чи були в неї взагалі коли-небудь оргазми, чи були вони під час мастурбації, що вона взагалі вкладає в це поняття, може виявитися, що в жінки просто змінився характер оргазмів і вона чомусь це не вважає за оргазми.

Не варто очікувати феєричного оргазму в 100% випадків сексу

Звісно, буває й так, що жінка дійсно перестає відчувати оргазми. Якщо раніше з цим усе було добре, а потім в якийсь момент оргазми зникли взагалі, це привід зробити медичне обстеження, тому що на це можуть упливати багато хвороб. Узагалі на здатність отримати оргазм і на його якісь, як у жінок, так і в чоловіків, упливають недосип, проблеми зі здоров’ям будь-якого характеру, перевтома, захворювання щитоподібної залози, гінекологічні та ендокринні захворювання, тривожний розлад або депресія, вживання певних препаратів тощо.

Не варто очікувати феєричного оргазму в 100% випадків сексу – колись він може бути яскравішим та інтенсивнішим, а колись слабшим, це нормально. А якщо оргазму не сталося раз чи кілька разів, не треба думати, що з вами чи з партнером щось не так. Якщо ж ці зміни тривають уже довго та причин у стані здоров’я чи у факторах, перерахованих вище, ви не знаходите, слід подумати, що відбувається всередині мене самої емоційно та що відбувається між мною та партнером. Безумовно, це потрібно проговорювати з партнером і запитати, чи відчуває людина якісь зміни.

Чому жінки можуть мати труднощі з оргазмом

Причин може бути дуже багато. Окрім занадто сильної зацикленості на тому, щоб досягти оргазму, заважати можуть також проблеми у стосунках із конкретним партнером. Наприклад, якщо жінка образилася на партнера, відсутність оргазму може бути підсвідомою помстою. Приховані негативні почуття до партнера можуть бути настільки сильними, що впливатимуть на здатність жінки отримати задоволення від сексуального контакту з цією людиною. Звичайно, досвід будь-якого психотравмувального характеру – сексуального чи емоційного насилля – також може бути причиною відсутності оргазму. А буває й так, що секс відбувався за згодою, але в якийсь момент щось пішло не так і жінка отримала негативний досвід. У майбутньому він також може мати наслідки, наприклад, жінка не зможе отримати оргазм або ж відчуватиме відразу під час сексу з проникненням чи взагалі не зможе його мати.

Якщо в жінки є упередження щодо своєї зовнішності або вона просто не може дозволити собі бути неідеальною, це може стримувати її від оргазму

Оргазму можуть заважати упередження жінки стосовно вигляду свого тіла та уявлення про те, як поводитися, аби бути «ідеальною». Коли вона, скажімо, фотографується, то точно знає, як стати й повернутися, аби виглядати добре. А під час сексу та оргазму можливість контролю над власним виглядом втрачається. Тому якщо в жінки є упередження щодо своєї зовнішності або вона просто не може дозволити собі бути неідеальною, це може несвідомо стримувати її від оргазму. Також її може турбувати, як виглядають її частини тіла, наприклад, живіт, груди чи малі статеві губи. Буває так, що після невдалої репліки когось із партнерів чи лікаря-гінеколога в жінки формується упереджене ставлення до якоїсь своєї частини тіла. Через це вона може наполягати, щоб статевий акт відбувався в темряві, не хоче знімати бюстгальтер або забороняє партнеру дивитися на її геніталії. Зрештою це стає на заваді оргазму.

Чому під час мастурбації є оргазм, а під час сексу з партнером – ні

Буває, що жінка легко отримує оргазм під час мастурбації, але під час партнерського сексу його немає. Причини можуть бути різні. Для початку варто звернутися до теми психосексуального розвитку. Перший чуттєвий досвід формується «зі зведеними ногами»: дівчинка отримує його шляхом стискання стегон, з використанням душа або за допомогою стимуляції пальцями. Так формується перший досвід задоволення через мастурбацію. У нормі – навчитися отримувати задоволення самостійно. У чоловіків це відбувається так само. Після цього ми вчимося отримувати задоволення «з розсунутими ногами» – тобто в контакті з партнером чи партнеркою. Анатомічно це абсолютно різні положення, тому іноді неможливість досягти оргазму під час партнерського сексу вирішується підбором правильної пози, положення тіла, певного характеру рухів та інтенсивності стимулювання клітора. Тобто питання може бути суто у фізіологічних нюансах конкретних партнерів.

