Тарас Крупа керує простором LOVESPACE. У своїй роботі він і команда намагаються не використовувати терміна «секс-шоп». Тарас каже, що це не лише про секс, а й про пізнання себе та своїх меж, про експерименти, чуттєвість і задоволення. «Уявлення людей про секс в Україні досі залишається доволі поверховим. Це лише секс, а не сексуальне життя. Ніби їздити в Єгипет за схемою «Все включено» та називати себе мандрівником. Немає занурення, пригод, вивчення ситуації».

Ми говоримо з Тарасом про відвідувачів та відвідувачок простору. Про що запитують, чого соромляться і прагнуть, які мають страхи й комплекси, дізнаємося також, які товари мають найбільший попит. А також просимо сексологиню Наталю Штаубер з практичного боку прокоментувати аргументи, які озвучує в розмові Тарас.

З приводу будь-яких питань щодо сексуального здоров’я треба консультуватися зі своїм лікарем.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

В індустрію через лубриканти

Я займаюся цим, тому що дуже люблю секс. Це цілий всесвіт, у якому хочеться розібратися. Усе почалося з того, що понад 10 років тому я ознайомився з класним лубрикантом. Зрозумів, що є щось, від чого дівчата під час сексу сходять з розуму і кажуть, що я молодець. Так я зацікавився темою.

Якось ми говорили з товаришем про лубриканти, він сказав, що йому цікавий цей напрям як бізнес. Я поліз в інтернет і зрозумів, що хоч на вулиці 2010 рік, у мережі створювалося враження, що це 1980-й. Наступного дня я пішов до постачальників і зрозумів, що там усе навіть гірше. Люди, що займаються продажем, вміли бути лідерами ринку, але розповісти про секс нічого не могли. Вони, здається, навіть базово не розуміли, що таке лубрикант, і вважали своїх клієнтів збоченцями. Тож я мав потребу розібратися.

На той момент навіть не було з ким порадитися. Таке враження, що навколо були лише теоретики сексу. Як казав один видатний математик ХІХ століття [йдеться про Пафнутія Чебишова]: «Теорія без практики мертва і безплідна». Тож я завжди кажу: у питаннях сексу будьте практиками. Мало просто прослухати лекцію, відвідати майстер-клас, треба це все потім застосувати у житті та зрозуміти, чи підходить воно тобі.

Що скаже сексолог?

Презервативи рвуться ще й через неправильно підібраний розмір (якщо не йдеться про погану якість і термін придатності, який вийшов). Щоб правильно підібрати розмір, потрібно виміряти окружність члена і довжину, для цих цілей існують кондомери. Їх можна придбати в секс-шопах.

Революція чи еволюція?

До нас приходять різні люди з різними потребами. Запит на секс з’явився у всіх. Навіть знайомі «пацанчики» з району, коли я приїжджаю на «Академ», ніби жартома кажуть: «Ну що ти там, ***ми торгуєш?». Я їм кажу: «Це фалоімітатори». Цим людям за 40, вони потім мені в приват пишуть свої запитання. Я їх відразу прошу звертатися до менеджерів LOVESPACE.

Наш найпопулярніший товар – лубрикант. Я жартую, що напишу колись книгу «Життя до та після лубрикантів». Пояснюю людям, що відчуття під час сексу без лубриканта і з ним сильно відрізняються. Наша Саша [директорка простору] жартує, що в презервативі без лубриканта простіше видобути вогонь, ніж отримати задоволення. Основна причина, чому рвуться презервативи – недостатність лубриканта. Це вже складова повноцінного сексу та здоров’я загалом. І це один з перших та основних товарів для мене.

 Наша Саша жартує, що в презервативі без лубриканта простіше видобути вогонь, ніж отримати задоволення

Також зріс запит на менструальні чаші та менструальну білизну. Це окремий мейнстрім. Купують і вагінальні кульки, тренажери вумбілдингу. Для мене це одна з ознак секс-революції, що наближається. Вона виявляється у появі свободи запитати, розповісти, поділитися, пізнати. Дозволити собі щось нове. У тому, що жінка готова не лише давати, а й брати. Що може вільно сказати: «Я тебе хочу». Приблизно вісім років тому з’явився відчутний запит на BDSM-культуру. Це перша і найпростіша фантазія про секс. Без жартів, але цей попит частково зріс завдяки фільму «50 відтінків сірого».

Поволі з’являється тренд на сексуальне здоров’я та задоволення. Це все – частина загальносвітової дискусії, яка доходить до нас. Усередині цього потоку у нас багато табуйованості. Жінкам і чоловікам важко говорити про власне сексуальне здоров’я та задоволення. Для українця на рівні підсвідомості секс – це щось про сором чи хтивість. Люди досі не знають, що лубриканти, наприклад, не просто так придумали. Що завдяки цьому секс із презервативом чуттєвий та прикольний, а не лише про відчуття «скафандра». Мало хто прагне про це дізнаватися. Тут ми, мабуть, уже будемо говорити не про революцію, а про еволюцію. Розуміння насамперед.

