У рубриці «Секс» The Village Україна разом з експертами обговорює питання сексуальності та сексуального здоров’я, що можуть здатися незручними. У новому випуску говоримо про секс-іграшки: якими вони бувають, як їх використовувати та як обрати свою першу іграшку.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Соня Телечкун

менеджерка простору сексуальних знань та товарів LOVESPACE

Як обрати секс-іграшку

Якщо у вас з'явилася зацікавленість, але ви не можете одразу сказати «‎хочу рожевий вібратор із такою-то швидкістю»‎, можна спочатку просто зайти на сайти онлайн-магазинів і подивитися, які взагалі є варіанти. Коли буде можливість, раджу прийти у фізичний шоу-рум, бо там є можливість не лише переглянути моделі, але й помацати їх руками, поперемикати швидкості – тобто відчути іграшки тактильно.

Аби зрозуміти, що вам сподобається, потрібно проаналізувати дві речі. Перша – сценарії, в яких ви хочете використовувати іграшку: для мастурбації, для використання в парі або ж мультифункціональну, а, можливо, ви багато подорожуєте і хочете брати іграшку з собою. Друга – проаналізуйте свій попередній досвід фізичного контакту соло та в парі, а також фантазії. Наприклад, якщо хочеться спробувати помастурбувати у воді, тоді це запит на водонепроникну іграшку. Пригадайте, вам подобається інтенсивна стимуляція чи легенька – від цього також залежатиме вибір іграшки.

Можливо, все це звучить занадто серйозно, але насправді до вибору іграшки треба підходити з легкістю та фаном, а всі ці питання до себе розглядати не як перепони, а як можливість прислухатися до себе і бути відкритими до нового.

Пригадайте, вам подобається інтенсивна стимуляція чи легенька – від цього також залежатиме вибір іграшки

Важливо розуміти, що іграшка, яку ви купуєте, є оригіналом, а її матеріали не містять шкідливих домішок. Має бути зазначено, що іграшка не містить фталатів (речовини, які додають для пом'якшення пластику), адже вони є канцерогенними та впливають на гормональний рівень.

Рекомендую орієнтуватися на медичний силікон, якщо ви обираєте першу іграшку. Якщо скло, метал і дерево або навіть кібершкіра – це все матеріали, які потребують додаткового догляду або мають нюанси щодо використання, то медичний силікон – це безпрограшний варіант. Цей матеріал інертний, він не взаємодіє з мікрофлорою, легкий у догляді.

До всіх іграшок обов'язково потрібно купувати лубрикант. Лубрикант на водній основі підходить для всіх матеріалів, він зволожує, ковзає і сумісний з усіма матеріалами, на відміну від силіконового. Також він чудово змішується з природною змазкою і безпечний до проковтування. Мити іграшки можна водою та милом і використовувати антисептик на безспиртовій основі або спеціальний клінер.

Насправді до вибору іграшки треба підходити з легкістю та фаном

Якими бувають секс-іграшки

Різновидів існує дуже багато. Для початку можна ознайомитися з наступними категоріями та обрати одну з тих, яка найбільше відповідає вашим запитам.

 

Вібратори

Вібратор – це будь-яка секс-іграшка з одним вібромотором або кількома. Це найпоширеніший різновид секс-іграшок.

Віброкулі

За легендою, цей тип іграшок отримав таку назву, бо він за формою схожий на помаду, яка англійською називається bullet. Це невеличкий вібратор із простим керуванням, ідеальний для тих, хто шукає зовнішньої стимуляції: його зручно прикладати до вульви, сосків, мошонки й голівки пеніса. Він не підходить для внутрішньої стимуляції, адже має маленький розмір. Його в жодному разі не можна використовувати для анальної стимуляції.

Часто віброкулі виготовлені з пластику, що проводить вібрацію сильніше, ніж силікон. Тому такі вібратори зазвичай інтенсивніші. Бувають також віброкулі, виконані в силіконі.

Якщо ж віброкуля трішки більша за розміром та має загнуту голівку, вона розрахована також на проникнення. Такий вібратор достатньо великий для того, щоб його можна було ввести у вагіну та стимулювати першу її третину.


Віброкуля LELO Mia 2 у формі помади

Скільки: 2 370 гривень

SVAKOM Rebecca

Скільки: 1 565 гривень

Pillow Talk – Racy

Скільки: 1 229 гривень

Вібратори з одним відростком

Такі вібратори можуть мати різну товщину та бувають прямі або загнуті. Я рекомендую брати другий тип, тому що загнута голівка зручніша для стимуляції передньої стінки піхви. Якщо людині хочеться внутрішньої стимуляції без відчуття заповнення, можна обирати менший діаметр вібратора.