Також причина може бути у взаємодії з партнером. Якщо з партнером є контакт під час сексу й він закінчується оргазмом, у жінки формується умовно-рефлекторний зв’язок: секс із проникненням закінчується оргазмом. І далі кожен наступний хороший статевий акт закріплює цей досвід. Що далі, то оргазми стають якіснішими, цікавішими, інтенсивнішими. Або принаймні вони є. Але якщо жінка не комунікує про те, що їй подобається під час сексу, а чоловік не питає, як їй краще, що було б приємно, і зрештою секс не закінчується оргазмом для неї, то в неї формується інший досвід. Умовно кажучи, він отримав задоволення й пішов в душ, а вона достимулювала себе й досягла оргазму шляхом мастурбації. Якщо ж так відбувається постійно, у жінки закріплюється досвід про те, що партнерський секс не закінчується оргазмом.

Не секрет, що багатьом жінкам складно відпустити контроль і довірити щось іншій людині

Також важливо розуміти, жінка отримує оргазм тільки під час самомастурбації чи також під час взаємної мастурбації разом із партнером, чи може вона довірити партнеру довести себе до оргазму. Якщо ні, тоді тут постає питання довіри: або довіри до іншої людини взагалі, або довіри між конкретними партнерами.

Окрім цього, тут може відігравати роль потреба в контролі. Коли жінка мастурбує, вона чітко знає, що та як зробити. У сексі з іншою людиною потрібно говорити про це, а іноді це може бути ніяково й соромно. В деяких випадках спрацьовує історія: «Якщо хочеш зробити добре, зроби сама». Не секрет, що багатьом жінкам складно відпустити контроль і довірити щось іншій людині (це стосується всіх сфер життя), тим паче це складно зробити в такій чутливій сфері, як оргазм.

Слід ще додати про надмірно стимульовані оргазми з використанням потужних вібраторів, пульсаторів тощо. Якщо жінка часто ними користується на високих потужностях, з часом їй може бути складніше досягти оргазму в партнерському сексі просто тому, що в неї змінюється поріг чутливості. Жоден партнер, навіть найбільш тренований, не видасть таку кількість фрикцій, як вібратор. Мастурбація та мастурбація з використанням секс-іграшок – це нормально, але важливо, щоб вона відбувалася не тільки з використанням високих ритмів і потужностей секс-іграшок, яких неможливо досягти природним шляхом у партнерському сексі.

Чому прагнути сквірту чи множинних оргазмів – не обов’язково

Ще один популярний міф про жіночий оргазм у тому, що начебто потрібно обов’язково сильно розширювати свій оргастичний репертуар. Якщо ти не отримувала оргазму від анального сексу, не мала множинних оргазмів і сквірту – з тобою щось не так. Насправді ні, оргазм добрий той, який є. У цьому місці вже можна ставити крапку, а решту допрацювати разом із партнером через комунікацію (якщо це неможливо, бо людина не йде на контакт, тоді питання, чи той це партнер).

Розвивати в собі будь-які сексуальні здібності – це чудово, якщо потребою жінки є зацікавленість, пошук нових вражень і відчуттів. Якщо мова про партнерський секс, важливо, щоб обидва партнери були зацікавлені в такому розвитку. З цим добре працюють якісні секс-шопи, які дають можливість кожній парі розвивати різні складові власної сексуальності, залежно від інтересів і потреб. Але якщо розвиток сексуальності стає нав’язливою ідеєю, жінці здається, що без сквірту чи множинних оргазмів вона стає менш бажаною, менш жіночною, чи є думка, що без цього її можуть кинути, то тоді це не ок. Насправді нормально, коли цього немає – може бути, а може й не бути.

Ілюстрації: rawpixel