17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби з насильством стосовно жінок. У цей день важливо нагадати про необхідність протидіяти насильству та домаганням у будь-яких формах.

Домагання – це небажана поведінка, яка спрямована на те, щоб принизити, залякати чи образити людину. Така поведінка включає непристойні жести та пропозиції, коментарі сексуального характеру, публічне приниження, небажані дотики, переслідування тощо.

Згідно з National Women’s Law Center, домагання часто мають серйозні негативні наслідки для фізичного й емоційного здоров’я. Особи, які зазнають домагань, часто стикаються з такими проблемами, як тривожність, депресія, порушення сну, втрата апетиту та головні болі.

Бренд L’Oréal Paris у партнерстві з некомерційною організацією Hollaback! запустив міжнародну освітню програму Stand Up, ціль якої – навчити людей, як реагувати на домагання у громадських місцях.

З 8 березня 2021 року програма у форматі вебінарів стартувала в Україні. Їх проводять кваліфіковані тренери UNFPA, партнери програми в Україні.

The Village Україна разом з L’Oréal Paris підготували тест, який допоможе визначити, чи знаєте ви, як протистояти домаганням у громадських місцях. І підкаже, як діяти в разі небезпеки.

В основі Stand Up лежить методологія «5Д», яку розробили спеціалісти з Hollaback! разом з брендом L’Oreal Paris :

  1. Distract Дійте на відволікання
  2. Delegate Долучайте інших
  3. Document Документуйте
  4. Direct Допоможіть прямим втручанням
  5. Delay – Допоможіть згодом

Ви повертаєтеся додому з роботи та бачите, що група осіб переслідує хлопця. Вони викрикують образливі коментарі та погрози. Що будете робити?

Піду своєю дорогою, це не моя справа

Попрошу про допомогу в навколишніх

Викличу поліцію

Представники Hollaback! радять не розмовляти з особою чи особами, які вчиняють домагання, щоб не спровокувати конфлікт. Якщо ви стали свідком домагання, можна діяти за методологією «5Д»:

1. Відволікти особу чи осіб, що здійснюють домагання.

2. Попросити про допомогу в інших.

3. Задокументувати дії особи чи осіб, що здійснюють домагання.

4. Втрутитись та 5. допомогти (тільки за умови, що це не загрожує вашій безпеці).

Якщо незнайомець у транспорті кладе руку на ваше коліно, ви:

Засоромлюся та промовчу

Чітко, дивлячись прямо в очі, скажу: «Хто дав вам право класти руку мені на коліно?»

Встану зі свого місця та зміню дислокацію

Ви можете обрати один із трьох варіантів, як вийти з цієї ситуації: 1) встановити особисті кордони – сказати людині, що така поведінка неприйнятна; 2) звернутися по допомогу до сторонніх; 3) задокументувати інцидент – так ви зможете збити з пантелику особу, що вчиняє домагання, та мати фото- чи відеоматеріали, з якими можна звернутися до поліції. І довіряйте своїй інтуїції. Якщо вона підказує, що ви в небезпеці, краще швидко покинути місце інциденту.

Якщо вам свистять услід, як ви відреагуєте?

Спробую віджартуватися

Промовчу та пришвидшу ходу

Чітко та без емоцій скажу, що мені це неприємно

Тут є два оптимальні рішення: 1) спокійно та впевнено сказати особі, яка вчиняє домагання, що вам це неприємно, 2) якщо ситуація загрожує вашому життю – якомога швидше дістатися до безпечного місця, наприклад магазину чи кафе.

Знайомий із компанії друзів скаже: «У тебе такі гарні ніжки», ви сприймете це як:

Комплімент

Прояв сексизму, тому скажу, що так зі мною розмовляти не варто

Ніяк, ця людина часто дає такі коментарі

Домагання із сексуальним підтекстом не завжди можуть переходити межу, але безпека – ваш пріоритет. Якщо ви не відчуваєте загрози, то можете прямо сказати: «Припини, мені це не подобається». Це допоможе встановити особисті кордони та дати людині сигнал, що вона переступає межу. Не знаєте, чого можна чекати від особи, яка вчиняє домагання? Краще не вступати в діалог, а шукати безпечне місце.

Ви стали свідком того, як відвідувач кав’ярні насміхається з офіціанта, і вирішили втрутитися. Що зробите?

Пораджу особі залишити кав’ярню

Попрошу офіціанта підійти до мого столика

Удам, що нічого не бачив(-ла)

Представники Hollaback! радять не розмовляти з особою, яка вчиняє домагання, щоб не спровокувати конфлікт. Якщо ви впевнені, що вам нічого не загрожує, зверніться до людини твердо та спокійно, не уникаючи її погляду. Як варіант, ви можете звернутися до особи, яка зазнає домагань, щоби показати – їй готові допомогти. Ще один спосіб порушити плани особи, яка вчиняє домагання – дезорієнтувати її. Наприклад, запитати, яка година або чи подобається їй кава в цьому закладі.