Цей тип вібраторів використовуються або зовнішньо, або внутрішньо, тому що в них лише один відросток.


Cici SVAKOM

Скільки: 1 880 гривень

Pillow Talk Sassy

Скільки: 1 839 гривень

FunFactory Tiger G5

Скільки: 3 199 гривень

Вібратори-кролики

Це вібратори з двома відростками – вагінальним і кліторальним. Часто такий вид вібраторів беруть як першу іграшку, оскільки вона одночасно стимулює голівку клітора та його внутрішню частину і дає подвійне задоволення. Рекомендую купувати вібратори-кролики, в яких можна перемикатися між вагінальним і кліторальним відростками. Тоді один із них можна вимкнути й погратися з тим, яка зона стимулюється, а яка – ні.


SVAKOM Alice

Скільки: 2 195 гривень

Fun Factory Miss Bi

Скільки: 3 599 гривень

Trigger Adrien Lastic

Скільки: 2 649 гривень

Віброяйця

Це іграшки округлої форми з хвостиком, які вводяться вагінально. Якщо попередні внутрішні вібратори були розраховані на рух, то віброяйце просто залишається всередині. Перемикати вібрації можна на хвостику, на пульті або через додаток на смартфоні. Віброяйця, якими можна керувати з додатка, підійдуть тим, хто хоче погратися у громадських місцях, тому що вони тихі, їх не видно, а керувати ними можна дистанційно. 


LELO Lyla 2 Design Edition

Скільки: 4 470 гривень

SVAKOM Elva

Скільки: 2 048 гривень

Lovense Lush 2

Скільки: 2 699 гривень

Вібромасажери тіла

Цей тип вібраторів був вигаданий для масажу тіла, перш за все, для масажу м'язів спортсменів. Ці вібратори також називають «‎мікрофонами» через їхню форму. Зазвичай вони дуже потужні, використовуються зовнішньо. Їх також можна застосовувати для стимуляції ерогенних зон, але через високу потужність краще робити це через одяг або навіть через подушку. Якщо в людини висока чутливість і вона любить ніжні стимуляції, ця іграшка навряд чи їй підійде.


DOXY Die Cast

Скільки: 5 799 гривень

Le Wand Pearl White

Скільки: 5 970 гривень

Satisfyer Wand-er Women

Скільки: 1 299 гривень

 

Вакуумні кліторальні стимулятори

Це іграшки, вигадані спеціально для стимуляції голівки клітора, які працюють за іншим принципом, ніж вібрація. В таких іграшок є невеличкий отвір, в якому є мембранка, що ходить вперед-назад, всмоктуючи й відпускаючи голівку клітора. Внаслідок цього стимуляція доволі сильна. Віддалено це схоже на інтенсивний оральний секс. Найчастіший відгук про цю іграшку: «Якщо у вас є клітор, ви маєте це спробувати‎». Також це класний варіант парної іграшки, яку можна використати під час пенетративного сексу, аби приділити увагу найчутливішій зоні.


LELO Sona Cruise 2

Скільки: 4 170 гривень

Womanizer Liberty

Скільки: 3 450 гривень

Satisfyer Pro Penguin Next Generation

Скільки: 1 499 гривень

 

Пульсатори

Це іграшки фалічної форми, які завдяки механізму ходять вперед-назад. Причому вперед вони просуваються більше, ніж назад, тому вводячи вагінально або анально (деякі з них), їх можна випустити з рук і вони не випадатимуть, як звичайні вібратори. Ця іграшка імітує фрикції та найбільше схожа за своїм механізмом на пенетративний секс.


Fun Factory Stronic

Скільки: 3 999 гривень

Naked Addiction – Thrusting Dong – 9

Скільки: 4 300 гривень

Pretty Love Leopod

Скільки: 1 433 гривень

 

Анальні іграшки

Важливо: в анус ми ніколи не вводимо нічого, що не має стопера – обмежувача, який не дозволить іграшці зайти занадто далеко. Коли ми щось вводимо в анальний отвір, воно поступово засмоктується далі, тому у всіх анальних іграшок є обмежувачі.

Анальні пробки

Це, мабуть, найпопулярніша анальна іграшка. Пробка може вводитися просто для мастурбації, тобто ми вводимо її, залишаємо там і отримуємо задоволення, або вона може застосовуватися для підготовки до анального сексу, адже коли вона знаходиться всередині, то розкриває пряму кишку та сфінктер. Також можна займатися вагінальним сексом, поки пробка знаходиться у прямій кишці – тоді вона звужує вагіну та змінює відчуття.

