У рубриці «Секс» The Village Україна разом з експертами обговорює питання сексуальності та сексуального здоров’я, що можуть здатися незручними. У новому випуску розбираємося, що робити, якщо ви з партнером під час карантину опинилися на відстані, і чому це ще не привід ставити секс на паузу.

Пропонуємо не відкладати задоволення з партнером чи партнеркою до кінця карантину, а скористатися ідеями від експертів.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Ольга Хайдукова

психотерапевтка

Чому віртуальний секс не гірший за реальний

З того моменту, як ми стали розділяти секс із репродуктивною метою та секс для задоволення, його розуміння загалом дуже змінилося. Це сталося завдяки розвитку медицини та появі гормональної контрацепції. Досі в старих медичних довідниках можна знайти визначення сексу як контакту геніталій чоловіка та жінки. Сучасне поняття сексу охоплює і фізіологію, і психологію, воно набагато ширше. Тому сексом можна назвати будь-яку взаємодію між двома людьми (не тільки між чоловіком і жінкою), яка містить компонент сексуального бажання.

Саме тому віртуальний секс є повноцінним різновидом сексу, і має такі самі фази, як реальний. Їх можна розділити на чотири групи:

Перша фаза потяг. На цьому етапі відбувається сексуальне фантазування та формування готовності почати сексуальні стосунки з партнером. Ми відчуваємо, що хочемо зайнятися сексом саме з цією людиною і через контакт з нею отримати задоволення. Крім того, на цій фазі перебувають усі закохані, які вже захопилися одне одним, але ще не перейшли до сексуальних стосунків.

Cексом можна назвати будь-яку взаємодію між двома людьми (не тільки між чоловіком і жінкою), яка містить компонент сексуального бажання

Багато пар зазвичай нехтують цією фазою, хоча вона є важливою. Тому люди залишаються голодними на потяг і психологічне захоплення партнером чи партнеркою. Я часто чую від клієнтів, що їм бракує цього досвіду.

Тому перебування на відстані під час карантину – чудова можливість спробувати своєрідну гру з партнером, щоб отримати максимальне задоволення. Скористайтеся дистанцією, щоб поділитися своїми найбільш потаємними фантазіями. Пам’ятайте, ваше сексуальне збудження прямо залежить від того, наскільки довго ви перебуваєте у фазі потягу, де підігріваєте захопленість одне одним.

Друга фаза – збудження. Наш психологічний потяг знаходить тілесний відгук у вигляді суб’єктивних відчуттів сексуального задоволення.

Третя фаза – оргазм. Це стадія найбільшого сексуального задоволення, після якої рівень напруження знижується.

Четверта фаза  ЗнятТя напруги. Ми відчуваємо задоволення та м’язову релаксацію. Якщо під час цієї фази в людини з’являються якісь інші почуття, наприклад, відраза, сум, страх, чи повністю втрачається сексуальний потяг до партнера, можна говорити про певний травматичний досвід.

Усі ці стадії сексу можна переживати на відстані одне від одного, для цього треба використовувати лише власне тіло. Можна, наприклад, своїми руками виконувати прохання партнера щодо вашого тіла та доводити себе до оргазму мастурбацією, а ще стимулювати партнера через фантазування.

Для віртуального сексу підходять будь-які канали комунікації, що використовують для звичайного спілкування: це може бути секс через повідомлення та зображення (секстинг), секс через відеозв’язок, секс телефоном, використання парних секс-іграшок, що синхронізуються з додатком.

Важливо, щоб віртуальний секс не був єдиною формою сексуальної взаємодії для людини

Дуже цікаво та захопливо розширювати діапазон власної сексуальної прийнятності. Це стосується не тільки пози та виду реальної сексуальної взаємодії, наприклад оральний чи анальний секс, а й віртуальної: секстингу, сексу перед камерою або в чаті. Це може добре вплинути на стосунки партнерів загалом і на сексуальну ідентичність кожної людини. Такий вид взаємодії робить людей вільнішими.

Для когось секс на відстані може бути психологічно комфортнішим. Наприклад, коли людині надходить повідомлення інтимного характеру, можна взяти собі стільки часу, скільки потрібно, щоб перевести подих і відповісти. У реальному житті нам доводиться стикатися з живою реакцією іншої людини й одразу реагувати у відповідь. Відповідно, сорому, страху, іноді навіть жаху та очікування фізичного страждання може бути досить багато для тих, хто обмежує реалізацію власної сексуальності або ж травмований через фізичне або психологічне насильство.