Уявлення людей про секс в Україні досі доволі поверхове. Це лише секс, а не сексуальне життя. Ніби їздити в Єгипет за схемою «Все включено» та називати себе мандрівником. Немає занурення, пригод, вивчення ситуації. З одного боку, ми наче розвиваємося. Раніше ось люди ставили золоті зуби, а тепер полімери. А з іншого, секс так і залишається для нас золотими зубами. Це повільний процес, у нас багато нашарувань, які перешкоджають. Спадок совка, релігійні догми, виховання.

Що скаже сексолог?

Щоб зрозуміти природу «ганебності та незручності» в розмовах про секс у нашій культурі, варто звернутися до історії, релігії та культурології. У східному православ’ї тілесність вважалася гріховною, а безтілесність і нечуттєва духовність – позитивною, спрямованою до благодаті. У християнстві секс має репродуктивну функцію і не призначений для насолоди. «Секс для продовження роду». Звідтіля до нас прийшла, зокрема, «місіонерська поза», яку вважали єдиною припустимою і не гріховною. Тривалий час любовні втіхи засуджували, таких людей називали «брудними», «содомітами» тощо. У Союзі теж було особливе ставлення до сексу. Тому й не заведено в сім’ї, де ми росли, і в суспільстві, що оточувало нас, говорити про секс.

Наприклад, пригадайте слова у нашій мові, що позначають сексуальні дії. Людині, що не надто досвідчена у справах сексуальних, слів, які не соромно сказати вголос, на думку спадає досить мало. Зате матюків буде вдосталь (можете провести маленький експеримент на цю тему з вашими друзями). Це може говорити нам, зокрема, про негативне ставлення як до статевих органів, так і до самого сексу. І про задоволення тут точно не йдеться.

Чоловіки не про задоволення

Приходить до нас чоловік, скажімо, по масажер простати. Під час купівлі він може кілька разів нагадати нам, що це лікар йому призначив і що з ним все окей. Ніби боїться, щоб ми часом не подумали, що він може отримати від цього кайф. Тема сексуального задоволення – закрита. Звісно, чоловік не готовий порушувати ці питання та обговорювати їх, аж до моменту, поки не припече.

Що скаже сексолог?

Щодо масажера простати, то це гарна річ, що може дати багато насолоди. Але важливо бути впевненим, що відсутній бактеріальний простатит у гострій формі та інші сечостатеві інфекції, камені передміхурової залози, абсцеси, тріщини заднього проходу, загострення геморою, рак або підозри на рак передміхурової залози та інші ускладнення. Інакше масаж може зашкодити.

Те саме зі здоров’ям. Якщо болить нога – про це ще можна якось говорити. Але якщо в тебе проблеми із сексуальним здоров’ям – це кінець. Один з міфів маскулінності – це те, що чоловік має бути жеребцем, завжди хотіти й завжди могти. Що найдорожче у його житті – це член та яйця. Не голова, не душа, не почуття. Це складна точка, її важко переступити, не лише у нас. Я вважаю, що якщо у чоловіка є певні побоювання чи протипоказання він повинен проконсультуватися у лікаря (андролога, уролога) , що ми завжди і радимо. Адже найчастіше чоловіки приходять до нас саме після поради лікаря.

Максимум, на що чоловіки здатні, щоб розв’язати свої сексуальні проблеми – це купити засоби, які збуджують. Найчастіше заради цього й відвідують секс-шопи. І вік тут жодної ролі не відіграє. Комусь бракує впевненості, й він хоче, щоб усе працювало безвідмовно, у когось є реальні проблеми зі здоров’ям. Але гасить людина їх у такий спосіб. Ми не продаємо схожі препарати, але з досвіду спілкування з колегами по ринку знаю, що це надзвичайно рентабельний напрям. Таке поняття, як «турбота про чоловіче сексуальне здоров’я», у нас не популярне. Саме тому один з найпопулярніших пошукових запитів в Google – «як збільшити член?».

 Максимум, на що чоловіки здатні, щоб розв’язати свої сексуальні проблеми – це купити засоби, які збуджують

Я часом пояснюю персоналу, як спілкуватися з чоловіками, які до нас приходять, особливо, якщо консультант чоловік. Скажімо, треба розповісти про мастурбатор. У людини є міфічне уявлення, що розповідати про нього має жінка з декольте, можливо, з вушками на голові. А тут перед тобою хлопець. Я відпрацьовував такі історії багато разів. І завжди йду від себе, через власну історію. Наприклад, пояснюю, чому це приємніше, ніж мастурбація рукою, коротко розповідаю, які відчуття додаються. Чоловік тоді думає: «О, з ним можна про таке говорити, він теж цим займається».

Чоловік не про розмову та кайф, чоловік про маскулінність, граніт і скелю. Це жінки можуть тішити себе чимось приємним. У нас траплялися реальні історії, коли чоловік купує фалоімітатор, а потім починає виправдовуватися. Мовляв, це не для мене, це дружина щось там замовила.