Ще ці іграшки можуть бути частиною рольової гри, бо вони часто бувають із хвостиками – від зайчиків і котиків до єдинорогів.


Diogol

Скільки: 899 гривень

SVAKOM Rebecca

Скільки: 599 гривень

Unicorn Tails

Скільки: 680 гривень

Анальні вібратори

Це може бути анальна пробка з вібромотором або анальна іграшка зі зйомною віброкулею, яку можна окремо використовувати для зовнішньої стимуляціїї. Така покупка буде досить вигідною, адже таким чином ми отримуємо дві іграшки в одній.

Вібрація додатково розслабляє м'язи та приємно відчувається.


Cici SVAKOM

Скільки: 2 394 гривень

Hush Lovense

Скільки: 3 599 гривень

We-Vibe Ditto

Скільки: 3 379 гривень

 

Мастурбатори

Це іграшки з м'якого матеріалу, розраховані на те, щоб ними мастурбувати. Вони бувають реалістичні та нереалістичні. Реалістичні виконані з матеріалів, що найбільше схожі на шкіру – цей матеріал називається кібершкірою. Вони можуть бути виконані у вигляді вульв, анусів, рота, грудей. Всередині таких іграшок є різний рельєф, що стимулює під час фрикцій.

Нереалістичні мастурбатори можуть бути навіть більше схожими на предмети мистецтва або декору. Ні ззовні, ні за внутрішнім рельєфом ці іграшки не мають нічого спільного з сексом із людиною, і цим вони також можуть бути цікаві.

Doc Johnson Sasha Grey ULTRASKYN

Скільки: 692 гривень

Doc Johnson Sasha Grey Deep Throat

Скільки: 755 гривень

SVAKOM Hedy

Скільки: 219 гривень

 

Ерекційні кільця

Ці іграшки вдягаються на ерегований пеніс, стискають його, сповільнюють відток крові, і таким чином посилюють та подовжуть ерекцію. Бувають кільця, що вдягаються навколо мошонки або на неї, – вони підійдуть тим, кому подобається відчуття стиснення, відтягування мошонки.

Також бувають ерекційні кільця з вібрацією і це класна парна іграшка. Вібромоторчик посилає вібрації кільцем, партнер або партнерка можуть це відчути.

Вдягати ерекційне кільце можна не більше, ніж на 30 хвилин, адже воно сповільнює відтік крові.

Renegade Romeo Soft Ring

Скільки: 260 гривень

Neon Stretchy Silicone Cock Ring Set

Скільки: 350 гривень

Svakom Winni

Скільки: 2 185 гривень

 

Масажери простати

Це анальні іграшки вигнутої форми, що призначені для стимулювання простати. Вони дуже класні з двох причин: їх можна використовувати для профілактики простатиту та раку передміхурової залози (їх можуть прописувати з цією метою лікарі) та просто для задоволення. Стимуляція простати дозволяє досягти оргазму, який за відгуками відрізняється від стимуляції голівки пеніса. У людей часто є стигма навколо анальних іграшок для чоловіків, начебто вони можуть подобатися лише гомосексуальним чоловікам. Але, звісно, це просто упередження. Насправді, чоловіки відгукуються про цей досвід дуже позитивно: і заради задоволення, і заради профілактики.

We-Vibe Vector

Скільки: 4 299 гривень

LELO Hugo

Скільки: 5 970 гривень

LELO Loki

Скільки: 4 770 гривень

 

Парні іграшки

Це досить умовна категорія, адже будь-які іграшки можна використовувати в парі, проте існують іграшки, які за своєю будовою є багатофункціональними.

Наприклад, Fun Factory Manta. Вона маркується як чоловічий вібратор, проте коли я на неї дивлюся, бачу ідеальну іграшку для пари, в якій є хоча б один пеніс. Її можна використовувати для мастурбації пеніса, нею можна допомагати під час феляції замість руки, можна охоплювати груди чи мошонку, можна пестити клітор або ж ввести одну пелюстку у вагіну, а другу покласти на клітор.

Легендарною парною іграшкою є We-Vibe Sync. З кожного боку вона має моторчик. Один із них стимулює внутрішню стінку вагіни, інший – лягає зверху на клітор. Вагінальний відросток тоненький і розрахований на паралельне проникнення. Вона також керується з додатка і дає більше можливостей для персоналізації.

Ще одна популярна парна іграшка – SVAKOM Nymph. З одного боку вона має округлий відросток, що вібрує, а з іншого – ця іграшка має механічні ніжки, які рухаються і стимулюють так, як людина не зможе. Своїм виглядом вона не натякає на те, як її використовувати, але дає простір для фантазії.