Проте треба пам’ятати, що у сексі дуже важливий фізичний компонент взаємодії з тілом іншої людини, коли ми можемо торкатися одне одного та виражати свою сексуальність і бажання за допомогою тіла. Тому важливо, щоб віртуальний секс не був єдиною формою сексуальної взаємодії для людини.

Правила безпеки

У віртуальному сексі діють такі самі правила, як у реальному: секс має бути безпечним і за згодою.

Потрібно довіряти людині, з якою ви збираєтеся займатися віртуальним сексом. Навіть якщо це ваш постійний партнер, подбайте про безпечний майданчик для цього. Якщо для сексу ви використовуєте месенджер, краще обирати той, що передає повідомлення безпосередньо від одного користувача до іншого, не зберігаючи їх на сервері. Деякі пари віддають перевагу геймерським чатам, на яких можна зареєструватися під ніками, щоб зберегти анонімність.

Якщо ви займаєтеся віртуальним сексом з малознайомою людиною, подбайте про те, щоб на фото або відео вас не можна було впізнати. Подумайте про те, чи цей контент зможе завдати вам шкоди, якщо раптом стане публічним. Зазвичай такі речі призводять до кібербулінгу, який досить складно переживати.

Перед віртуальним сексом важливо проговорити ставлення кожного з партнерів до того, що листування, фото чи відео будуть зберігатися. На це теж треба отримувати згоду. Якщо один з партнерів не хоче, щоб контент зберігався, його треба по-чесному видаляти. Це важливо для того, щоб обоє вільно почувалися під час віртуального сексу, змогли реалізувати свій потяг і бажання повною мірою.

Якщо ви займаєтеся віртуальним сексом з малознайомою людиною, подбайте про те, щоб на фото або відео вас не можна було впізнати

Якщо в конкретний момент бажання партнерів щодо віртуального сексу не збігаються, це треба поважати, а не наполягати на сексі. Психологічний тиск у цій ситуації може бути травматичним.

Треба пам’ятати: умови карантину, паніка, тривога та стрес можуть впливати на наш потяг, збудження і здатність отримувати сексуальну розрядку, адже психіка всю енергію витрачає на безпеку. На всіх нас це діє по-різному: комусь сексу не хочеться взагалі, а хтось може зняти стрес тільки за допомогою сексу. Згадайте сцени фільмів, коли герої перебувають у складних обставинах – кулі свистять, роботи женуться за ними, корабель тоне – а вони починають займатися сексом. Їм страшно настільки, що сексуальне збудження може стати єдиним способом зняти напругу. Так відбувається не тому, що вони сильно хочуть сексу, а тому, що це заспокоює – так люди можуть відчути своє тіло та цілісність.

Тому, якщо ви запрошуєте свого партнера у сексуальну гру на відстані, будьте готові, що його сексуальний потяг і збудження можуть бути не такими, як у вас. І до цього треба ставитися обережно та дбайливо.

Ідеї віртуального сексу для карантину

Тарас Крупа

засновник LOVESPACE

Почати діалог з партнером

Сьогодні в умовах карантину в нас є унікальний шанс нарешті почати діалог зі своїм партнером чи партнеркою про те, що нам подобається, а що – ні. Це є секретом задоволення обох і дорога у світ фантазій одне одного. На жаль, такий діалог у більшості людей відсутній, це основна проблема в сексі. Якщо ми не розповідаємо про бажання одне одному, а тільки намагаємося якось натякнути, це не спрацює. Ми себе не знаємо, а зрозуміти, про що натякає партнер, ще складніше.

Перше, що я рекомендую, це попросити партнера створити список з трьох колонок: що я буду робити, що я точно не робитиму, на що я, можливо, погоджуся. Варто дати партнеру на це приблизно день. Порада актуальна як для пар на відстані, так і для тих, хто на самоізоляції разом.

Наступний крок – почати обговорювати ваші списки. На цьому етапі ви виявите багато цікавих штук про свого партнера чи партнерку, і це буде початком для фантазій. Наприклад, ви можете з’ясувати, що ваша партнерка хотіла б, щоб ви її ляскали, а ви собі цього ніколи не дозволяли.


Зіграти в рольову гру

Уявіть, що ви не Саша чи Даша, а Аквамен та Жінка-кішка або Людина-павук. Персонажі можуть бути будь-які, головне не бути собою. У таких ролях ви можете перебувати постійно, адже це гра надовго. Перед початком гри партнерам важливо обговорити кордони.