Але, безумовно, є багато здорових прикладів. До нас приходять чоловіки, які турбуються про себе. Як правило, вони стежать за різними блогерами у Європі чи США і мають до нас конкретні запити. Ми розуміємо, що перебуваємо з ними на одній хвилі й можемо говорити вільніше. Тоді вони бачать, що ми не лише іграшки продаємо, а й можемо допомогти з пошуком уролога, андролога чи сексолога. Це викликає довіру.

 Чоловік не про розмову та кайф, чоловік про маскулінність, граніт і скелю. Це жінки можуть тішити себе чимось приємним

Як йому це подарувати?

Наші відвідувачки соромляться говорити про піхву, вульву, вагіну. Називають це печерками, квіточками, як завгодно. Насамперед дівчата не готові про це розмовляти. Крім того, вони начитуються про себе та частини свого тіла міфів у мережі й приходять потім з цими запитами до нас. Скажімо, дівчина хоче купити вагінальні кульки. Тоді у розмові ми дізнаємося навіщо?

Дівчина розповідає, що у її хлопця великий член і подруга сказала, що потрібно розробляти м’язи для пружності. Є ще багато таких дивних уявлень про власну анатомію, взятих невідомо звідки.

Що скаже сексолог?

Вагінальні кульки спочатку були розроблені для профілактики та лікування опущень органів малого таза, зміцнення м’язів цієї ділянки, а також запобігання нетриманню сечі. Їх також називають «кульками кегеля», який є їх розробником. Сьогодні ви можете знайти на прилавках секс-шопів величезну кількість тренажерів, що виконують ці функції, але важливо розуміти, що тут теж є свої особливості. Для сексуальної стимуляції можна підібрати кульки з вібрацією або віброяйце. Обов’язково проконсультуйтеся зі спеціалістами, перш ніж здійснити покупку.

Ми називаємо речі своїми іменами. За якийсь час розмови з нами дівчина може нарешті сказати слово «вагіна», «кінчати» чи «подрочити». Чомусь думають, що останнє це суто чоловічий термін. Але ні, дівчата також дрочать, і ми про це говоримо, це нормально. Не потрібно цього соромитися. Хоча я вважаю, що повна безсоромність теж не робить людину свідомою. Це протилежний бік проблеми. Правда десь посередині.

Загалом цю історію вперед рухають жінки. Навіть у питаннях чоловічого здоров’я. Вони турбуються про своїх партнерів. Скажімо, купила дівчина своєму хлопцю масажер простати чи мастурбатор, а тоді каже: «Дякую, ви все мені так класно пояснили. Але як тепер йому це подарувати? Він у мене такий чоловік».

Що скаже сексолог?

Нерідко у своїй практиці я стикаюся зі страхом відторгнення. «Якщо я скажу, що хочу ось так, він (вона) подумає, що мені не подобається отримувати задоволення у звичний спосіб». І тут у людини два варіанти: 1) «Зі мною щось не так, адже раніше ніхто мені такого не казав». Це й породжує страх відторгнення. 2) «Напевно, з партнером щось не так, якщо від нашого сексу я не отримую захвату». Але від таких слів може впасти самооцінка людини, виникає страх конфлікту. Тож краще уникати близькості та розмов, адже це може викликати неприємні відчуття. З таким підходом секс може стати неприємним і болючим.

Навіщо секс-простір?

Є ще такий міф, що секс-шопи – це для представників ЛГБТ-спільноти. У нашому випадку це взагалі не так. Насправді більшість клієнтів – люди сімейні, які шукають, як урізноманітнити стосунки. Коли в парі зникає секс, вона може розпастися. Ті, для кого взаємини цінні, шукають нові спільні досвіди. Це історія про цілком традиційні цінності. Одного разу до нас приїхав один з центральних телеканалів і наприкінці сюжету попросив сказати на камеру, що тут працюють не лише збоченці. Такі от уявлення.

Але насправді це про практику, експерименти, про вивчення себе. Про прийняття та взаємодію. Коли я читаю лекції на тему BDSM, то запитую в людей: «Коли ви востаннє щось собі дозволяли?». Люди часто все собі забороняють, спираючись на мораль своїх батьків чи колективні уявлення. Усередині все може бути інакше, можна хотіти, але не дозволяти собі, тому що так треба, тому що хтось колись так сказав. У цьому немає досвіду. Я не раз чув слова: «Дякую, я хотів (хотіла) собі це дозволити, але не виходило».

 Секс – це ціле життя, він не починається і не завершується ліжком

Найпопулярніший запит, який ми чуємо: «Як задовольнити чоловіка». Наша відповідь – прислухатися до себе. Не прикольно, коли насолода дістається комусь одному. Круто, якщо це взаємно. З чого почати? З власного тіла. І перестати сором’язливо казати: «Квіточка, печерка». Секс – це ціле життя, він не починається і не завершується ліжком, не складається лише з вагін і членів. Мозок теж бере участь.


Текст: Марк Лівін

Літературна редакторка: Вікторія Осіпова

фото: Костянтин Гузенко

верстка: Анна Шакун