Fun Factory Manta

Скільки: 3 199 гривень

We-Vibe Sync

Скільки: 5 000 гривень

SVAKOM Nymph

Скільки: 2 825 гривень

 

Ділдо або фалоімітатори

Це іграшки довгастої фалічної форми різного ступеня реалістичності. Вони можуть бути виконані з кібершкіри та виглядати зовсім як справжні, навіть із венами, а можуть виготовлятися з металу, скла або навіть дерева.

Ця іграшка розрахована на пенетрацію, яка дає відчуття заповнення. Якщо в ділдо або фалоімітатора є стопер, його можна використовувати анально. Також вони бувають сумісні з трусиками для страпона, тоді їх можна використовувати як страпон.

Doc Johnson Veined Double Header

Скільки: 629 гривень

NS Novelties

Скільки: 836 гривень

Glas Mr. Swirly G-Spot

Скільки: 990 гривень

Правила безпеки застосування секс-іграшок

Тетяна Осауленко

лікарка гінеколог-ендокринолог

Якщо іграшка виготовлена з якісного матеріалу і ви дотримуєтеся інструкції з використання та правил гігієни, вона не може принести ніякої шкоди для вашого здоров'я.

Потрібно правильно очищати секс-іграшку. Перед використанням нову іграшку потрібно помити в теплій воді з милом та обробити спеціальним засобом для дезінфекції, який можна придбати разом з іграшкою. Очищати її потрібно після кожного використання. Бажано зберігати її в спеціальному чохлі або футлярі, який також час від часу треба обробляти антисептиком. Головне, щоб на цей засіб не було алергії в людини, яка буде використовувати іграшку.

Якщо на іграшці з'явилися пошкодження, краще припинити її використання, бо це може призвести до травм.

Важливе правило – одна іграшка для однієї людини. Іграшка може використовуватися в парі під час сексу, але у такому разі варто пам'ятати про захист, адже під час сексу на іграшку може потрапити вагінальний секрет або сперма, через які передаються статеві інфекції. Після того, як іграшка дезінфікується, заразитися через неї неможливо, проте краще все одно мати свою іграшку для індивідуального використання і не передавати її іншим людям.

Важливе правило – одна іграшка для однієї людини

Разом із секс-іграшками потрібно обов'язково використовувати лубриканти. Найкраще – на водній основі, адже засоби на силіконовій основі можуть пошкоджувати матеріали деяких іграшок.

Якщо однією і тією самою іграшкою ви робите вагінальну та анальну стимуляцію, дуже важливо після анального проникнення помити та продезінфікувати іграшку перед вагінальним використанням, тому що мікрофлора прямої кишки досить агресивна і може порушувати вагінальну мікрофлору.

Секс-іграшками можна користуватися під час менструації, навіть для вагінального проникнення, якщо дотримуватися вищезгаданих правил догляду.

Єдиним важливим протипоказанням щодо використання секс-іграшок є наявність запального процесу в піхві та будь-яких висипань, адже використання іграшки може погіршити стан і розповсюдити цей процес.

Ігор Чорнокульський

Лікар уролог-андролог, сексопатолог, кандидат медичних наук

Щоб процес взаємодії з інтимними товарами був приємним, важливо дотримуватися кількох простих правил.

  1. Очищуйте секс-іграшки після кожного застосування дуже ретельно. Мийте відразу після використання, щоб на поверхні не розмножувалися бактерії. Спеціальні клінери або м'яке мило у цьому допоможуть.
  2. Читайте інструкцію. Уважно вивчіть інформацію перед ввімкненням секс-іграшки. Вона підкаже, як керувати інтимним ґаджетом, як його очищати, що з ним робити не можна.
  3. Застосовуйте секс-іграшки з лубрикантами. Інтимна змазка зробить ковзання плавним і приємним. Спеціальний склад не впливає на шкіру людини й не псує поверхню іграшки. Не можна для змащення використовувати дитячий крем, вазелін або інші неспеціалізовані засоби.
  4. Секс-іграшка – це індивідуальний предмет, не рекомендується передавати його третій особі. Звичайно, в парі вона може застосовуватися вдвох, але за рамки союзу виходити не повинна.
  5. Якщо на поверхні секс-іграшки є тріщини, більше її використовувати не можна. Якщо матеріал почав змінювати свою структуру, необхідно викинути виріб. Будь-які деформації, зламання – це привід замінити інтимну річ на іншу.
  6. Не можна перетримувати рекомендовану за часом тривалість використання ерекційних кілець. Не використовуйте сторонні предмети, особливо нееластичні, замість ерекційних кілець.