Можна додати до гри елементи БДСМ, навіть якщо ви не є БДСМ-никами, це буде просто вашою фантазією на цю тему. Наприклад, протягом дня ви можете звітувати партнеру про те, що зараз робите, який на вас одяг, виконувати його чи її вказівки або ж, навпаки, просити виконувати ваші вказівки. З одного боку, це збуджує, а з іншого, таким чином ви вчитеся більше довіряти одне одному та розповідати про дуже інтимні речі, про які зазвичай говорити соромно. Водночас ваш партнер чи партнерка вчиться фантазувати на основі почутого.

У рольовій грі ви не є собою – ви Жінка-кішка чи Людина-павук і можете робити те, чого собі б не дозволили. Персонажі можуть бути будь-які, навіть банально медсестра та пацієнт, який має підозру на коронавірус, як би це по-дурному не звучало.

Для нас найкращий спосіб комунікації – через гру. Навіть маленькі діти, які ще не вміють розмовляти, комунікують через гру. На жаль, коли ми виростаємо, ми перестаємо грати та стаємо дуже серйозними. А серйозність – найбільший ворог сексу. Тому, якщо хочете урізноманітнити ваше сексуальне життя, додайте туди фану.


Спробувати іграшки для двох

Іграшки, якими можна керувати за допомогою додатку – це вже давно світовий тренд. А під час карантину, коли ви опинилися з партнером на відстані, вони стають особливо актуальними.

Одна з найпопулярніших іграшок для двох у світі – We-Vibe. Вона синхронізується з додатком на смартфоні через Bluetooth. Нею можна користуватися як під час сексу вдвох, так і на відстані. У додатку є функція зберегти вібрації, які вам сподобалися найбільше, а потім їх вмикати. Також ви можете увімкнути улюблений трек, а іграшка буде вібрувати під його високі та низькі частоти. Ще один варіант – іграшка вібруватиме під голос вашого партнера, який у цей момент говорить у мікрофон. Іграшка реагує на частоти та вібрує під голос. У We-Vibe є і можливість чатитися, і вам більше не потрібно заходити в інший месенджер.

За таким принципом працює не лише We-Vibe, а й більшість схожих іграшок, що синхронізуються зі смартфоном – починаючи від вагінальних кульок з вібрацією і закінчуючи масажерами простати, мінівібраторами та анальними пробками.

Ще один світовий тренд – сексуальне здоров’я. Сьогодні є багато іграшок, призначених насамперед для сексуального здоров’я. Наприклад, масажер простати Lovense Edge чи вагінальні кульки We-Vibe Bloom, які теж синхронізуються з додатками. Окрім того, що ці іграшки дають змогу підтримувати сексуальне здоров’я, вони підходять для отримування задоволення з партнером на відстані. Це працює так: партнер чи партнерка задає вібрації, а ви відчуваєте їх за допомогою іграшки. Це особливо актуально на карантині, коли в нас стало менше фізичної активності, адже додаток працює як персональний тренер, за допомогою якого можна відстежувати прогрес.

Серед іграшок виробника Lovense є ті, які працюють у парі. Наприклад, у вас мастурбатор, а у вашої партнерки вібратор. Іграшки синхронізуються через додаток, і від рухів одного з вас залежатиме те, як швидко іграшка стимулюватиме іншого. Одночасно синхронізуватися можуть не лише дві, а й три або чотири іграшки – тобто можна займатися сексом на відстані втрьох і в чотирьох.


Зайнятися сексом по телефону

Як би просто не звучала ідея, але якщо ви ніколи не пробували, настав час це зробити. Відсутність зображення активізує вашу фантазію. Те саме стосується сексу в листуванні – це зовсім інші відчуття та інша робота мозку, навіть якщо порівнювати з розмовою голосом.

Зіграти в настільну гру із завданнями

Ми створили настільну гру LoveSpace із запитаннями та завданнями, в яку класно грати з партнером. У ній є багато завдань для взаємодії, про яку люди забувають у звичайному житті, бо їм здається, що головне – перейти до проникнення. Наприклад, у грі є таск мастурбувати, дивлячись одне на одного (на відстані це можна робити перед камерою). Це класний досвід і дуже важливе завдання з погляду роботи над собою та своїми комплексами. Багато хто соромиться вигляду свого тіла, адже має нав’язані суспільством і соцмережами стереотипи.

Ось ще кілька прикладів завдань із гри, які ви можете виконати на відстані:

  • Станцювати стриптиз перед вебкамерою.
  • Поступово роздягнутися перед камерою.
  • Почитати одне одному еротичну прозу або улюблені уривки історій.

Якщо те чи інше завдання з гри не підходить для вас, коли ви на відстані, можна пропустити його або зупинитися на розділі «Розмови».