Ви їдете в автобусі та відчуваєте, що до вас хтось притуляється та торкається. Як будете діяти?

Переконаю себе, що мені просто здалося

Голосно, так, щоби почули навколишні, скажу пасажиру не торкатися мене

Вийду на наступній зупинці

У такій ситуації може бути декілька тактик поведінки. Якщо ви не відчуваєте загрози своєму життю та впевнені, що особа, яка здійснює домагання, не вчинить активних дій щодо вас, тоді можна прямо сказати, що її поведінка неприйнятна. Кажіть спокійно та впевнено, дивіться прямо в очі. За найменшої загрози вашої безпеки дієвою стратегією буде покинути місце інциденту – вийти на наступній зупинці або стати ближче до водія чи залучитися підтримкою пасажирів.

Ви помітили, що в кафе за сусіднім столиком хлопець активно залицяється до дівчини, але вона відверто незадоволена його увагою. Ваша реакція?

Запропоную дівчині пересісти за свій столик

Подумаю, що це черговий пікапер, і продовжу насолоджуватись їжею

Покину заклад, адже мені некомфортно перебувати в такій ситуації

Якщо ви стали свідком такої ситуації, краще звертатися не до особи, яка вчиняє домагання, а до особи, яка їх зазнає. Пряме звернення до «залицяльника» може поглибити конфлікт і привести до агресивних дій із його боку. А ось звернення до особи, що зазнає домагань – правильне рішення. Так ви демонструєте свою підтримку та готовність надати допомогу.

У метро особа в нетверезому стані звертається до підлітка у грубій формі. Що будете робити?

Підійду до хлопця та запитаю, чи йому не потрібна допомога

Пройду повз, хлопцю нічого не загрожує

Почекаю, поки хтось підтримає мене та втрутиться

Якщо ви стали свідком домагань у громадському місці, ваше головне завдання – не розпалювати конфлікт. У цій ситуації ви можете стати між п’яним чоловіком і підлітком і запитати, чи у хлопця все в порядку. Ігнорування – одна з найдієвіших тактик проти особи, яка здійснює домагання. Якщо ви не впевнені у своїх силах, заручіться допомогою навколишніх або зверніться в поліцію.

Колега назвав вас «крихіткою». Що ви йому на це відповісте?

«Мені неприємно, коли до мене так звертаються»

Не думаю, що мені вистачить сміливості щось сказати

Нічого не відповім, але поскаржуся керівнику

Як трактувати звертання «крихітка», «мала», «киця»? Як прояв неформальних стосунків чи небажані коментарі із сексуальним підтекстом? Якщо ви відчуваєте дискомфорт від таких звертань, значить, їх можна кваліфікувати як домагання. План дій у цьому випадку може охоплювати різні варіанти: 1) залишити коментарі колеги без уваги; 2) відверто поговорити та дати зрозуміти, що така поведінка є неприйнятною; 3) звернутися по допомогу до керівника чи HR-спеціаліста.

Щоб побачити результат,
потрібно відповісти на всі запитання тесту

Непогано

Непогано, але є куди зростати. Щоб дізнатися, як реагувати на домагання у громадських місцях, можете відвідати вебінар або онлайн-тренінг від кваліфікованих тренерів UNFPA, партнера освітньої програми Stand Up в Україні.

Ви досить обізнані

Ви досить обізнані в тому, як протидіяти домаганням у громадських місцях і, сподіваємося, ви дізналися щось нове з нашого тесту. Також зверніть увагу на 15-хвилинний тренінг у межах програми Stand Up, що допоможе вам отримати нові знання з безпеки у громадських місцях.

Ви знаєте, якщо до вас домагаються

Ви добре знаєте, як поводитися, якщо до вас домагаються, та зможете зорієнтуватися, якщо станете свідком домагань. Долучайтеся до спільноти Stand Up – людей, які протидіють домаганням у громадських місцях, і пройдіть онлайн-тренінг у межах програми Stand Up, щоби розширити свої знання.

Немає «правильних» чи «неправильних» реакцій на домагання. Важливо оцінювати рівень небезпеки та діяти згідно із ситуацією. Якщо ви не відчуваєте прямої загрози вашому життю чи здоров’ю – можете піти на контакт з особою, яка вчиняє домагання, якщо ймовірність такої загрози існує – краще швидше піти геть.

L’Oréal Paris, косметичний бренд у портфелі L’Oréal Україна, в партнерстві з Hollaback! ініціював запуск програми Stand Up. Вона створена для того, щоб зменшити кількість домагань у громадських місцях завдяки інформуванню та навчанню.

8 березня 2021 року бренд L’Oréal Paris запустив освітню програму, яка складається з 15-хвилинного онлайн-тренінгу й одногодинного вебінару. Його проводять кваліфіковані тренери UNFPA, партнера програми в Україні. Вони розповідають, як безпечно протидіяти домаганням у громадських місцях.

Матеріал підготовлено за підтримки